Din oras

Primaria Cluj-Napoca adaposteste butonul care ar putea alarma un oras intreg

Intr-unul dintre birourile Primariei Cluj-Napoca, intr-un calculator vechi, cu poza unei pisici pe post de wallpaper, sta ascuns “butonul” care odata pornit ar alarma intreaga polulatie a orasului, din Manastur pana in Marasti si din Gheorgheni pana in Grigorescu. E calculatorul de pe care se pornesc toate sirenele din Cluj, cocotate pe fabrici veci, scoli, spitale sau institutii de invatamant ori de cultura.

Doar doi oameni au parola de la programul care ar putea alarma un cartier intreg sau, dupa caz, intre orasul. Unul dintre ei, si mandrul proprietar al pisicii de pe desktop, e Gheorghe Remus Muresan, inspector de specialitate in cadrul biroului “Serviciul Protectie civila, securitate si sanatate in munca – PSI”. In lipsa lui, seful biroului, Octavian Chira, ar putea alarma, in caz de nevoie, Clujul.

In centrul orasului, pe 6 dintre cladirile semnificative, sunt amplasate sirene foarte puternice: pe cladirea magazinului Central, pe Casa de Cultura a Studentilor, pe Opera Maghiara, pe turnul de pe Cuza Voda, pe cladirea unde functioneaza Evidenta Populatiei de pe Aviator Badescu si pe sediul vechi al Primariei, in Piata Unirii. Sunt singurele sirene care nu sunt la fel de inaintate in varsta cum sunt majoritatea bunicilor din Cluj.

“Am avut si din ’47, dar majoritatea sunt din anii ’50-’60. Cu aprobarea primarului, putem sa declansam sistemul de alarmare pe zone sau in tot orasul”, spune Octavian Chira.

Asta poate decide doar Comitetul Local de Situatii de Urgenta, unde presedinte e primarul, iar vicepresedinti sunt cei doi viceprimari.

In total, in municipiu sunt peste 80 de sirene. Au fost peste 100, spun inspectorii din cadrul Primariei, dar au disparut odata cu fabricile vechi din Cluj: Somesul, Flacara, Libertatea, Armatura, CUG, Clujeana, Carbochim, Unirea. Toata zona industriala era dotata cu sirene, avea un sistem electric centralizat, dar, odata cu fabricile au murit si sirenele.  

“Prin 2.000 am inceput sa le punem pe astea noi. Am pus 6 bucati de 600 de wati si o centrala, care sunt foarte scumpe. In momentul de fata, o sirena de 1.200 de wati, fara centrala, costa 10.000 de euro”, explica Gheorghe Muresan.

Modernizarea celorlalte, spune reprezentantul primariei, nu e viabil: “Le intretinem si le folosim cum putem pana o sa cumparam noi in tot orasul”.

Oamenii nu stiu

Din fericire, folosirea acestui sistem de alarmare nu s-a impus de zeci de ani. Din nefericire, insa, tot te atunci, populatia a uitat de el si, daca vreodata ar impune-o situatia, chiar daca alarma ar fi declansata, oamenii nu ar sti ce semnifica si cum ar trebui sa reactioneze.

“Primarul poate lua masura, in cazul in care situatia o cere, cand nu trebuie sa pierzi timpul.. Daca se impune, le dam drumul. In ‘99, cand a iesit Nadasul, atunci am dat drumul la sirena electronica mobila. In rest, eu sunt de 16 ani aici, nu s-a folosit alarma niciodata pentru o situatie reala”, mai spune Muresan.

Si chiar daca, ipotetic vorbind, situatia ar cere-o, oamenii nu ar sti cum sa reactioneze. Majoritatea dintre ei habar nu au ca pe blocurile inalte in care locuiesc exista sirene de alarmare sau ca deasupra scenei, la Opera Maghiara, sta una dintre cele mai puternice de acest gen.

“Mai facem exercitii, o data la doi-trei ani, pe zone. Nu poti sa opresti circulatia in tot orasul, sa alarmezi oamenii degeaba”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *