Din oras

Primaria veche – de la balconul libertatii, la holul care se naruie

De la balconul ei s-a strigat “Libertate” acum 25 de ani. Poarta cu mandrie de 170 de ani stema orasului, cu cele trei bastioane. Este Primaria veche, din Piata Unirii, iar acum sediul de Taxe si Impozite. Inclusiv edilul orasului, Emil Boc, statea pe balconul ei in decembrie 1989.

Cinci drapele tricolore, de aceasta data netaiate in mijloc, flutura pe balconul cladirii. Multimea care striga entuziast si flutura steaguri in ’89 s-a mutat in fata ghiseelor, unde isi plateste darile tot mai multe, cu tot mai putin entuziasm. Acolo e mereu coada, mereu lipseste o stampila de pe timbru si e nevoie de alti nervi si alt timp pierdut pe la ghisee. Acesta poate fi  explicatia pentru care s-a indepartat de pe peretele holului panoul pe care clujenii isi puteau scrie ofurile.

La mesele de plastic din fata automatelor de cafea improvizate in hol isi completeaza actele si isi beau cafelele contribuabilii. Lambriurile sunt intesate de afise si instiintari, unele foarte expirate. Functionare cu mutre acre circula cu cate un brat de acte pe holuri, dupa care se pierd pe dupa cate o usa alba, inalta.

Cutiile destinate Jurnalului Municipal sunt goale, iar toaletele sunt incuiate. Doar o bucata de hartie igienica uitata pe hol arata destinatia celor doua incaperi, rezervate doar angajatilor. Pentru contribuabili s-au amenajat in curte toalete. Tot la etaj, in partea dreapta a cladirii si-a gasit sediu Korea Center, chiar intre Casa Casatoriilor si locul pentru fumat.

Mucuri de tigara, chibrituri si betisoarele de cafea aruncate pe jos tradeaza nepasarea angajatilor si a cetatenilor care trec pe aici.

Micuta curte interioara este plina de gunoaie, de la lazi cu sticle de bere goale pana la bucati de mobilier sau panoul la care si-au facut poze indragostitii de Valentine’s Day in centrul orasului. Pe scari odihneste un copiator vechi, iesit de mult la pensie.

Capatul holului se darama. Tavanul este proptit cu schele din lemn, iar crapaturile nu sunt deloc de neglijat. Oricand poate cadea o bucata din tencuiala din tavan.

Cladirea este monument istoric, si a fost construita in perioada 1843 – 1846. Pe acest amplasament s-a mentionat existenta primariei inca din secolul al XVI-lea. Aceasta a fost distrusa de un incendiu in 1789 si un cutremur in 1826, devenind practic inutilizabila.

“Proiectul noii cladiri a fost elaborat in anul 1826, de catre arhitectul Georg Winkler, insa lucrarile au fost incepute din cauza lipsei fondurilor doar in anul 1840. In anul 1841 s-a organizat un nou concurs pentru modificarea proiectului. Cei doi arhitecti angajati au fost Janos Bohm, avand studii superioare la München si Anton Kagerbauer, cel care a studiat arhitectura la diferite universitati italiene si germane. In cursul lucrarilor consiliul a optat pentru angajarea unui singur arhitect, acesta fiind Kagerbauer, proiectele lui cu devizul de 24.324 de florini, configurand un edificiu public exigent, in stilul romantismului, fiind una dintre cele mai timpurii cladiri realizate in asanumitul Rundbogenstil din tara, cu preluarea unor elemente specifice palatelor renasterii florentine. Lucrarile au fost incepute in anul 1842 si terminate in 1846. Noua cladire a sfatului a fost inaugurata in anul 1845 in cadrul unei ceremonii solemne, cu aceasta ocazie arhitectul Kagerbauer fiind inregistrat gratuit in registrul cetatenilor orasului”, arata enciclopediavirtuala.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *