Din oras

Primăria va plăti peste 3 milioane de lei pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Sopor

Bălăriile din zona Sopor ar urma să găzduiască (într-un viitor nedefinit) cel mai nou și mai modern cartier al Clujului, unul făcut de la zero, ca la carte! În acest sens, Primăria a inițiat un concurs internațional de soluții pentru planul urbanistic zonal al cartierului care se vrea un model de referință pentru România. Câștigătorul a fost anunțat astăzi. Clujenii vor plăti peste 3 milioane de lei pentru contractul de proiectare care va fi realizat pe baza soluției câștigătoare a arhitecților Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu și Anamaria Cornelia Olănescu, de la Asiza Birou de Arhitectură SRL.

„Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, ne informează oficialii Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, organizatorul competiției de proiecte inițiate de către Primărie.

„Alegerea acestui subiect al concursului aduce în atenție una din problemele majore ale orașului Cluj-Napoca, precum și a așezărilor urbane sau rurale din România care s-au confruntat cu fenomene de dezvoltare urbană. Este vorba de dezvoltarea/ extinderea necontrolată, haotică. Cadrul legislativ post-revoluționar era extrem de lax și fluid, reglementările au dobândit rigoare și claritate – atâta câtă este – în ani de zile. Ca atare, extinderile și celelalte intervențiii urbane au avut cel mai adesea un caracter aleatoriu, fără ca se existe un cadru integrator”, au declarat membrii juriului.

Primarul Emil Boc, prezent la fața locului, a declarat că Sopor va fi „un nou Mănăștur, dar un Mănăștur al secolului XXI”, unde, la 20 de minute de mers pe jos vom putea găsi toate facilitățile, transport public, mobilitate alternativă, vom avea, pe scurt, de toate pentru toți! „Orașul a luat o decizie strategică de a prioritiza spațiile publice. E mult mai simplu să creezi un cartier de la zero, decât să modernizezi unul vechi”, a mai adăugat Emil Boc. Să creezi din vorbe, am adăuga noi.

Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, a declarat că „partea grea începe începând de mâine; va trebui să găsim mecanismele financiare pentru a finanța acest proiect împreună cu proprietarii privați.”

Arhitecta Daniela Maier a opinat că „avem nevoie de 30 de ani pentru implementarea proiectului; oricare dintre proiecte este o soluție mai bună decât ce s-ar întâmpla dacă nu am avea o viziune coerentă asupra spațiului”.

Arhitectul Sorin Gabrea a discutat despre proiectele similare din București, eșuate până acum, considerând că, dacă proiectul din Cluj va reuși, va deveni model de bune practici, unul dintre proiectele importante pe plan european. „E bine că ați început, e păcat să vă poticniți. Veți avea de parcurs un drum foarte complicat.”

Câștigătorii concursului au precizat că Sopor „nu este un teren cu unic proprietar, ci unul divizat, fragmentat, așa că necesită o etapizare a dezvoltării; există 7 zone care pot fiecare să se dezvolte independent.”

Terenurile din zona Sopor vor fi, probabil, mulți ani de acum înainte terenul de bătaie al investitorilor imobiliari și al politicienilor cu care sunt conectați. Dacă adăugăm acestui melanj și gogorițele electorale, avem o imagine perfectă a haosului care se va instala și aici. Un haos poleit cu aur, așa cum se întâmplă în tot ce ține de administrația locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *