Rautacisme

Proiect de viitor: documente plimbate pe holuri și slujbași la cafele. Emil Boc: „Circulă hârtia, nu oamenii!”

Iar s-a apucat Emil Boc de simplificarea procedurilor și a birocrației din administrația clujeană: totul pentru a îndepărta cetățeanul de zidurile Primăriei. De la distanță, lucrurile arată mai bine. Iar status-ul sesizării este deja unul clasic: în lucru. De altfel, de când municipalitatea clujeană a „angajat” un slujbaș model, robotul Antonia, lucrurile s-au complicat și mai mult. Singurul angajat care face treabă este Antonia, iar aceasta în cazul în care funcționează wi-fi-ul și nu se blochează calculatoarele din administrație. Oricum, pentru audiențe primarul trebuie așteptat în zori de zi sau după orele prânzului, atunci când își încheie activitatea, la porțile instituției. Altfel, prin înregistrări și alte căi legale… Cetățenii se plâng de faptul că nu pot discuta cu primarul pe care l-au ales, pentru a-și face publice problemele cu care se confruntă într-un oraș tot mai blocat de birocrație. Și incompetență, evident. 

Iată de ce, pentru a scăpa de nemulțumiți, municipalitatea a creat câteva aplicații: îți spui problema, scrii sesizarea și… aștepți. Aștepți. Status-ul este liniștitor. Enervant de liniștit: „în lucru”.

În plus, Emil Boc a mai pus la dispoziția clujenilor cârcotași și o adresă de e-mail:

aviaragripaemilboc2009@yahoo.com. Un soi de terapiaboc pentru cei nervoși. 

CITEȘTE ȘI: Breaking: e-mail pentru cei nervoși. Ești supărat pe viață? Scrie-i lui Boc și descarcă-te

Pentru a reduce din nervozitatea crescândă a clujenilor, Emil Boc mai face un pas în spate: să nu mai circule oamenii, ci hârtia.

Oricum, „plimbatul” hârtiei pe holurile instituțiiilor de stat, la cafele, este deja o practică încetățenită la români. Dar Emil Boc propune să o prefacă în tradiție veritabilă și să o implementeze la nivel național.

Dacă se pricep cu adevărat la ceva cei din administrația locală, atunci acest aspect se referă în mod sigur la modele: lecțiile și exemplele sunt livrate zilnic de cea mai „robotizată” administrație locală și servite unei țări întregi: „Luați d’aci”, „Învățați de la noi”.

Se știe, clujenii sunt primii la toate. Începând cu IT-ul și terminând cu studiile de fezabilitate, contestate la nesfârșit, în care se împotmolesc toate marile proiecte ale Clujului, de la metrou la centură metropolitană. Se semnează hârtii, se demarează proiecte și cam atât.

Dar hârtia semnată trebuie „plimbată”.

„Ca o formă de respect pentru timpul și banii clujenilor, dar și pentru a avea o relație mult mai eficientă cu administrația locală, începând cu luna iunie, Primăria nu mai solicită cetățeanului să aducă la dosar în vederea obținerii autorizațiilor documentele care se află în competența de emitere a Primăriei. (…). Circulă hârtia, nu oamenii! Muncim noi mai mult, dar este o formă de respect pentru clujeni. De ce să-i ceri omului să meargă la șapte uși să obțină șapte ștampile, când Primăria, prin sistemul nostru de digitalizare, poate ușura munca oamenilor?”, a promis edilul, la un post de radio local.

Deși nu este decât o inițiativă, pe care primarul nu a uitat să o share-uiască pe calea undelor radio, Emil Boc gândește deja la nivel national. Treaba-i făcută: o simplă declarație are forța de a calma spiritele nervoase, iar planurile naționale sunt specifice administrației clujenilor, care gândește de peste zece ani la probleme majore, uitându-le pe alea mărunte, cotidiene:

„Vrem să dăm din nou semnalul că se poate, asta ar trebui făcut la nivel general, ar fi normal cu toate avizele emise de autoritățile statului, să fie interconectate bazele de date”, a mai adăugat, gânditor, Emil Boc. 

De o bună bucată de vreme, edilul clujean a început să gândească cu voce tare (de obicei, în spatele unui microfon prietenos), la nivel macro: despre problemele Uniunii Europene, despre problemele cu care se confruntă Guvernul României sau despre marile proiecte pe care le vede deja cu ochii minții: metrou, centură metropolitană, aquapark, Someș navigabil.

Aspectele neplăcute, dar cotidiene, au rămas pe seama Antoniei, singurul angajat model din Primăria Cluj-Napoca.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *