In vizor

Protecția Copilului Cluj mustește de iubitori de artă, datornici la bănci și directori cu salarii babane

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului este una dintre structurile ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, a cărei buget pe anul 2019 însumează suma de 129 milioane de lei. Ca să înțelegem mai exact ce sume curg prin intermediul acestei structuri, vă spunem că acestea reprezintă cca 28 milioane de euro. Sub o formă sau alta, o parte dintre acești bani sunt destinați funcționării acestei direcții cu o mulțime de alte direcții aflate în subordine, precum și altor investiții. O altă parte însă din această sumă generoasă acoperă cheltuielile de personal. 

Ca să ne luminăm de tot, vă putem spune că cea mai mare parte din această sumă colosală este destinată acoperirii cheltuielilor de personal: 109.870.000 lei. 

Da, la o privire de ansamblu, cam așa stă treaba cu protecția copiilor și rezolvarea problemelor de natură socială:


 
Așa stând lucrurile, adică cu un buget de 23 de milioane de euro pentru cheltuielile de personal, am fost curioși să aflăm cu ce averi se laudă cei câțiva directori ai acestei Direcții cu caracter social.

După cum știți, o leafă nesatisfăcătoare reduce considerabil din eficiența protecției sociale. 

Patru direcții mari și late în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Cu patru personaje în roluri de conducere. 

Care dintre aceste structuri ar fi trebuit să prevină și să se implice în cazul Luca, băiețelul de 9 ani omorât în bătaie de propria „mamă”, trezește prea puțin interesul publicului, iar asta întrucât „mortul este vinovat” întotdeauna. Probabil din aceeași cauză un asemenea caz cutremurător nu a mai ajuns pe agenda publică națională. Cazuri sociale avem destule, mai puțin specialiști și oameni implicați. Mai puțin oameni cu sentimente și emoții. De birocrație nu ducem lipsă…

CITEȘTE ȘIEl este Luca, baiatul omorat in bataie de propria mama.

Așadar…

Claudiu Daniel Tămașdirector general – deține un teren extravilan de 176 mp în localitatea Sălicea, achiziționat în anul 2014. Directorul general al DGASPC Cluj nu deține pe numele său nici un apartament sau casă. Un exemplu similar putem găsi, probabil, doar în showbizul autohton: celebrul vlogger și influencer Dorian Popa, care și-a sărbătorit recent ziua de naștere, nu are nici el (încă) propria casă. Revenind la subiect, constatăm că la categoria „bunuri mobile”, Tămaș menționează un autoturism marca BMW dobândit în același an. Pesemne că anul 2014 a fost unul foarte bun pentru directorul general al DGASPC Cluj, cel puțin din punctul de vedere al tranzacțiilor. Acesta nu amintește de alte interese de natură artistică sau de sensibilități pentru bijuterii și bunuri de valoare. În schimb, la capitolul datorii, Tămaș menționează suma de 30.000 de lei, un împrumut pe care l-a făcut în anul 2016. Veniturile salariale anuale sunt în avloare de 94.163 lei, la care se adaugă suma de 4.202 lei, reprezentând indemnizația obținută în calitate de Vicepreședinte în Comisia de Protecție a Copilului.  

Nicoleta Molnardirector general adjunct – Direcția Generală Protecție Socială din cadrul DGASPC Cluj – la capitolul terenuri, directorul adjunct al DGASPC Cluj deține două terenuri moștenite în anul 2015: un teren intravilan cu o suprafață de 2.600 mp în com Stroiești, jud Suceava, iar un alt teren extravilan cu o suprafață de 12.000 mp în jud. Vâlcea. În plus, Nicoleta Molnar mai deține și un apartament de 53,4 mp în Cluj-Napoca, achiziționat în anul 1983, precum și o casă moștenită în 2015, cu o suprafață de 76 mp, în județul Vâlcea. Aceasta menționează și două autoturisme: 1 Dacia Logan cumpărat în 2005 și un Volkwagen Polo dobândit în 2010. De asemenea, în contul bancar curent aceasta mai deține o sumă frumușică de cca 16.580 lei. La capitolul datorii, directorul adjunct menționează un credit contractat în anul 2017, în valoare de 59.662.83 lei, scadent în anul 2022. Un alt credit, contractat în 2014, este în valoare de 204.800 lei, și poate fi stins până în anul 2034. În plus, încă un card de credit deschis în 2016, cu o valoare de 7.000 de lei. Venitul salarial anual este în valoare de 103.945 lei, la care se adaugă și pensia soțului, în valoare de 4.800 lei.  

Dana Catarigdirector executiv – Direcția Protecția Persoanelor Adulte – posedă un adevărat talent în afaceri, întrucât a achiziționat împreună cu soțul ei un teren intravilan în 2007,  tocmai în Ungaria, cu o suprafață considerabilă: peste 10.000 de mp. Intravilan, da? Aceasta mai deține un apartament în municipiul Cluj-Napoca, achiziționat în 2001, cu o cotă parte de 1/1 și o suprafață totală de 100 mp. Un apartament cu o asemenea suprafață, într-unul din cele mai scumpe orașe ale țării, nu e puțin lucru. Dana Elena Catarig nu are nici un autoturism pe numele ei. În schimb, în schimb!, directorul executiv al DGASPC Cluj are sensibilități de valoare: „bijuterii și ceasuri donate de părinți și cumpărate”, după cum stă scris în declarația de avere, în valoare de 26.000 de euro. În sfârșit, un director cu preocupări și afinități pentru bunurile de valoare, toate dublate de o chemare socială. Aceste bijuterii au fost dobândite pe parcursul a 18 ani, începând din anul 2000. Din atâtea neajunsuri, Dana Catarig a acordat un împrumut de 163,651 lei în nume personal pentru SC Prodeo Exim SRL. De altfel, directorul executiv are un credit contractat în 2007, cu o valoare de 627.000 eur, scadent în anul 2041. În plus, aceasta mai are un card de credit deschis în 2018, de 10.000 de lei. Venitul salarial anual este de 90.836 lei, dublat de închirierea apartamentului cu o valoare de 50.400 lei. 

Cristinela Fabiandirector executiv –  Direcția Protecția Drepturilor Copilului – deține un apartament de 50 mp în municipiul Cluj-Napoca, achiziționat în 2005, cu o cotă parte de ½, precum și un autoturism Seat achiziționat în 2010. În anul 2012, directorul executiv a moștenit o colecție de tablouri în valoare de 5.000 de eur. Trei conturi bancare, deschise în anul 2009, adică cont curent + depozit bancar + fonduri de investiții sau echivalente, însumează un total de 350.000 lei. La categoria datorii, cu o valoare mai mare de 5.000 de euro, aceasta menționează un credit contractat în anul 2005, scadent în 2023, cu o valoare de 6.700 euro. Venitul salarial anual însumează un total de 93.951 lei. 

 

sursa foto: dgaspc cluj/facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *