PubliNews

Programul de bacalaureat pe 2019. Ce risti daca dai mita la bac?

Urmeaza zile de foc pentru absolventii de liceu

Pe 3 iunie incepe prima sesiune de bacalaureat, cu proba orala. Astfel, pe 3 si 4 iunie are loc examenul oral de limba romana, pe 5 si 6 iunie, oralul de limba materna, pe 7 iunie si pe 10 si 11 iunie se desfasoara evaluarea competentelor digitale, iar zilele de 12 si 13 iunie sunt rezervate examenului oral de limba straina. Proba scrisa se desfasoara in intervalul 1-4 iulie.

Reguli stricte pentru impiedicarea fraudelor

Potrivit regulamentului publicat de Ministerul Educatiei Nationale, se interzice colectarea de bani sau cadouri de la candidati sau de la parinti. In anii trecuti, au fost nenumarate scandaluri, dupa ce s-a aflat ca parintii au strans bani pentru a cumpara bunavointa supraveghetorilor. In plus, candidatii care au fost eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda (au incercat sa copieze sau sa afle, prin telefon, rezolvarea problemelor) nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale bacalaureatului si vor relua integral toate probele.

Recolta de perle la BAC 2019

Profesorii se asteapta la o recolta bogata de „perle” la probele de limba si literatura romana, tinand cont ca se constata un fenomen care an de an devine tot mai ingrijorator: elevii nu citesc, sunt inculti intr-o proportie alarmanta, iar vocabularul lor e din ce in ce mai limitat, din cauza lipsei lecturilor. La simularea pentru Bacalaureat, desfasurata in luna martie, au fost mai multe perle ca niciodata. „Catavencu se folosea de smecherie si tupeu ca sa ii puna pe dujmani la locul lor”, „Sensul secventei „pline de haz” este ca personajul se sparge de ras”, „Avem nevoie de amintiri asa cum un telefon are nevoie de incarcator si baterie”, „Copilul hoinareste pentru ca are tot timpul o mancarime sa plece in lume”, „Viile erau plantate pe fata dealului pentru ca oamenii au incercat sa le puna pe spate si nu le-a mai iesit struguri”.

Sunt doar cateva exemple, dar se pot scrie carti intregi cu prostiile debitate de adolescenti, in prag de bacalaureat. Desi poate par amuzante, in realitate aceste fraze dezvaluie o realitate dramatica. Multi elevi de liceu nu citesc absolut deloc, nici macar lecturile obligatorii din programa scolara. Iar cei care cat de cat mai citesc, „la impuse”, o fac mecanic, fara sa incerce sa inteleaga semnificatia operei literare si fara sa aiba dorinta de a-si imbogati vocabularul.

Potrivit www.dexonline.net, in perioada anilor de studiu, elevii sunt adesea bombardati cu definitii si cuvinte noi pe care trebuie sa le stapaneasca rapid si de aceea, folosirea unui dex online ar trebui sa devina a doua natura. De exemplu, cand intalnesc un cuvant pe care nu-l stiu, elevii trebuie invatati, de mici, sa nu treaca mai departe, fara sa aiba curiozitatea de a cauta intr-un dictionar sensul acelui cuvant. Mai ales ca au la indemana instrumentul lor preferat – un laptop sau un smartphone – care ofera, pe internet, o varietate infinita de explicatii din orice domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *