Din oras

Primaria zice "da", Inspectoratul "ba". De ce sunt inchise terenurile de sport ale scolilor clujene pe perioada verii

In 6 octombrie 2009, Primaria Cluj-Napoca adopta o Hotarare de Consiliu Local care spunea ca “se aproba accesul liber al elevilor pe terenurile de sport din incinta unitatilor de invatamant preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, amenajate de municipalitate”.

In plus, consilierii locali au stabilit si un program in care elevii pot sa se joace nestingheriti in curtile scolilor clujene: in perioada aprilie – octombrie, pana la ora 20:00, iar in perioada noiembrie-martie, pana la ora 18:00, inclusiv in zilele de sambata si duminica si in timpul vacantelor, in afara orelor de curs.

Numai ca realitatea din terenul de joaca al scolii nu se potriveste cu cea de pe hartie. In realitate, aproape niciuna dintre scolile clujene nu isi deschide portile pentru copii in perioada vacantelor. Liceul Teoretic Brassai Samuel, Colegiul National Emil Racovita, Colegiul Tehnic de Comunicatii Augustin Maior Cluj-Napoca, ciclul primar al Liceului “Apaczai Csere Janos” – niciuna dintre aceste scoli nu primeste elevii in curte in perioada vacantei de vara. Iar astea sunt doar cele la care am incercat astazi sa mergem.De fapt, toate sunt inchise.

Portarii se fastacesc si spun ca “nu e voie”, “sa vedem ce zice administratorul” si “mai bine vorbiti cu directorul”. Cel de la “Emil Racovita” a zis ca, “oricum, programul meu e pana la patru; dupa aia nu se poate veni”. Asta desi legea locala spune clar ca, in perioada lunilor de vara, curtile trebuie sa fie deschise elevilor pana la ora 20.00.

“Fiul meu face baschet de performanta, insa pe timpul verii nu se fac antrenamente. Este energic, la fel si colegii lui, si am luat la rand toate parcurile care au terenuri de baschet ca sa joace intre ei, insa cam toate sunt distruse. In curtile scolilor sunt multe panouri de baschet, insa cum te apropii de scoala incepe sa strige cate un paznic la tine, iar portile sunt incuiate. Eu stiam ca pe perioada verii ai voie, pe vremea noastra ne jucam de dimineata pana seara. Si parintii ar fi mai linistiti, curtile sunt ingradite, copii sunt in siguranta, nu inteleg de ce nu ii lasa. La urma urmei, sunt institutii publice, construite din banii nostri pentru copiii nostri…”, spune un parinte revoltat pe situatia scolilor.

Primaria ia decizii doar pe jumatate. Inutile.

Pe de alta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca initiativa primariei e una buna, insa fara nicio aplicatie in realitate. Cat timp copiii se joaca pe terenul scolilor, ei trebuie supravegheati de un cadru didactic. Adica o sarcina in plus pe care nimeni nu vrea sa si-o asume.

“Acea hotarare de Consiliu Local a aparut fara ca alesii sa se gandeasca la siguranta copiilor. E nevoie de cel putin doi profesori pe zi care sa se ocupe de asta. Asta inseamna posturi in plus, oameni care sa asigure permanent terenurile de sport. Va dati seama ce scandal ar iesi daca un copil si-ar rupe mana in curtea scolii in timp ce se joaca acolo nesupravegheat?!? Portarii nu sunt in stare sa se ocupe se asta”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Valentin Cuibus, seful ISJ.

Au trecut cinci ani de cand Primaria trebuia sa vina cu o idea de completare a hotararii luate in Consiliul Local cu privire la terenurile scolilor pe timpul vacantelor. Cu toate acestea, problema nu pare sa fie deloc una de actualitate. Iar copiii si parintii sunt confuzi: municipalitatea zice ca e voie sa se joace in curtea unitatilor de invatamant, scolile ca nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *