In vizor

Primarul Clujului una spune și alta face: „Îmi plac dezbaterile şi uneori învăţ mai mult de la cei care mă critică”

Emil Boc, primarul Clujului, își face o permanentă campanie electorală prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook, pagină like-uită de peste 70 000 de persoane. Între cum se descrie primarul în fața alegătorilor săi și cum se comportă în realitate e o prăpastie ca între adevăr și propagandă electorală. Între vorbe și fapte există grave discrepanțe. 

Autocaracterizarea lui Emil Boc este cea de mai jos:

Cu litere îngroșate vom reda cuvintele primarului, iar subliniat cu galben sunt exemplificate faptele acestuia:

„Am o fire liniştită iar pentru mine clipele fericite sunt cele pe care le petrec cu familia mea. Nu ezit însă nicio clipă atunci când trebuie să lupt pentru ideile în care cred. Îmi plac dezbaterile şi uneori învăţ mai mult de la cei care mă critică decât din ce spun prietenii”, a scris Emil Boc.

Emil Boc a fost invitat de nenumărate ori pentru a participa la dezbateri în cadrul emisiunilor postului NCN, dar de fiecare dată a refuzat pentru că NCN este un post de televiziune critic la adresa administrației locale. Primarul preferă să participe la emisiunile prietenilor de la Napoca FM.

„Îmi plac cei care au tăria de a gândi altfel şi de a-şi susţine deschis părerea. Admir oamenii care nu au linişte până când nu schimbă viaţa celor din jur în bine”, afirmă Emil Boc.

Enervat de întrebarile incomode ale jurnalistului Victor Ciutacu, premierul Emil Boc l-a înjurat pe acesta, în anul 2009, după o intervenție în direct la Antena 3, neștiind că microfonul a rămas deschis. „Derbedeul dracului!”, a exclamat Emil Boc, referindu-se la jurnalistul Victor Ciutacu.

„Am intrat în politică şi trăiesc în politică pentru că îmi doresc o societate în care cetăţenii sunt trataţi egal, corect şi eficient de către instituţiile statului. Pentru că îmi doresc o societate în care oamenii sunt activi şi se implică împreună pentru a rezolva probleme comune”, declară Emil Boc.

Adriana Turc, un producător agricol din comuna Mihai Viteazu, din județul Cluj, a fost de acord să dezvăluie pentru Ziar de Cluj toate neregulile din piețele Primăriei, felul în care Primăria Municipiului Cluj-Napoca vrea să facă protecție socială pe spatele producătorilor, impunând în piețele proprii un fel de mercurial care, într-un final, duce la prețuri mai mici, dar la produse de calitate proastă, care îi alungă pe cumpărători din aceste piețe și care riscă să îi falimenteze pe producători.

Adriana Turc și-a exprimat dorința de a obține o audiență la primarul Emil Boc, singurul din partea căruia mai nutrea speranța că ar mai putea face curățenie în piețele Primăriei, din subordinea sa. Pentru că, și în 2013, fără succes, a încercat să ajungă în audiență la Emil Boc și nu a reușit, ajunsă la capătul puterilor și sătulă de atâtea șicanări, doamna AdrianaTurc ne-a rugat să îi solicităm noi primarului, în numele dânsei, o audiență, pentru a îi comunica dumneaei personal toate problemele pe care ni le-a dezvăluit și nouă.

În 29 august 2016, am trimis o solicitare de audiență către Primăria Cluj-Napoca, în atenția domnului Emil Boc, prin care i-am comunicat primarului în integralitate declarațiile doamnei Adriana Turc, precum și dorința acestei de a fi primită în audiență. Două zile mai târziu, am primit următorul răspuns, semnat „Centrul de Informare pentru Cetățeni”:

„Conform procedurii legale înscrierea în audiență se poate realiza exclusiv de către persoana care are problema pentru rezolvarea căreia dorește această procedură și în următoarele condiții: cetățeanul a solicitat în scris obținerea unor informații referitoare la problema sa departamentului de specialitate din primărie și fie nu a primit răspuns în termenul legal, fie conținutul acestui răspuns îl nemulțumește. 

În baza acestui răspuns, la orice primărie de cartier sau la sediul registraturii instituției pe str. Moților nr. 7 se poate înscrie în audiență la directorul în subordinea căruia se află departamentul de specialitate căruia i-a adresat cererea.

Dacă după obținerea răspunsului la audiența respectivului director, în continuare nu este mulțumit de răspuns sau problema sa nu s-a rezolvat, cetățeanul poate solicita, în baza notei de audiență de la director, o audiență la viceprimarul care are atribuțiile delegate pe acest domeniu.

In eventualitatea în care problema nu se rezolvă nici în urma acestei audiențe (cea mai mare parte din problemele adresate de cetățeni în audiențe se soluționează la acest nivel), atunci, în baza notei de audiență, se poate solicita înscrierea în audiență la primarul municipiului. Acești pași ierarhici de soluționare a problemelor se referă la fiecare problema în parte.”

Cam atât despre „o societate în care cetăţenii sunt trataţi egal, corect şi eficient de către instituţiile statului”, despre  societatea pe care doar declarativ și-o dorește Emil Boc, drept una „în care oamenii sunt activi şi se implică împreună pentru a rezolva probleme comune”. Primăria Cluj-Napoca tratează cetățenii cu sictir. 

„Cred în dreptul fiecărui cetăţean de a avea şanse egale de realizare personală şi de participare la proiectele societăţii.

Cred în toleranţă şi deschidere faţă de ceilalţi.

Cred în corectitudine şi în solidaritate.

Îmi doresc să trăim într-o societate în care etica muncii, moralitatea civică, dorinţa de progres personal, solidaritatea cu ceilalţi, deschiderea faţă de restul lumii, sunt valori şi norme larg împărtăşite şi preţuite.

Sunt convins că împreună, cetăţeni români din ţară sau din afara ţării, avem puterea să schimbăm în bine România”, conchide Emil Boc.

În data de 8 iunie 2017, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) a depus o înștiințare către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care informa municipalitatea că în ziua de 1 iulie 2017, între orele 16.00 și 19.00, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, ACTEDO, în parteneriat cu grupul de activiști LGBT  PRISMA din Cluj-Napoca și cu asociația Go Free urmează să desfășoare o adunare publică – Marșul Cluj Pride – având ca mesaj promovarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea manifestărilor motivate de ura și intoleranța față de comunitatea LGBT, marș la care se estima la acea vreme ca vor participa 100 de persoane. Reprezentanții Primăriei au fost informați totodată că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat și se indica și traseul de desfășurare, tot marșul urmând a avea loc, pentru a nu se încurca circulația, pe trotuar.

Lucian Dunăreanu, organizatorul marșului Cluj Pride și activist PRISMA Cluj, a explicat pentru Ziar de Cluj modul în care au decurs „ostilitățile” în acest caz în care un grup de cetățeni pașnici au fost flancați și contracarați de către angajații Primăriei Cluj-Napoca pentru a nu putea mărșălui prin centrul unui oraș care poate fi caracterizat astfel drept unul profund intolerant, nu doar față de comunitatea LGBT, ci și față de orice comunitate, care, la un moment dat, poate nu le va mai conveni aleșilor și funcționărașilor de duzină din Primărie. Mai multe detalii, aici.

Acestea sunt doar câteva exemple care dovedesc faptul că vorbele primarului spun una, iar faptele, alta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *