Din oras

Prietenul câinilor, Emil BOC, tot mai preocupat de propria imagine

Emil Boc a decis să acorde o atenție sporită patrupezilor fără stăpân, dar nu oricăror animale de companie, ci celor aflate în subordinea RADP. În condițiile în care municipalitatea dispune doar de 110 locuri pentru persoanele fără adăpost în Centrele de Urgență, iar oamenii străzii sunt încurajați să părăsească centrele respective la venirea dimineții, edilul clujean și-a îndreptat atenția spre câinii adăpostiți în Centrul de Ecarisaj. 

Centrul de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân (CGCFS) este un serviciu al Regiei Autonome al Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca și este finanțat cu fonduri de la Consiliul Local.

Ziar de Cluj semnala faptul că la Centrul de Ecarisaj, tarifele pentru hrana câinilor sunt foarte mici, iar necesarul de mâncare este de două tone pe lună. La o scurtă analiză a costurilor de întreținere a unui câine fără stăpân reiese că pentru un patruped e mai scump să moară decât să trăiască.

CITEȘTE ȘI: La Ecarisaj în Cluj costă mai mult să eutanasiezi un câine decât să îl hrănești

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a decis recent că are nevoie de puțină reclamă și a făcut o vizită la CGCFS, pentru a verifica condițiile de găzduire și întreținere a patrupezilor. Centrul de Ecarisaj din subordinea RADP Cluj-Napoca nu este singurul spațiu unde sunt adăpostiți patrupezii fără stăpân.

Pe Valea Fânațelor, un adăpost coordonat de Radu Țermure, înregistrează un număr de cca 1000 de câini, iar problemele cu care se confruntă acest spațiu au fost aduse în atenția publicului în repetate rânduri. În ceea ce privește condițiile în care sunt adăpostiți patrupezii de aici, diverse asociații pentru protecția animalelor de companie au sesizat Primăria Cluj-Napoca. De atunci însă, autoritățile clujene nu au făcut aproape nimic. 

Și totuși, nu acesta a fost locul unde primarul Emil Boc a hotărât să-și facă reclamă.

sursa foto: Emil Boc pagina personala Facebook

Edilul clujean a făcut o vizită la Centrul de Ecarisaj, din subordinea RADP, entitate sponsorizată constant din fondurile Consiliului Local. Chiar dacă, la nivelul județului Cluj, există suficiente centre care necesită o investiție reală pentru întreținerea animalelor fără stăpân. 

Iată ce nota recent Emil Boc pe pagina sa de socializare:

Cluj-Napoca: Atenție suplimentară oferită patrupezilor fără stăpân pe perioada temperaturilor scăzute.

Am verificat condițiile de găzduire a câinilor de la Centrul de gestionare a câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca. Avem 250 de câini, temperatura în adăpost este la nivelul de 7 – 9 grade, chiar și când este ger, hrana și asistența sanitară sunt asigurate. 

Mulțumesc colegilor mei de la RADP pentru grijă și implicare profesională.

Din cauza temperaturilor scăzute din această perioadă a anului, RADP a decis instituirea unei celule de criză capabilă să ia măsuri speciale atunci când situația o impune, pentru a veni în ajutorul patrupezilor care se află în adăposturi. Pentru a putea să le fie asigurat confortul termic, câinii sunt ținuți în interior, iar insalațiile de căldură funcționează la capacitate maximă. De asemenea, personalul a fost suplimentat astfel încât să poată interveni operativ 24 de ore din 24, precum și în cazul unor situații neprevăzute”, precizează Emil Boc.

Atenția suplimentară acordată patrupezilor din Centrul de Ecarisaj este cât se poate de binevenită! 

Mai puțin inspirată este motivația domnului Emil Boc, primarul care nu ratează nici o ocazie pentru a-și face reclamă. Acolo unde este o masa caldă, acolo unde sunt serbări și ceremonii, dacă e loc de tăiat o panglică, ei bine, atunci în imagini va apărea și Emil Boc.

Din păcate, imaginea publică a lui Emil Boc este asociată doar cu proiectele reușite. 

Altfel spus, Emil Boc este prezent doar acolo unde lucrurile par să funcționeze. 

Unde, într-adevăr, este nevoie de implicarea autorităților, precum este adăpostul pentru câini din Valea Fânațelor sau mai mult, la Pata Rât, pe strada Cantonului, unde problemele clujenilor marginalizați și nebăgați în seamă de municipalitate vreme de ani de zile necesită adoptarea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, primarul Emil Boc evită să se afișeze pentru a trage un semnal de alarmă. Sau pentru a demonstra că administrației locale chiar îi pasă de persoanele mai puțin norocoase din municipiul Cluj-Napoca.

Iar aceasta întrucât, Emil Boc nu poate trage nici un folos propriu de pe seama unei asemenea vizite.

În vara anului 2017, Ziar de Cluj aducea în prim-plan cazul adăpostului de pe Valea Fânațelor.

Acolo unde sunt găzduiți cca 1000 de câini, iar condițiile de întreținere necesită implicarea urgentă a primarului Emil Boc. 

CITEȘTE ȘICele 1.000 de animale din adăpostul de pe Valea Fânațelor trăiesc în continuare în condiții groaznice. Autoritățile se tem de Radu Țărmure? De ce nu au făcut nimic până acum?

Ce măsuri au rezultat în urma unei asemenea verificări? Implicare ZERO.

Am avut întâlniri cu asociații de protecția animalelor și cu Radu Țărmure. Am fost în control și cu Prefectura și cu reprezentanți de la Primărie. Totul este acum la stadiul de discuții și negocieri și ne-am gândit să nu forțăm lucrurile pentru că există riscul ca cineva să deschidă porțile adăpostului și să ne trezim cu 1.000 de câini în oraș”, afirma fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, Nicolae Pivariu, în vara anului 2017.

De cealalată parte, iubitorii de animale și ONG-urile așteaptă intervenția autoritățile abilitate. Oamenii susțin că au trimis sesizări la DSVSA, Prefectură, Primărie și alte instituții, dar nu au primit niciun răspuns. Aceștia discută pe rețelele de socializare și se întreabă mereu ce este de făcut, dar până acum nu au găsit răspuns la întrebare. Își pun speranța în Poliția Animalelor și în celelalte instituții care pot remedia dezastrul de la adăpost.

Nouă asociații pentru protecția animalelor din Cluj au trimis către autorități, în primăvara anului 2017, o scrisoare deschisă prin care au cerut să fie salvate animalele din adăpostul de pe Valea Fânațelor. Scrisoarea lor a rămas fără efect.

Cât va dura până când animalele vor fi salvate cu adevărat?

De ce nu a ales primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, să se implice efectiv acolo unde este necesar, să semnaleze personal situația reală a câinilor fără adăpost din județul Cluj și să publice informațiile cu privire la măsurile adoptate în mod ferm?

Decoamdată, Emil Boc preferă să își asocieze numele doar cu proiectele reușite, acolo unde se pompează bani publici din greu sau unde își poate spori capitalul de imagine. 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *