Primarul Boc nu vrea să lase din brațele sale darnice ONG-urile abonate la banii publici

Primarul Emil Boc a anunțat că nu vor fi oprite alocările pentru sport sau cultură, acestea fiind domenii vitale ale orașului. Asta chiar dacă pe de altă parte primarul se plânge de diminuarea veniturilor colectate la bugetul de stat și de faptul că nu sunt bani pentru proiecte noi. 

”Nu vom opri finanțările nici pentru sport, nici pentru cultură, sunt domenii vitale ale orașului. Nu oprim sprijinul nici pentru mediul de afaceri, sau pentru cetățeni, amânarea de plăți și impozite, ne raportăm la condițiile date de autorități. Decizia luată în ceea ce privește sectorul cultural este ca în limitele permise de autorități să păstrăm evenimentele care sunt posibil de organizat, de la TIFF care va fi organizat cel mai probabil în luna august într-o formă permisă de lege, dar și cu evenimente mai mici pentru că este foarte important ca ele să continue”, a declarat primarul Emil Boc.

Consiliul Civic Local consideră că în aceste momente de criză prioritățile cetățenilor sunt sănătatea și economia, și mai puțin ONG-urile, iar primarul ar trebui și el să își ajusteze prioritățile. Primăria a anunțat că organizează mai multe dezbateri publice în vederea adoptării unor politici publice eficiente, inclusiv din perspectiva alocărilor financiare de la bugetul local. Iar prima dezbatere a vizat sectorul cultural.

”Nu intrevedem nicio graba in cazul Consiliul Local Cluj-Napoca (CL), dar mai ales că prima temă a consultărilor on line NU trebuie să fie finanțarea ONG-urilor. Prioritatile actuale ce intereseaza imens pe contribuabilii clujeni sunt SANATATEA si ECONOMIA CLUJULUI in plina pandemie. Deci ONG-urile sunt in acest moment de interes foarte scazut in perceptia civica si trebuie sa fie discutate dupa 15 IUNIE, daca vor mai raman bani publici necesari prioritatilor si lucrurilor serioase ! Vor exista si pentru ONG-uri solutii de finantare nerambursabila daca aceasta se va justifica”, potrivit Consiliului Civic.

Primarul Emil Boc are câteva ONG-uri preferate cărora le pompează anual bani de la Consiliul Local și se pare că nici măcar coronavirusul nu îi va văduvi pe aceștia de banii alocați cu dărnicie de către primar. 

Anul acesta sunt 328 de ONG-uri care au solicitat pentru proiectele lor culturale nu mai puțin de 39.837.653 lei. Bugetul alocat de municipalitate este de doar 12,6 milioane de lei. 

Anul, din acești bani se împart cam acelorași ONG-uri, abonate an de an de la banii publici. Aici putem aminti în special fantoma Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, care  rămasă fără titlu s-a reorientat astfel încât să primească în continuare sume importante de bani de la bugetul local. Astfel, aceasta și-a schimbat numele, devenind Centrul Cultural Clujean, dar nu și năravul. An de an primește printre cei mai mulți bani din sumele alocate de Primărie pentru ONG-uri. În 2019 au primit 1,1milioane de lei. Unul dintre proiectele finanțate e fost intitulat ”Culura schimbării”. Noi n-am văzut prea multe schimbări, însă mare parte ale proiectelor derulate de CCC sunt prea puțin vizibile ca să justifice alocările mari de bani. Alături de ei mai sunt zeci de alte ONG-uri, unele cu proiecte obscure, dar care reușesc să agațe câte o felie din banii alocați anual de la bugetul local. Prea puține proiecte culturale vor putea fi organizate în aceleași condiții ca și în anul trecut, măsurile de securitate și siguranță vor fi menținute și în lunile următoare astfel că este orecum de neînțeles graba primarului Boc de a se asigura că ONG-urile își primesc totuși banii promiși.

Adauga comentariu