Editorial

Proiect pentru construirea unei crese de mari dimensiuni pentru copiii angajatilor Emerson

Proiectul meu de candidat independent la Consiliul Local Cluj isi propune sa gaseasca solutii la probleme serioase, ignorate ani buni de catre administratia lui Emil Boc. Avem nevoie de o abordare curajoasa pentru Noul Cluj in care sa intelegem ca sta in puterea noastra sa rezolvam aceste probleme, fiindca suntem cel mai mare oras al Transilvaniei si trebuie sa fim un exemplu de deschidere.

O problema pe care Emill Boc o evita de ani buni este problema Emerson, din motive pe care nu le inteleg, dar pe care le-as traduce ca pe o lipsa de respect fata de o mare companie si fata de cei 2.400 de clujeni angajati care lucreaza acolo.

Emerson este unul dintre cei mai mari angajatori ai Clujului, o firma serioasa, puternica, unde lucreaza 2.400 de clujeni ce pun paine pe masa familiilor lor. Deci, pe lateral, vorbim de cel putin 4.000 – 5.000 de oameni ce mananca o paine de acolo.

Din prima zi de functionare si pana astazi, Emil Boc si Consiliul Local Cluj au privit compania Emerson cu raceala. N-au inteles cat de valoroase sunt acele locuri de munca si cat de multa nevoie avem ca ele sa ramana in Cluj. In loc sa cultive relatia cu Emerson si sa inteleaga nevoile de dezvoltare ale acestei companii, Primaria Cluj-Napoca a pastrat o relatie de la distanta, ba intarziind sa faca drumurile de acces, ba amanand asigurarea unui transport public decent pana acolo.

Dar Emil Boc si clica lui din Primarie au mai facut o greseala.

Au lasat Emerson sa plece spre Oradea, cu o investitie enorma, in loc sa-i convinga sa dezvolte aici. Primarul din Oradea, mai dornic de munca si mai responsabil pentru oradenii sai, a reusit sa convinga pe Emerson sa deschida o fabrica acolo.  

Si mai rau, acum cateva saptamani, Emerson a anuntat dislocarea unei facilitati din complexul Emerson de la Cluj-Napoca si mutarea a 100 de locuri de munca la Oradea.

In calitate de viitor consilier local independent, consider ca pastrarea Emerson la Cluj este o prioritate. Impactul social al pierderii a 2.400 de locuri de munca nu poate fi calculat nici in bani, nici in drame. Deci trebuie sa facem totul ca sa evitam sa ajungem acolo.

Spre deosebire de Nokia, Emerson nu a santajat niciodata statul roman. A fost un actor econnomic corect si decent. Nu e posibil sa-i lasam pe politicieni sa alunge Emerson din Cluj. Primarul Oradiei a fost in stare sa gaseasca 24 de hectare pe care sa le vanda catre Emerson pentru a-si instala fabrica, primarul Clujului nu este in stare sa pastreze aici 100 de locuri de munca.

Ii voi sustine intotdeauna pe cei 2.400 de angajati de la Emerson. Am foarte multi prieteni acolo, care sunt ingrijorati de viitorul locului lor de munca. Si am un proiect care poate contribui esential la cimentarea ramanerii lui Emerson in Cluj-Napoca.

Propun construirea, din resurse proprii, a unei crese publice de mari dimensiuni in apropierea Emerson, pentru angajatii acestei companii si pentru locuitorii din zona respectiva. Absenta unei crese este deja o problema cu caracter social si este resimtita acut de catre oamenii ce lucreaza acolo.

De ce o cresa pentru Emerson?

2400 de clujeni merg in fiecare dimineata la munca la Emerson. Sunt oameni care nu pot intarzia la serviciu si care trebuie sa stea la program fix sau chiar dupa. Emerson e o companie americana serioasa, cu reguli stricte. De acolo nu poti sa pleci “un sfert de ora pana in oras” ca sa rezolvi o problema. Foarte multi dintre angajatii Emerson sunt “familisti”. Au copii si multe respnsabilitati in acest sens.

Acesti 2.400 de clujeni locuiesc in cartiere diferite ale orasului si dusul copiiilor la cresa constituie mereu o problema si o povara, fiindca trebuie sa plece mai repede dimineata la munca, ca sa lase copiii la crese si apoi sa se indrepte spre Emerson, situat intr-o zona destul de imposibila a orasului.

O cresa de mari dimensiuni aflata in apropierea Emerson ar constitui un avantaj enorm pentru acesti clujeni, i-ar scuti de o povara imensa. Profilul angajatului Emerson este si el diferit. In cazul mamicilor de la Emerson, si cunosc bine problema, acestea nu stau doi ani in concediu de maternitate, ci doar un an, fiindca, fiind platite mai bine decat media, ar pierde bani stand acasa si al doilea an. Asa ca gasirea unei crese devine imperativa pentru aceste mamici.

Acest apendice social care este cresa de mari dimensiuni pe care eu o propun ar da mai multa incredere managementului Emerson ca Primaria intelege semnificatia prezentei sale aici si ar decomprima presiunea sociala din randul angajatilor.

Investitia in cresa, control total al banilor si al proiectului de catre Primarie

Extinderea retelei de crese si a infrastructurii de scolarizare sunt atribute exclusive ale administratei locale. Este responsabilitatea Primariei si, un lucru important, niciun alt factor extern de genul ministere sau inspectorate nu poate interveni in acest joc pentru a impiedica implementarea.

Costul unei asemenea investitii este relativ mic, pana in 500.000 de euro, daca tinem cont de fapul ca se poate oricand discuta cu conducerea Tetarom pentru a face implementarea pe 500 de metri, in interiorul parcului industrial.

In plus, Primaria ar face, pe langa implicatiile sociale, chiar si o afacere buna, plata rezultata de la serviciile educationale pentru sutele de copii ai angajatilor Emerson ar amortiza investitia foarte repede, fiindca angajatii Emerson au un nivel de trai mai ridicat si alte pretentii pentru educarea copiilor lor.

In loc sa dam bani la biserici ca sa isi faca popii ziduri si mozaicuri, mai bine folosim banii pentru copiii Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *