In vizor

Primul centru de skydiving de interior din tara, construit la Cluj

Clujul ar putea avea primul tunel aerodinamic din tara. La initiativa unor pasionati de parasutism, fondatorii clubului Skydive Transilvania, anul viitor s-ar putea construi aici primul centru de skydiving de interior. Ehipa de parasutisti au gasit deja o parte din investitori, iar in aceasta perioada realizeaza un studiu de piata. O ora de zbor ar costa intre 600 si 800 de euro.

“Indoor skydiving” este un sport care simuleaza saritura cu parasuta intr-un spatiu inchis, controlat, insa fara parasuta. In acest caz se folosesc tunele de vant, viteza acestuia ajungand la peste 250 de kilometri pe ora si este simulat, practic, un zbor cu parasuta.

Un astfel de centru ar putea fi construit langa Cluj-Napoca, la initiativa scolii de parasutism Skydive Transilvania, fondata in urma cu sase ani de doi piloti, Doru Baciu si belgianul Frederic Lagrange.

Cei doi intentioneaza sa construiasca un tunel aerodinamic asemanator celui din Budapesta, dat in functiune de cateva luni. Daca totul merge conform planului, centrul ar putea fi construit pana in primavara anului viitor.

Acesta ar fi primul tunel aerodinamic din Romania si ar atrage multi pasionati de parasutism si de senzatii tari din intreaga tara.

Doru Baciu ne-a declarat ca centrul de zbor va fi construit pe un teren extravilan, in imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca.

“Nu poate fi amplasat in localitate, din cauza zgomotului foarte puternic si a cantitatii mari de energie electrica de care este nevoie pentru funcionare”, a spus acesta.

Baciu arata ca in acest moment se iau mai multe variante in calcul: concesionarea unui teren in imprejurimile Clujului, dar s-au aratat si investitori dispusi sa ofere acest teren.

Cert este ca, in aceasta perioada, Skydive Transilvania realizeaza un studiu de piata. “Chiar daca salariile romanilor sunt mici, probabil ar exista multi care ar fi dispusi sa incerce”, spune Baciu.

O parte din investitori- straini si romani – au fost deja gasiti. Investitia s-ar ridica la aproximativ 2,5 milioane de euro. “Un milion de euro costa proiectul in prima faza, inca un milion manopera si transportul echipamentelor si 500.000 de euro, mentenanta”, a detaliat Doru Baciu.

Partenerul sau, belgianul Frederic Lagrange se arata incantat de acest proiect.

“Parasutismul poate fi considerat periculos de unii. Zborul intr-un spatiu controlat este mai sigur”, spune Lagrange, in varsta de 38 de ani.

Pentru o ora de zbor, in centrul din Cluj s-ar plati intre 600 si 800 de euro, dar ar putea fi realizate si zboruri mai scurte, de minim doua minute, care ar costa cateva zeci de euro.

“Sunt investitori care considera ca acest proiect are potential. In Romania ar fi 10 milioane de potentiali clienti, de la copii de patru ani si pana la cei mai in varsta”, spune Doru Baciu.

Singura conditie sa practici acest sport extrem este sa nu ai probleme cardiace sau, in general, probleme majore de sanatate. In centrele special amenajate in acest sens pot fi simulate caderi libere la viteze de 190-240 de kilometri pe ora. Incaperea respectiva are o plasa elastica la baza, iar un instructor supravegheaza totul in fiecare secunda.

Astfel de centre sunt deschise in Anglia, Franta, Olanda, Spania, Germania, Rusia, Serbia. Chiar si vecinii nostri bulgari au un astfel de centru, in statiunea Sunny Beach.

Foto: tripadvisor.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *