Justitie

Procesul fostului șef al ISCTR Cluj, suspendat la Curtea de Apel Alba. ÎCCJ trebuie să decidă dacă judecătoarea Nora Boiciuc avea voie să îl condamne!

Dosarul în care Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Cluj, a fost trimis în judecată alături de inspectorii Radu Dohotaru și Claudiu Crișan se îndreaptă spre rejudecare. Curtea de Apel Alba Iulia, unde condamnarea celor trei a fost contestată, a decis să suspende procesul până când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța cu privire la modul în care Rareș Pop a fost condamnat de instanța de fond. 

Radu Chiriță, avocatul fostului șef al ISCTR Cluj, a descoperit că judecătoarea Nora Boiciuc, de la Tribunalul Cluj, a preluat, judecat și pronunțat condamnarea în dosarul respectiv, fără să facă parte dintr-un complet specializat pe fapte de corupție, așa cum legea o cere. 

„DISPUNE în majoritate, admite sesizarea din oficiu și, pe cale de consecință, în temeiul art. 475 C.pr.pen. solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunțe o hotărâre prin care să dea o rezolvare de principiu a următoarelor chestiuni de drept:

1. „În interpretarea art.29 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, se poate considera că judecătorul de la instanţa de fond care, anterior, a fost desemnat titular al unui complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, iar ulterior colegiul de conducere a instanţei nu l-a desemnat într-un complet specializat, este competent să judece cauze de corupţie repartizate în perioada în care nu a fost desemnat prin hotărârea colegiului de conducere ca titular al unui complet specializat, în condițiile în care, în perioada respectiva, niciun complet al secţiei penale a instan?ei respective nu a fost desemnat pentru a judeca cauze de corupţie?

2. În ipoteza unui răspuns negativ, care este sancţiunea în acest caz, nulitatea relativă sau nulitatea absolută?”.

În temeiul art. 476 alin. 2 C.pr.pen. dispune suspendarea cauzei până la pronunțarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19.12.2019. Cu opinie separată în sensul de a se constata că nu se impune sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept şi a se dispune repunerea cauzei pe rol”, se arată în soluția pe scurt. 

 

Între timp, după condamnarea lui Rareș Pop, judecătoarea Nora Boiciuc s-a retras de la Tribunalul Cluj datorită unor probleme de sănătate. Dacă Înalta Curte de Casație și Justiție decide în favoarea argumentelor prezentate de avocatul Chiriță, dosarul lui Rareș Pop se va îndreptat spre rejudecare, iar condamnarea va fi anulată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *