Primarul cel mic și plăcuțele lui meschine

Primăria Cluj-Napoca a câștigat în justiție o bătălie lipsită de eleganță. Instanțele mioritice au spus, pe drept cuvânt, că legislația este de partea primarului. După cum susțineau și oficialitățile locale, populaţia de etnie maghiară din „municipiul comoară” este sub 20%, adică undeva pe la 16%, prin urmare indicatoarele bilingve nu sunt legale. Însă întrebarea nu este dacă aceste plăcuțe sunt sau nu legale, întrebarea este dacă ele sunt sau nu necesare, mai bine zis, dacă sunt sau nu îndreptățite?!

Desigur, este o mare victorie politică pentru micul primar cu bastonul de premier în bandulieră. Câștigarea unui electorat care a votat ani de zile cu Funar e importantă. La fel de importantă este expunerea „naționalismului” românesc și pentru liderii politici maghiari. În fond problema decurge dintr-o realitate pe care am mai semnalat-o – faptul că persistă un război electoral și politic, care este condus pe principiile dihotomiei români/ maghiari, care ne afectează pe toți în egală măsură. Trebuie să fie foarte clar. Este vina oficialilor români că nu au acceptat o realitate pozitivă, dorința maghiarilor de a avea însemne în limba lor. În același timp este și responsabilitatea militanților de etnie maghiară pentru cultivarea unui conflict pe criterii etnice, din care nu aveau de câștigat. Nu trebuie să mai fie vorba despre „noi împotriva voastră”! Din această tensiune nu vor câștiga decât politicienii demagogi.

Pentru mine este vorba despre identitatea acestui oraș care ne aparține tuturor. De aceea nu trebuie să mai vorbim despre o bătălie pentru un „Kolozsvár” amplasat la intrarea în oraș. Ci pentru amplasarea de tăblițe plurilingvistice, în trei, dacă nu în patru limbi, care să descrie spațiul comun în care trăiesc și au trăit mai multe comunități. Ar trebui ca, în politicile publice ale municipalității clujene să fie afirmat următorul principiu: Acest oraș aparține tuturor grupurilor culturale, indiferent de origine sau limbă, iar toate nevoile diverselor grupuri lingvistice vor fi respectate.

Chiar dacă, legal vorbind, aveau dreptate, în mod civilizat oficialii clujeni ar fi trebuit să piardă cu bună știință aceste procese. Ar fi fost elegant să le ofere maghiarilor acest drept. Ar fi fost un gest de toleranță și europenism. Un model putea să fie situația din Finlanda, unde populația de etnie suedeză nu depășește 5,5%, dar are dreptul de a-și folosi limba. Un exemplu sunt străzile din Helsinki, unde plăcutele bilingve sunt un loc comun. Pentru că, dincolo de sforăiala despre capitala europeană, despre multiculturalism ori balonul de săpun al multilingvismului, realitatea este că a fost încălcat un principiu de bun simț. Ignorarea istoriei acestui oraș și a istoriei comunităților care l-au creat, urmată de ignorarea cu bună știință a unor principii de pluralism democratic european.

Oficialii orașului par să fi uitat că majoritatea clădirilor în care se află acum instituții publice românești au fost construite de către administrația maghiară - deși chiar în documentele de pe site-ul Primăriei istoria acestora este prezentată la loc de cinste. Să recapitulăm: actuala clădire a Teatrului Național (român) a fost construită între 1904 și 1906 de către arhitecţii Helmer şi Fellner; actuala clădire a Universității Babeș-Bolyai a fost ridicată între 1839 și 1903, după planurile lui Carol Meixner; la fel clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, terminată în 1908, după planurile lui Giergl și Korb; același lucru este valabil pentru clinicile universitare, unde zilnic sunt vindecați zeci de oameni, indiferent de etnia lor; clădirea Prefecturii de azi a fost sediul Camerei de Comerț maghiare, în stil secession tipic pentru Clujul de început de secol XIX; chiar clădirea în care stau judecătorii și magistrații a fost terminată în 1902, după planurile lui Wagner Gyula; nu în ultimul rând clădirea Primăriei Cluj-Napoca de pe Moților 3 a fost realizată de Alpár Ignác la sfârșitul secolului XIX, iar cea din strada Unirii a fost terminată în 1846, sub supravegherea arhitecților János Böhm şi Anton Kagerbauer.

Aceste realități nu par să îl deranjeze pe primarul care ocupă, temporar, aceste spații. Toată această istorie să nu însemne nimic? Dacă ea este reală și comună, atunci ce ar trebui să scriem pe toate aceste clădiri? Nu ar fi o formă de respect pentru faptul că suntem co-locatari în aceste spații să le numim ca atare? Care mai este disputa legală, atunci când vine vorba despre acceptarea unor lucruri de bun simț? Pe cine ar deranja niște plăcuțe trilingve, care să indice că acest oraș este un oraș deschis și nu unul închistat în propriile conflicte din trecut?

Pentru a ieși din logica conflictului binar, de factură etnică, aș propune altceva. Este nevoie de realizarea unei campanii de strângere de semnături, prin care cetățenii acestui oraș să solicite instalarea de plăcuțe trilingve: Cluj/Kolozsvár/Klausenburg la toate intrările din urbe și, de ce nu, pe toate clădirile publice. Iar dacă semnatarii nu vor fi peste 25% din populația Clujului, atunci nici nu merităm niciun fel de plăcuțe. Pe tabla de la intrarea în oraș să scrie doar: Intoleranță.

Comentarii

DanT

10.02.2015 11:16

Dorule, cred ca ai uitat un "nu" aici: "Iar dacă semnatarii vor fi peste 25% din populația Clujului, atunci nici nu merităm niciun fel de plăcuțe" ... cred ca ai vrut sa scrii "daca semnatarii NU vor fi peste 25% ..."

gogu

10.02.2015 12:19

Din toate numele pe care le-ai enumerat nu-i nici unul ungur. Austrieci da, evrei da, unguri, kanci. N-ar strica sa pui mana pe carte si sa studiezi care era "administratia pana in 1918". Nu era cumva "imperiala". Cu capitala la Wiena. Nu prin bunavointa vreunei administratii unguresti si din banii contribuabilului ungur s-au facut cladirile de care faci caz. Prin sumele alocate de administratia cu sediul LA WIENNA s-a construit centrul Clujului. Iar locuitorii Transilvaniei, care cotizau la bugetul "central consolidat" al Micului Imperiu austro-ungar, erau tot majoritari ROMANI. Asa ca mitul ca ungurii au "facut Clujul" e o minciuna care tine la oameni "fara carte". Asta ca sa nu vorbim de jaful si spolierea avutiilor acesui pamant de catre "luminata" administratie imperiala. Un mic exemplu: pretul din SUA al  cherestelei provenite din Transilvania, via Budapesta, Wienna, Hamburg(sau Rotterdam), New york, era mai IEFTINA decat cea provenita din CANADA.

BM

10.02.2015 23:05

Gyula...Ignac... hai sa-ti zic una buna...ambele bunici de ai mei au nume Bolingher si Krauss si se considera maghiari. Numele e doar o chestie nu se poate nega ca au trait si au facut ceva maghiarii pentru Cluj...

Slasher

12.02.2015 12:03

Analfabetule, era imperiul Austro-Ungar si Transilvania se afla in subordinea guvernului de la Budapesta.

Clujan

13.02.2015 12:51
Sunt convins ca multi habar nu au de istoria nefalsificata, nici cine a fost Pakey Lajos, primul arhitect sef al orasului Cluj. Cautati pe wikipedia si comparati descrierea in romana si maghiara. Pana nu se traduc si publica informatiile corect, pana cei care au terminat institutul politechnic sectia constructii, electro, etc. in Cluj nu stiu ca cine a proiectat si construit cladirea si ce destinatie primara a avut, se vor gasi totdeauna noii aterizati in oras, care cred ca totul a apartinut romanilor. Sigla facultatii UBB contine cea mai falsa informatie. Facultatea fondata in 1581 nu are nicio tangenta cu Romania care s-a proclamat cu 300 de ani mai tarziu!

carol

10.02.2015 13:04

nu ai dreptate , domnule!!! Noi trebuie mereu sa fim toleranti, noi mereu trebuie sa fim politicosi, noi mereu trebuie sa trecem cu vederea toate excesele , obrazniciile, nesimtirea etnicilor unguri! De ce???? adica ei mereu se raporteaza la noi cu infumurare, nesimtire , ne jignesc de cate ori pot iar noi mereu trebuie sa intaindem si celalalt obraz! NE-AM SATURAT DE ACEASTA ATITUDINE A LOR SI A NOASTRA (, DE CONTINUA TOLERANTA PROST INTELEASA!!)

Radu

10.02.2015 13:39

Helmer şi Fellner, Carol Meixner, Giergl și Korb, dupa tine sunt nume unguresti?? Daca nemtii n-au facut atata scandal pentru niste placute, de ce e scandalul acesta facut de unguri? Legea a fost respectata pentru ca niste unguri au vrut sa puna placutele printr-un proces, nu prin dialog si negociere! Au vrut sa arate ca pot sa obtina ceea ce vor indiferent de ce zice majoritatea romana. Uite ca legea a zis ca nu e cum vor ei! Daca vor ceva, trebuie sa negocieze si sa convinga de bunele lor intentii! 

un maghiar

10.02.2015 20:50

Deci dupa logica dumitale autostrada noastra e americana ca si firma Bechtel care s-a ocupat de constructie? 

O mica lamurire

11.02.2015 18:23

Tribunalul Cluj defapt a dat castig de cauza initiatorilor procesului in prima instanta, adica sentinta a fost PENTRU amplasarea placutelor bilingve. Dupa recursul primariei Curtea de Apel in sentinta finala a spus ca fundatia, care a initiat procesul nu are calitate procesuala, pe motiv ca a fost infiintata in Olanda. Deci, s-a ales o cale ocolitoare, fara sa fie judeata cauza. 

1bozgor

12.02.2015 18:16

# Radu: "Legea a fost respectata pentru ca niste unguri au vrut sa puna placutele printr-un proces, nu prin dialog si negociere!"  S-a tot incercat de vreo 25 de ani inclusiv prin dialog si negocieri, dar mereu s-au gasit pretexte pentru refuz. Si uite ca nici legea n-a fost respectata, nici de bun simt si toleranta nu s-a dat dovada.http://blog.activewatch.ro/antidiscriminare/de-ce-ar-trebui-ca-primaria-sa-monteze-placute-bilingve-in-limbile-romana-si-maghiara-la-cluj/   

dan matiesanu

10.02.2015 13:41

de ce doar trilingve? de ce sa nu scrie si in tiganeste, pardon, romani?

Beni Hognogi

10.02.2015 13:43

Pe mine ma doare la patina de placute, dar partea asta  "[...] este condus pe principiile dihotomiei români/ maghiari, care ne afectează pe toți în egală măsură. Trebuie să fie foarte clar. Este vina oficialilor români că nu au acceptat o realitate pozitivă, dorința maghiarilor de a avea însemne în limba lor. "  E ipocrizie pura. 

Levente

10.02.2015 16:47

Pt. domnul Carol: "... noi mereu trebuie sa trecem cu vederea toate excesele , obrazniciile, nesimtirea etnicilor unguri! De ce???? adica ei mereu se raporteaza la noi cu infumurare, nesimtire , ne jignesc de cate ori pot..."  V-am citat mot a mot. Vă întreb, cu respect: am fost obraznic vreodată? V-am jignit cumva vreodată? M-am raportat vreodată la Dv. cu înfumurare; Am fost nesimţit faţă de Dv. vreodată? Mă ştiţi cumva de undeva? Sau sunt obraznic, nesimţit, înfumurat, jignitor pentru simplul fapt că sunt etnic ungur? Hai no, pe bune! :) 

Simon

10.02.2015 17:42

Stimate domn, eu nu la-şi acuza pe Boc. Din comentariile anterioare reiese perfect faptul că, şovinismul din Cluj persistă şi încă se află la cote alarmante. În schimb este drept faptul că, la ridicarea clădirilor enumerate au contribuit din plin  şi germanii.  Pe vremea respectivă au considerat pe drept, faptul că sunt proprietarii oraşului în egală măsură cu populaţia majoritară. Finanţarea s-a realizat din bugetul central, la care fiecare regiune a contribuit cu posibilităţile sale. Prin respingerea tăbliţelor trilingve, s-a tras un şut şi în populaţia germană din Transilvania. De la Johannis se aşteapă lucruri măreţe. Dar cum poate lupa un om pentru toţi din ţara aceasta, când negaţi cu desăvârşire lucrurile măreţe construite de germani pe aceste meleaguri în decursul anilor?

Petru Pop

10.02.2015 17:50

Doamne dar multe mai avem de învățat! Eu sunt clujean, tatăl meu, bunicii mei au fost clujeni. Am  toate actele vechi și pot dovedi că străbunicul și străbunica dinspre tata au fost primii care au venit la Cluj din Maramureș, iar străbunicii dinspre mama erau din Dej. Am copilărit împreună întro curte mare cu copii români, unguri și chiar și o familie de țigani. Până în ziua de azi suntem prieteni și când ne întâlnim este o bucurie pentru noi. Și îl regretăm din suflet pe amicul nostru din copilărie, Andrișca, țiganul care la 31 de ani a murit înecat în Someș. Nu mă interesează ce spun valurile de venetici care au schimbat din păcate imaginea și cultura orașului copilăriei noastre, dar mă doare că își pot exercita prostia chiar pe obrazul și în defavoarea Clujului. Pentru mine Clujul rămâne CLUJ. Eu nu vreau să fiu NAPOCEAN! Eu sunt CLUJEAN! Pe de altă parte, afișarea trilingvă a urbei cred că nu ar face decât să sublinieze multiculturalismul acestui oraș. Pot să cânte ce vor cretinii care se vor europeni dar orbiți de șovinism și de istoria deformată și cu lacune din care au mai prins (?) câte ceva la școală nu își pot depăși nivelul balcanic subcultural.

Krisztina

13.02.2015 14:08

multumesc, domnule, pentru acest comentariu. mi-a picat bine. si mama mea a copilarit in Cluj, bunicii mei stateau in chirie la o familie de evrei, si copiii se jucau in curtea lor sub un pom. evrei, maghiari, romani, tigani, nu avea nici o importanta, cum nici acum nu ar trebui sa aiba. si ea imi povestea aceleasi lucruri ca si dumneata, si am pastrat o imagine despre copilaria ei undeva in subconstient, si tot timpul cand se cearta oamenii, ma intorc la imaginea aceea. multumesc inca o data.

claudiu

10.02.2015 18:34

domnilor, or fi numele arhitectilor nemtesti sau evreiesti, dar cladirile au fost riridcate din banii orasului, adica al cetatenilor Clujului. cazul Teatrului National e celebru, pentru ca a provocat mari discutii in epoca la nivelul Consiliului Local. deci mai puneti mana de cetiti. in rest, ca om nascut si crescut in Cluj, cred ca anii 70-80 ai secolului trecut sunt exemplari pentru buna convietuire interetnica. maghiarii sunt si ei clujeni.

nascut clujean

10.02.2015 20:19

chiar trebuie conationalii , indiferent de etnie, sa aiba mai multe drepturi dacat noi, ceilalti? am ajuns sa fim "ceilalti" in tara noastra! am avut o experienta neplacuta cu comunitatea evreiasca ce se considera deasupra legii, de care nu te poti lua pt ca esti "antisemit"....mai lasa-ma, imi ajung

un maghiar

10.02.2015 20:54

Si ma rog care sunt alea "mai multe" drepturi? Voi sunteti cei care aveti dreptul sa scrieti Cluj-Napoca noi suntem aia care nu avem voie sa scriem Kolozsvar. Altfel dumneavoastra nu sunteti "ceilalti", sunteti un oarecare cetatean in tara asta cu aceleasi drepturi (ba chiar mai multe!) decat mine! 

silvia

10.02.2015 21:17

Eram in clasa a cincea, in 1974, cand. tov. Nicolae Ceausescu ne-a strans in piata sa ne lipeasca NAPOCA dupa CLUJ, ca se aniversau, fiti atenti, 1850 de ani din 124 cand aparea prima data numele Napoca in istorie. Deci daca Ceausescu a putut face o lipeala artificiala gen Drobeta- Turnu Severin, vine un neica nimeni aterizat in Cluj de vreo trei ani sa-mi explice cum s-a numit intotdeauna orasul asta Cluj Napoca. Plecati naibii si lasati-ne in pace. Imi lipseste Clujul civilizat in care am crescut, eu, cu origini din tara motilor, alaturi de Miki, Csilla, Doru, Horea, Emese, Karcsi, Razvan si multi altii. De unde dracu a aparut atata ura si intoleranta ? Din lipsa de educatie care stapaneste tara asta de la varful Parlamentului pana la ardelenii mandri care arunca molozul in Faget si parcheaza pe locurile pentru cetateni cu dizabilitati, doar fiindca li se permite.  

zgabeata iftode

10.02.2015 21:24

Cladirile au fost construite de unguri pentru ca romanii nu aveau voie sa se stabileasca in oras. Lucrurile sunt in evolutie si romanii sunt elementul politic dominat . 

eu

10.02.2015 21:59

Da ce la Paris scrie in mai multe limbi numele orașului sau in Ungaria scrie românește pe undeva?

Si eu

11.02.2015 08:54
Te invit la Gyula-Jula .Iar de acolo mergi in directia Satu-MAre si noteaza placutele bilingve maghiaro-romane.O zi buna si calatorie placuta.

BI

11.02.2015 12:29

Da in Ungaria se scrie romaneste, chiar in cazul cand proportia romanilor este mult mai mica decat cea a ungurilor in Cluj! Un exemplu simplu: http://static.panoramio.com/photos/large/72549857.jpgMacar sa faci un google search inainte sa scrii ceva!

Istvan

11.02.2015 13:34

Daca treceti granita in Ungaria pe la Nadlag o sa ajungeti imediat in satul Csanad/Csenadul unguresc.. Data viitoare o sa pun o poza cu placutele bilingve.

Mihai Radu

11.02.2015 10:53

V-am urmarit discutia si consider ca s-a pus prea multa pasiune relativ la acest eveniment. Am fost recent in USA, mai precis in North Carolina. Desi emigrantii din tarile Latino Americane sunt putini ( chiar si sub 25%) am vazut firme la  multe magazine scrise in engleza si spaniola).Si nu se supara nimeni. Chiar daca rasismul,xenofobia si intoleranta religioasa mai dainuie pe ici pe colo nu asta reprezinta viata cotidiana si viitorul Americii.Fratilor, ganditi-va la ce putem face impreuna in viitor, intr-o Europa moderna si nu mai rascoliti ranile trecutului. Lasati ranchiuna si orgoliile. Nu conteaza cine a construit piramidele sau ce tablita a nu stiu carui arhitect este tintuita pe zidurile unei cladiri istorice.Istoria e complicata si de multe ori furtunoasa. Sa nu ne impiedica de ea ci sa privim situatia de facto. Desi nu traiesc in Ardeal si nici in Cluj, iubesc fiecare particica din acesta tara, dar iubesc si umanitatea in ansamblul ei. Sa fim umani, dar in cel mai bun sens al cuvantului. 

un oarecare

12.02.2015 10:45

America: indienii - nativi ai pamantului se bucura de toate drepturile - in rezervatie; acest oras  afost prima data Napoca; dorind stergerea oricarei urme de romanitate se uita acest lucru; ca roman nu puteai locui in centru; cetatea Clujului medieval era menita a proteja doar pe ei bogati care  cu uimire constat ca erau ... maghiari?? romanii erau in ...Manastur eventual cu rolul de a apara cetatea; daca vreti mai mult cladirile au fost construite de catre ... romani - ei au muncit la ele si nu nobilimea maghiara; arhitectii erau altii - ca roman nu aveai dreptul la educatie; erau recunoscute doar trei natii - mai stiti daca romanii se numarau printre ele? mai vreau sa spun ca parintii mei au fugit in 1940 din Cluj de frica opresiunii revenind cativa ani mai tarziu; aceste lucruri nu se uita; dar romanii iarta; cand va aparea Ziarul de Cluj cu versiunea maghiara? in plus am avut si am prieteni maghiari cu care ma inteleg foarte bine; conteaza omul! exagerarile strica astfel ca eu spun sa gasiti alte subiecte pentru articole si sa terminati cu acestea de acest gen.

Attila

13.02.2015 00:22

Mda... și iată cum încet-încetișor se mai balcanizează încă un pic Ardealul. :-( Știți ce? Secuii au dreptate.

Roxana

13.02.2015 07:12

Si in occident e la fel...Am locuit vreo 2 ani in Spania, in oraselul Torrejon de Ardoz, care are cam 100.000 de locuitori. Dintre acestia, aprox. 20.000 sunt romani.Pe langa acestia, mai sunt o gramada de omuleti veniti din toate colturile planetei.Cate placute bilingve/trilingve/whatever credeti ca sunt in Torrejon? Zero.

Attila German

13.02.2015 13:29

Románii din Spania sunt immigranti acolo, de citiva ani doar.
Noi suntem populatie indigená tráim muncim, construim de 1100 ani aceastá tará.

Adauga comentariu