Prioritatile lui Boc pentru 2016 vor fi finalizate in 2030

Dupa ce a incheiat anul cu aproape toate proiectele anuntate la inceput de 2015 inca in lucru sau nici macar demarate, Emil Boc a facut publice principalele sale prioritati pentru anul care tocmai a inceput. In stilul deja caracteristic, primarul a promis proiecte vechi, anuntate cu fast si cu ani in urma, care nu au nicio sansa de finalizare in 2016. Mai mult, doua din cele trei proiecte prioritare vor fi incheiate abia peste 15 ani.  

„E clar, intaietate are transportul in comun. Prin transportul in comun inteleg doua prioritati. Una este achizitionarea de minimum 12 troleibuze noi, autobuze electrice si tramvaie; autobuzele electrice pe fonduri elvetiene, tramvaiele pe fonduri europene, in functie de ce suma ne va fi alocata. O alta prioritate este realizarea de linii dedicate pentru mijloacele de transport in comun. Specialistii ne vor spune de cand se pune in practica acest lucru, probabil la inceputul primaverii, cand se vor putea marca benzile. De asemenea, o prioritate este si mentinerea facilitatilor la transportul in comun pentru categoriile cunoscute: elevi, studenti si pensionari", a declarat Boc pentru Ziua de Cluj. 

A doua componenta e dezvoltarea proiectului Cluj Innovation City,a spus primarul. Adica un proiect de dezvoltare urbana integrata demarat in 2012 la initiativa Cluj IT Cluster si cu orizont de finalizare in 2030.

Cluj Innovation City include patru directii strategice: sanatate, bioeconomie, IT si energie regenerabila si mediu. CIC isi propune sa aduca impreuna autoritatile publice, universitatile si comunitatea de afaceri, urmarind dezvoltarea locala, regionala si nationala. Gandit ca o retea colaborativa de cercetare si afaceri, Cluj Innovation City are la baza premisele educatiei, ale inovatiei si ale antreprenoriatului, iar principalul obiectiv este sa  genereze dezvoltare social-economica regionala sustenabila.

„Studiile de prefezabilitate sa fie efectuate si dupa aceea sa se faca master-planul celor 200 de hectare pentru a atrage fondurile necesare dezvoltarii proiectului, ceea ce inseamna 20.000 de locuri de munca si investitii pentru urmatorii zece ani in Cluj. Cluj Innovation City este o prioritate majora pentru dezvoltarea strategica a Clujului. Trebuie ca impreuna cu Fundatia Cluj Innovation City, cu Clusterul IT si universitatile clujene sa facem si alti pasi decisivi pentru implementarea proiectului", a declarat primarul.

Al treilea proiect anuntat astazi de Emil Boc ca prioritate pentru anul 2016 va putea fi inaugurat tot peste aproximativ 15 ani. Adica dupa finalizarea celui de-al doilea, care are orizont de finalizare in anul 2030.

„Al treilea proiect important, care se leaga oarecum cu precedentul, este dezvoltarea unui cartier de locuinte pentru clujeni in Borhanci. Acesta se va realiza prin concesionare sau vanzare de parcele de teren, inclusiv prin concesionarea sau vanzarea de parcele de teren pentru case, care vor avea un model prestabilit de primarie, unitar ca forma. Se vor crea din start utilitatile necesare, ma refer la scoala, gradinita, centru de cartier. Dupa ce vom aproba bugetul, vom incepe toate procedurile pentru pornirea acestui proiect", a mai mentionat Emil Boc.

Adauga comentariu