Sanatate

Psihoterapie si comportament alimentar

Uneori pentru a constientiza motivele care ne determina sa mancam mult si incorect, este necesara o psihoterapie. Insotita sau nu de un regim alimentar, in functie de caz, ea ii permite subiectului sa-si inteleaga propriile motivati si asteptari si sa-si modifice comportamentul alimentar, astfel slabind.

 

Contrar a ceea ce se stie in general, exista mai multe tipuri de psihoterapie, nu unul singur; cel mai cunoscut marelui public este psihanaliza, dar se cunosc si alte terapii mai rapide si mai adecvate anumitor persoane.

 

Terapiile comportamentale

Permit identificarea circumstantelor in care subiectul se simte indemnat sa manance prea mult: dejunuri profesionale, mese in familie, cateva minute petrecute intr-un fast-food; pacientul invata de asemenea sa se stapaneasca (controleze) intr-o astfel de situatie.

 

Singur sau in cadrul unui grup, subiectul discuta cu un psiholog pentru elucidarea comportamentului sau alimentar. Sedintele de grup, care permit dedramatizarea unui comportament considerat adesea de subiect “anormal”, au un efect dinamizator. Identificarea unor solutii personalizate se face de obicei fata in fata cu psihologul, adica individual. In general se pune problema limitarii acelor situatii in care subiectul se simte tentat sa manance dezechilibrat.

 

Terapia cognitiva

Are ca obiectiv dedramatizarea obezitatii. Reusind sa se deculpabilizeze, subiectul se poate gandi la modalitatile de actiune pentru a diminua importanta si frecventa aporturilor alimentare, analizand motivele care il imping sa mance pre mult.

 

Principalele ei directii sunt:

–    Minimalizarea obezitatii.
–    Deculpabilizarea subiectul.
–    Corectarea ideilor sale preconcepute cu privire la alimentatie.
–    Analizarea impreuna cu pacientul a motivelor care il determina sa manance prea mult, prea des si dezichilibrat.
–    Gasirea unui paliativ la actul alimentar.

 

Jurnalul alimentar

Intretinerea si pastrarea unui jurnal in care subiectul isi noteaza data, ora, tipul, circumstantele, locul si motivatiile actelor sale alimentare ii poate ajuta sa inteleaga cauzele tulburarilor sale de comportament alimentar. Psihologii care recomanda terapii cognitive sau comportamentale cer adesea pacientului sa pastreze un astfel de jurnal – ca si dieteticienii, de altfel. O analiza personala a junalului, intai singur si apoi impreuna cu terapeutul, poate duce la modificarea eficienta a comportamentului respectiv, si deci la slabire.

 

Psihanaliza

Spre deosebire de tehnicile cognitive si comportamentale, psihanaliza are ca obiectiv identificarea motivatiilor inconstiente ale tulburarilor de comportament alimentar. Astfel se poate intelege ce semnifica in mod real pentru pacient actul de a manca. Adesea tulburarile de comportament alimentar sunt cauzate de conflictele aparute intre mama si copil in primii ani de copilarie. De fapt, perceptia relatiei mama-copil, in care hranirea se afla in prim-plan, poate constitui cauza acestor tulburari. Cu ajutorul psihanalistului, subiectul poate incerca, de pilda, sa exprime verbal motivele conflictelor inconstiente dintre el si mama.

 

Slabirea sub hipnoza

Marcata mult timp de o reputatie nefericita, hipnoza poate contribui la scaderea in greutate, atunci cand este practicata de un medic competent. Exista in prezent numerosi specialisti care utilizeaza hipnoza pentru a vindeca diverse tulburari  (dependente de tutun si alcool, de exemplu), printre care si cele de comportament alimentar.

 

Medicul hipnoterapeut isi ajuta pacientul sa atinga o stare de relaxare profunda, similara somnului usor. O data ajuns in aceasta stare si pastrandu-si totusi liberul arbitru, subiectul devine permeabil la sugestiile hipnoterapeutului (de pilda, sa manance mai putin si mai corect), acestea patrunzand direct in subconstient. Astfel poate aparea o modificare a comportamentului alimentar, ce se va consolida in zilele urmatoare. In general sunt necesare 3-10 sedinte, dar rezultatele sunt de durata.

 

Motivatia pacientului este la fel de importanta ca si competenta terapeutului. Pentru a obtine adresa unui hipnoterapeut specializat, solicitati sfatul medicului dvs. de familie sau interesati-va la spital si la sociatiile de profil.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *