Primaria nu a raspuns la plangerea prealabila pentru banii alocati discretionar catre Federatia SHARE. Luni, Liviu Alexa si Florin Danciu vor formula plangere in instanta

Liviu Alexa si Florin Danciu vor da in judecata Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, pentru modul discretionar prin care s-au alocat sute de mii de euro Federatiei SHARE. Cei doi cer institutiilor locale sa raspunda unei solicitari depuse inca din 19 decembrie 2014, privind cuantumul finantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru organizarea de evenimente de masa cu participarea unor artisti a caror onorarii au fost finantate din bani publici. S-a mai solicitat si comunicarea deconturilor detaliate si indicarea exacta pe toate proiectele finantate cu o valoare mai mare de 30.000 de euro, daca au fost aplicate proceduri de achizitie publica. Primaria a incalcat termenul legal de 30 de zile in care trebuia sa raspunda acestor solicitari, iar acum va da socoteala in fata instantei.

Plangerea celor doi este formulata prin biroul avocatului Ciprian Paun. Liviu Alexa si Florin Danciu se simt nedreptatiti de modul discretionar prin care Primaria Cluj-Napoca a alocat sume de bani Federatiei SHARE. Actul de chemare in judecata va fi depus la inceputul saptamanii viitoare la registratura Tribunalului Cluj, sectia Contencios Administrativ.

Foarte important de mentionat este faptul ca cei doi  au cerut in mod oficial Primariei clujene informatii legate de finantarile nerambursabile, dar si deconturile depuse de beneficiari. Numai ca Primaria a incalcat termenul legal de 30 de zile in care era obligata sa raspunda acestei cereri, astfel ca Alexa si Danciu au decis sa actioneze in judecata institutia.

In plangerea formulata de avocatul Ciprian Paun se arata ca Primaria nu a raspuns pana acum solicitarii celor doi reclamanti depuse inca din 19 decembrie 2014.

Atunci, Liviu Alexa si Florin Danciu au solicitat Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca „sa instituie printr-o procedura administrativa obligarea tuturor beneficiarilor de fonduri publice sa foloseasca procedurile prevazute de OUG nr.34/2006 sau Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sa dezvolte o procedura de selectie a furnizorilor beneficiarilor de fonduri locale”.

“In acelasi timp am solicitat sa ni se comunice cuantumul finantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru organizarea de evenimente de masa cu participarea unor cantareti sau artisti a caror onorarii au fost finantate din bani publici conform actelor depuse spre decontare de catre beneficiari, comunicarea deconturilor detaliate si indicarea exacta pe toate proiectele finantate cu o valoare mai mare de 30.000 de euro, daca au fost aplicate proceduri de achizitie publica”, s-a mai aratat in solicitarea catre Primarie.

Liviu Alexa si Florin Danciu vor reclama in fata instantei inclusiv modalitatea discretionara prin care Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a acordat finantare din fonduri publice doar anumitor asocatii sau federatii - in speta Federatiei SHARE, care manageriaza programul Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului.

„Asa cum rezulta din Hotararile adoptate de catre Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si din analiza sistemului informatizat al Sistemului Electronic de Achizitii Publice ( denumit pe scurt “SEAP”), o serie de asociatii sau federatii au beneficiat de finantare din fonduri publice si nu au organizat proceduri de selectie pentru furnizorii de servicii in scopul derularii proiectelor la care s-au angajat, in conformitate cu prevederile OUG nr. 34/2006. Avand in vedere acest fapt, subsemnatii in calitate de asociati ai unor societati, nu am beneficiat pentru entitatile pe care le reprezentam de un drept corect si elementar de acces la finantare din fonduri publice in detrimentul unor structuri comerciale fara o experienta relevanta sau fara o notorietate specifica in randul organizatorilor de evenimente, am fost puternic prejudiciati in interesele noastre financiare.

In acest context consideram ca prin oferirea acestui sprijin selectiv unor investitori privati, Consiliul Local a furnizat Ajutor de stat ilegal incalcand normele europene si nationale provocandu-ne un prejudiciu pe care il vom cuantifica ulterior. Pentru a reusi sa il definim pecuniar aveam nevoie de la parati de  cuantumul finantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru organizarea de evenimente de masa cu participarea unor cantareti sau artisti a caror onorarii au fost finantate din bani publici conform actelor depuse spre decontare de catre beneficiari”, se arata in actiune.

Cei doi mai solicita Municipiului Cluj-Napoca, Primarului Municipiului Cluj-Napoca si Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca sa isi schimbe strategia publica de finantare a asociatiilor , fundatiilor si federatiilor non-guvernamentale prin impunerea unor standarde de aplicare a principiilor achizitiilor publice si a procedurilor de achizitie publica pentru finantarea acestor tipuri des structuri.

Liviu Alexa: „Este o lipsa de respect fata de banul public!”

„Consider ca avem toate sansele sa obtinem in instanta restituirea sumelor date <<pe neve>> catre Federatia SHARE. Este o lipsa de respect crasa din partea Primariei si a Consiliului Local fata de cetatenii care au depus plangerea prealabila, in acest caz fata de mine si Florin Danciu, dar si fata de opinia publica. Este o lipsa de respect si fata de banul public, fiindca Emil Boc a alocat sute de mii de euro fara sa spuna in momentul alocarii la ce ii va folosi si manipulandu-i pe consilierii locali sa voteze in orb aceasta ilegalitate. Am mare incredere in avocatul Ciprian Paun, care este mereu foarte minutios in cercetarea juridica si sunt convins ca ii va bate pe juristii din Primarie cu argumente si cu legea in mana.

Va dati seama? Ditamai juristii de pe Contencios ai Primariei nu au fost in stare sa elaboreze un raspuns! Inseamna ca sunt varza din punct de vedere profesional. Nu am nimic cu Federatia SHARE sau cu proiectul Cluj - Capitala Europeana a Tineretului. Am ceva cu alocarea discretionara a fondurilor publice de sute de mii de euro catre organizatii conduse de pseudo-lideri ai studentilor si ai societatii civile care, apoi, sifoneaza banul public prin SRL-urile pe care le detin”,  a declarat Liviu Alexa care va depune luni, alaturi de Florin Danciu, aceasta plangere la Tribunalul Cluj.

In actul de chemare in judecata se mai solicita, in subsidiar, „restituirea la bugetul local a tuturor sumelor alocate de catre parate cu incalcarea prevederilor legale, dar si obligarea paratelor la plata cheltuielilor de judecata prilejuite de prezenta cauza”.

Avocatul Ciprian Paun ii reprezinta pe cei doi in procesul cu Primaria Cluj-Napoca

 

Comentarii

rares

24.01.2015 10:37

pun pariu ca si acesti doi misogini si-au luat bilete la concerte :)) fac ciocanu mare nu si-au primit partea...

carla

25.01.2015 01:00

NU INTELEGETI CA NU LE PASA CELOR DIN CAMARILA BOC????

Adauga comentariu