In vizor

Prognoza meteo nu ne încălzește nici pentru luna mai: perioadele reci vor alterna cu temperaturile de vară

Manifestările meteorologice din aceste zile sunt fenomene climaterice normale pentru această perioadă? Care sunt cauzele frigului și ninsorilor de final de aprilie? La ce ne putem aștepta pentru luna mai? Cum va fi vara anului 2017? La ce surprize meteo ne mai putem aștepta?

Ziar de Cluj a vorbit cu Narcis Maier, șeful Serviciului de Prognoză din cadrul Centrului Meteorologic Transilvania Nord, pentru a afla răspunsul la aceste întrebări:

„E clar că manifestările meteorologice din aceste zile nu sunt fenomene normale pentru această perioadă, dar nici nu sunt unicat. Ultimul fenomen de amploarea acestuia a fost acum 20 de ani, pe 17 aprilie 1997. Deci cu 3 zile mai devreme. Și atunci am avut strat de zăpadă de 8 centimetri. 

Schimbările climatice reprezintă un amalgam de întâmplări meteorologice. Poate că aceste pătrunderi reci sau încălzirile anterioare nu ar fi afectat foarte mult natura dacă am fi avut o vreme normală pentru luna martie și aprilie. Dar luna martie, sfârșitul și începutul lui aprilie au fost foarte calde, am avut și temperaturi de până la 25 de grade, care erau cu 10 grade peste normele climatologice, și asta a făcut ca natura să pornească mai repede la drum.

Pentru următoarele zile va fi o vreme rece, până luni, inclusiv. Vom avea precipitații, predominant sub formă de ploaie, dar nu excludem încă că nu vom avea câte o aversă de lapoviță sau ninsoare duminică dimineața, duminică la amiază, seara, dar nu va mai fi la cotele pe care le-am avut în ziua de ieri. De marți se preconizează o încălzire treptată a vremii. 

Nu se prefigurează ninsori și în mai, dar Centrul European prevede că luna mai va fi tot sub normele climatologice, mai rece un pic decât normalul lunii respective. Asta înseamnă că vom avea și perioade mai reci, dar și zile în care vom avea temperaturi de vară. 

Ca și fenomene extreme, sigur vom avea destule situații despre care să vorbim și în vara aceasta: grindină, ca și în anii trecuți, vijelii. Oricum, datorită acestor schimbări climatice care se prefigurează, cresc foarte mult în intensitate fenomenele extreme. Apar și mai multe și sunt și de intensitate mult mai mare. Și atunci putem să ne așteptăm ca fenomene de intensitate mare să avem și în această vară. Nu generalizate, dar vor fi zone care vor fi afectate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *