Din oras

Previziunile și soluțiile CEO-ului companiei NTT DATA România, Daniel Metz, pentru viitorul IT-ului clujean și național

Din 1 iulie, EBS România, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii software din țară, a preluat oficial denumirea de NTT DATA România. Această schimbare presupune un nou nume și o nouă identitate pentru compania clujeană, membră a grupului NTT DATA din anul 2013. Formatul echipei și a tuturor atributelor de management care au condus la succesul companiei de-a lungul anilor rămân neschimbate.

EBS România, companie înființată în anul 2000, s-a impus de-a lungul timpului ca un furnizor de servicii software cu experiență în piața internațională, având o echipă solidă, în 6 locații din România: București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași, sediul central fiind la Cluj-Napoca.

NTT DATA România oferă servicii de dezvoltare și consultanță de specialitate pentru clienți precum furnizorii de servicii IT, integratori de sisteme și companii de software, în diverse ramuri industriale, inclusiv industria automotive și a producției. În prezent deservește peste 250 de companii din România, Germania, Austria, Elveția, Olanda, Norvegia, Finlanda și Statele Unite ale Americii. NTT DATA România realizează proiecte pentru mai mult de 180 de clienți din țară. Echipa are o experiență semnificativă în domeniul consultanței și al managementului de proiect, precum și în furnizarea serviciilor de tip nearshore și embedded.

În continuare, NTT DATA România îl va avea la conducere, în calitate de CEO, pe Daniel Metz, fondatorul companiei, împreună cu echipa managerială care a contribuit la cei 16 ani de succes.

În cadrul celei mai importante conferințe de presă din istoria de 16 ani a companiei, în ziua care presupune un moment istoric pentru aceasta, CEO-ul NTT DATA România a declarat că, cu toate că această companie are un nou nume, ea va rămâne aceeași, își va păstra același spirit tânăr, vesel, mizând pe excelență și pe viitor:

 „În ultimii 3 ani, de la vânzarea companiei, am înțeles că există companii care, cu toate că aparțin unui mare grup internațional, unui concern, pot să opereze în continuare în același spirit, cu aceeași dinamică, cu aceeași filozofie, precum a fost operată de către un antreprenor. Asta este foarte important de înțeles și asta am încercat să transmitem tuturor colegilor noștri, am vrut să transmitem în piață această realitate, și anume faptul că, cu toate că aparținem unui mare concern, EBS, care a devenit NTT Data România, se mișcă în piață și are o cultură organizațională care este o cultură organizațională a inițiativei, a antreprenoriatului, și nu o cultură organizațională care să fie caracterizată prin o multitudine de procese, printr-un exces de procese, prin latența deciziilor. La noi totul se întâmplă repede, se întâmplă «just in time», se întâmplă conform așteptărilor angajaților și clienților noștri. 

Desigur că pentru mine personal acest moment este foarte important, brandul cu care am pornit acum 16 ani este o chestiune de suflet, dar trebuie să privim în viitor și să înțelegem că businessul se clădește nu numai cu suflet, ci și pe bani, se clădește pe cifre financiare, pe indicatori financiari, pe așteptări la bursă, pe strategii de viitor.În ziua de astăzi nu mai poți să operezi la voia întâmplării, dacă vrei să operezi la nivel global, sau la nivel regional, cel puțin. 

Dacă vrei să fii unul dintre acei mari jucători în piață, trebuie să respecți regulile de joc ale pieței și regulile de joc ale pieței, cel puțin la nivelul la care am ajuns noi să operăm, sunt extrem de clare și așteaptă din partea participanților preluarea cutumelor existente în acest segment de piață premium, care presupune siguranță deplină, ratinguri bune bancare, predictibilitate, o pătură de capital respectabilă, infrastructură, și mai puține improvizații. O companie care își dorește să opereze la nivel global, pe segmentul piețelor premium, nu mai are ce să improvizeze, o astfel de companie trebuie să planifice și să implementeze în mod conștient absolut fiecare detaliu. Nu se acceptă absolut nicio nesiguranță și absolut nicio improvizație. În momentul de față aceste chestiuni sunt de ordinul trecutului și, cu toate acestea, mă bucur foarte mult să subliniez faptul că echipa generală a EBS, actuala NTT DATA România, este echipa care decide destinele acestei companii”, a declarat domnul Daniel Metz.

NTT DATA România, în viitor, înseamnă aceeași companie care rămâne la Cluj

Daniel Metz a explicat faptul că, în viitor, NTT DATA România înseamnă aceeași companie care rămâne la Cluj, aceeași companie care zilele trecute a atins o cifră de peste 1000 de angajați și colaboratori, o companie care își propune până la sfârșitul anului să ajungă măcar la 1200-1300 de oameni:

„Avem ținte mari, ținte care nu sunt întâmplătoare și care se bazează pe contracte și pe discuții îndelungi, pe procese de vânzări derulate în ultima perioadă. Practic, suntem pe un trend extrem de agresiv, pe un trend ascendent, așa cum EBS era înainte să fie vândută ca și companie. În anii premergători vânzării businessului am avut o creștere agresivă în piață, după vânzarea companiei au urmat doi ani de integrare și consolidare în grup, doi ani în care ne-am adaptat strategia și regulile de joc la cele ale concernului; concernul ne-a făcut foarte multe înlesniri, au acceptat foarte multe excepții pentru noi, din punctul de vedere al proceselor, și ne-am pregătit, a fost în mod fericit și o fază de consolidare. După o creștere de 3-4 ani, agresivă, de 40-50% anual, ai nevoie de o fază de consolidare și acea fază de consolidare a coincis la noi cu faza de integrare în grup. 

Acum, am repornit creșterea foarte, foarte agresivă și mă bucură mult că ne-am regăsit, fiindcă eu personal nu mă simt bine într-o companie care nu crește cu cel puțin 30% pe an. O companie din IT-ul de astăzi care crește cu 5-10% este, din punctul meu de vede, o companie pe care s-a așezat praful. 

Noi ne regăsim din nou pe acel trend extrem de ascendent, sunt extrem de mulțumit cu evoluția pe care am avut-o în prima jumătate de an, când am angajat, până la sfârșitul lui iunie, aproximativ 280 de oameni. Să reușești să angajezi 280 de oameni în 6 luni este o performanță pe care foarte puține companii reușesc să o atingă. Dacă vom păstra acest trend, până la sfârșitul anului, vom avea un număr de 1200-1300 de oameni.”

„Angajăm «tot ce prindem» aici în România, dar, când nu mai prindem nimic sau prindem puțini, mergem și în altă parte”

Pentru că numărul de oameni de care compania are nevoie nu este suficient aici, în țară, Daniel Metz a anunțat că, în cadrul unui proiect comun, cu firma Continental, compania sa va merge și în Serbia și va înființa o nouă locație a NTT, NTT DATA Serbia:

„Noi ne vom ocupa de creșterea acestei entități, avem ca plan până la sfârșitul anului să angajăm acolo 80 de oameni, iar anul viitor încă 120 de oameni și așteptăm ca, la sfârșitul anului viitor, să avem în cadrul companiei noastre încă 200 de oameni în Serbia. 

Desigur că ne-am fi dorit să angajăm acești oameni în România și nu în ală parte. Dar, pentru că regulile de piață sunt dure, trebuie să mergem acolo unde găsim oameni suficienți. Angajăm „tot ce prindem” aici în România, dar, când nu mai prindem nimic sau prindem puțini, mergem și în altă parte. Acesta este unul dintre proiectele care ne va pune la încercare capacitatea managerială pentru faptul că vom merge și, în termen de nici două luni, trebuie să operaționalizăm o entitate de producție în domeniul embedded systems într-o țară străină, într-o țară care nu aparține spațiului comunitar.

Novi Sad, locația unde vom merge, este un centru istoric, cu mulți oameni tineri. Serbia este ce era România acum 10 ani. Acolo regăsești ceea ce regăseam în Cluj acum 10 ani, aceleași străzi ca acum 10 ani, același praf pe străzi, aceiași oameni, îmbrăcați mai modestuț, dar aceiași tineri cu privirea vie, care doresc să facă ceva cu viața lor. În Novi Sad există o universitate foarte puternică, au peste 40 000 de studenți, și aici descoperim o primă paralelă cu Clujul, un oraș cu o universitate foarte puternică, un oraș multicultural, fiind foarte aproape de Austria, un oraș care a avut o istorie zbuciumată și care de multe ori poate fi comparat cu Clujul ca și devenire. 

În principiu, mergem acolo pentru oameni, pentru că sunt foarte mulți oameni tineri, foarte bine pregătiți, Serbia este în procesul de aderare, și-au asumat deja foarte multe obligații vizavi de Comunitatea Europeană, exact ce eram noi acum 10 ani sunt ei astăzi. Din acest motiv mergem acolo, fiindcă știm ce se va întâmpla, știm care este traseul, probabil că dinamica va fi mai ridicată, dar este locația cea mai potrivită. 

Pentru noi, Novi Sad a fost cea mai bună opțiune pentru apropierea față de Timișoara, unde avem un client foarte important, Continental; vom lucra pentru Continental din locația de la Novi Sad și orice altă locație care ar fi fost în Bulgaria sau în Moldova aducea o provocare în plus, și anume cea vizavi de infrastructura rutieră, vizavi de transporturi. Așa, noi avem o filială puternică în Timișoara, Continental este în Timișoara, Novi Sad este «peste gard», a fost o decizie simplă, din punctul acesta de vedere.

Aceasta este o noutate deosebită pentru noi și pentru toți angajații din cadrul companiei, faptul că, în perioada următoare, pe lângă creșterea agresivă pe care o avem în România și pe care trebuie să o gestionăm, echipa managerială va trebui să gestioneze și creșterea unui puiuț, într-o țară străină. 

În echipa noastră avem oameni tineri, care sunt în stare și au dovedit că pot să dezvolte o afacere la nivel excepțional. Statul japonez, acționarul majoritar, și-a pus întreaga încredere în echipa noastră managerială, care le gestionează un portofoliu de multe zeci de milioane de euro. 

Din punctul de vedere al comportamentului nostru în piață, nu se va schimba nimic, vom rămâne aceeași companie care se bucură și suferă alături de comunitate, aceeași companie care înregistrează cu mare bucurie progresele care au loc aici, investițiile care se fac. Fiecare linie de tramvai reparată, fiecare stradă reparată este o bucurie și pentru noi; la fel, fiecare lucru care nu funcționează este o tristețe în continuare pentru noi și, din acest motiv, ne vom implica în continuare în viața socială a comunității, în cultură, în artă, în sport, așa cum am făcut și până acum. Vom fi prezenți în continuare în cadrul comunității locale.

În ceea ce privește forța de muncă din IT-ul clujean, dacă am avea în Cluj în fiecare an măcar 500-800 de programatori în plus pe piață, situația s-ar detensiona. Sau, în momentul respectiv, ar veni și mai multe firme la Cluj. Fiindcă în momentul de față s-a cam răspândit zvonul că la Cluj nu mai găsești oameni. 

Este o problemă, fiindcă nu e posibil noi să nu avem legături aeriene între Cluj și Timișoara, între Cluj și Iași, Cluj-Constanța, Cluj-Craiova, Cluj-Brașov. Acestea sunt chestiuni care ar trebui să funcționeze. Dar, o să funcționeze, suntem convinși, cu sprijinul dumneavoastră, presa, ca una dintre puterile în stat importante, să reușim să îi motivăm pe cei care sunt în măsură să realizeze aceste obiective. Am citit că anul trecut am pierdut TVA, am avut TVA de încasat de 8 miliarde de euro; cu 8 miliarde de euro poți să faci o autostradă brici; ar fi fost simplu. Asta este realitatea. Cât trebuia să coste Autostrada Transilvania inițial? Două miliarde, apoi a zis cineva 4, aici vorbim de 8 miliarde. De ce nu sunt încasați? Eu sunt convins că se știe de marile tunuri și se cam știe cine ce face în țara asta și se vede acum că se scot dosare după 10 ani, dacă e nevoie. La milimetru documentate. Când vezi că sunt 8 miliarde care s-au scurs printre degete, de ce nu faci nimic? În fiecare an noi pierdem câte o autostradă de genul acesta fiindcă îi lăsăm pe unii să nu își plătească TVA-ul, pur și simplu.”

„Noi, parcă suntem din nou, în vremurile cele mai importante, copiii nimănui”

În privința Brexit-ului, Daniel Metz a declarat că nu se aștepta să se ajungă la această situație:

„În ceea ce privește Brexit-ul, sincer să fiu, nu am crezut că rezultatul va fi de ieșire din Comunitatea Europeană, noi avem o colaborare foarte bună în grup cu colegii noștri din UK și chiar am demarat în trombă un parteneriat cu ei, avem proiecte foarte interesante. 

În ce măsură o să ne afecteze depinde foarte mult de jocurile care se vor face la Berlin și la Paris pentru că, dacă aceste două țări vor dori să dea acces pe piața comună UK-ului, nu se va întâmpla mare lucru. 

Uitați-vă la o țară precum Elveția sau Norvegia, sunt țări care practic le simți ca fiind în UE, dar de fapt nu sunt în UE, și atunci, din punctul meu de vedere, dacă UK va primi acces, nu va fi o problemă. Pentru a primi acces în schimb vor trebui să asigure libertate de mișcare în spațiul comun și asta e o problemă, plus că lucrurile se fac pe scenarii politice, dar eu cred că Germania și Franța vor profita de acest moment pentru a se repoziționa în cadrul continentului și cred că vom avea de-a face cu un pol de putere extrem de ambițios în Europa.

 Noi, parcă suntem din nou, în vremurile cele mai importante, copiii nimănui, noi nu suntem cu nimeni. De fiecare dată suntem pe lângă. Când se iau deciziile nu suntem la masă. Din păcate, noi, exact acum, când se rescrie istoria pentru următorii 50 de ani, nu suntem acolo, și știm de ce nu suntem acolo. 

Ne va afecta în măsura în care lucrurile vor lua o turnură negativă, dar eu nu cred asta, eu cred că se va găsi o soluție echilibrată, dar, desigur că vor fi multe schimbări. Însă, eu cred că totuși vor gândi și vor decide cu cap. Fiindcă, deja ar trebui să-ți pui problema, dacă nu mai e blocul comunitar, cum e cu TVA-ul? Facturezi, plătești TVA-ul, ți-l restituie nu știu când, cum era pe vremuri când umblai după TVA câte 6-12 luni, lucruri care au complicat mult businessul. Sper să nu se ajungă acolo.”

Viitorul IT-ului din România

În ceea ce privește viitorul IT-ului din România, Daniel Metz a declarat:

„Când eram antreprenor în această industrie mă gândeam ce viitor pot să dau acestei companii, pe care o conduceam în momentul respectiv. Din punctul meu de vedere soluțiile sau explicațiile nu sunt foarte simple, au devenit complexe pentru că, pe de o parte, creșterea agresivă a costurilor operaționale conduce la o bulă, conduce la o creștere nesănătoasă. În momentul în care ai anual creșteri ale costurilor de 10-15% și creșterea prețurilor în piață este de 1, 2, 3%, lucrurile acestea nu pot funcționa, în acest fel. 

În același timp, ce am observat noi, în cadrul companiei, în momentul în care serviciile pe care le prestăm au o valoare adăugată tot mai ridicată, o valoare tot mai substanțială, în momentul respectiv piața este dispusă să plătească un preț mult superior față de alte servicii pe care le prestam înainte. Deci, practic, ce poate să facă industria IT din Cluj și din România este să își perfecționeze și să își optimizeze serviciile pe care le oferă, să renunțe pas cu pas la servicii cu valoare adăugată nesemnificativă și să migreze tot mai mult spre servicii care au o valoare adăugată substanțială. Și se pot obține rate zilnice sau lunare mai mari cu 50, până la 80%. Am testat și merge lucrul acesta. Aceasta este o șansă mare.

Un al doilea lucru care este foarte important de analizat este faptul că România, din punct de vedere geostrategic, este cam ultima țară din blocul comunitar din zona aceasta, dincolo de noi vine multă nesiguranță. Le-a fost vesticilor foarte ușor să plece din Polonia sau Cehia și să se ducă în Ungaria, de exemplu, cu IT-ul, sau le-a fost foarte ușor să plece din Ungaria în România. Dar, din România, să mergi mai departe este foarte complicat. Fiindcă nu mai există altă țară sigură din Comunitatea Europeană. Facem aici abstracție de Bulgaria, care e în sud și nu vorbim despre o dimensiune spre est. 

Din acest motiv, eu cred că noi avem aici un element de toleranță vizavi de această bulă, faptul că suntem ultima țară din zona de est cu creșterea exponențială de resurse de IT. Acest lucru este mai mult decât vizibil, conduce la faptul că, chiar dacă prețurile cresc, acele resurse pot fi marketate. Este ca și în imobiliare: atâta vreme cât este cerere, prețurile pot să crească. Această cerere poate să se înscrie pe o pantă ascendentă pe 20-30 de ani, ceea ce eu cred că se va întâmpla cu IT-ul. 

Noi intrăm în a patra etapă de industrializare a lumii, care are de-a face cu internetul: tot ce însemnă mașină, utilaj, de la telefon, la televizor, mașină de spălat, contor electric, centrala termică, toate vor fi în viitor interconectate pe internet. Toate acestea, în momentul în care vor trebui interconectate, vor trebui menținute într-o stare optimă de funcționare, va trebui făcută mentenanța lor. Acesta este viitorul și eu cred că cererea aceasta agresivă de resurse ne ajută în România. 

Deci, o dată ne ajută faptul că geopolitic suntem la limită, dincolo de noi nu mai este plapumă, dacă vine cineva să se pună, nu mai poate să se acopere, al doilea aspect este legat de creșterea aceasta exponențială a necesității, iar al treilea aspect, firmele românești au înțeles că se pot dubla ratele lunare, noi am testat lucrul acesta și funcționează; cerem în momentul de față, și este o diferență de 3-4 ani, pentru oameni foarte buni, prețuri duble. 

Dar, depinde de segmentul de piață pe care mergi: dacă mergi la măcel cu chinezii sau cu indienii, pe segmentul respectiv, nu ai nicio șansă. Dacă reușești să te poziționezi pe coridoarele de piață unde indienii și chinezii nu sunt primiți, datorită a «n» motive, atunci poți să rămâi în piață foarte mult timp, și se va ajunge la un proces de consolidare, care înseamnă că firmele mari vor deveni tot mai mari și firmele mici vor căpăta un rol tot mai puțin important pentru faptul că, desigur, marja operațională scăzând, firmele mici nu mai reușesc să își genereze resurse pentru a crește și vor fi diluate în piață. 

Iar firmele mari nu pleacă așa de ușor, în IT îndeosebi, fiindcă IT-ul, fiind interconectat la nivel mondial, globalizat, nu se pune problema, cum s-a întâmplat cu Nokia, să se mute în altă parte. Aici nu e vorba de niște produse banale, cum s-a întâmplat în acel caz. 

În momentul de față, în IT-ul din Cluj se prestează servicii, se dezvoltă produse la nivel de top și, din acest motiv, riscul nu există în momentul de față ca firmele mari să plece. 

Dar, pentru că există un dar întotdeauna, o posibilă criză mondială ne va scutura foarte tare și dacă această criză mondială vine, atunci vom fi afectați, fiindcă suntem supradimensionați la nivel de Cluj. Să sperăm că nu va veni. Dacă mai vine un val de criză, marile concerne internaționale își stopează proiectele, le îngheață. S-a întâmplat de multe ori lucrul acesta. Când se îngheață proiectele, primele care mor sunt firmele mici, pentru că acestea de obicei au 2-3 clienți. Dacă unul pică, ești gata, la marja pe care o ai. 

Eu cred că avem o șansă pentru viitor dacă avem grijă să aducem resurse suplimentare în piață, sistemul de învățământ să îl punem la punct, să vină mai mulți oameni în piață și dacă firmele înțeleg să furnizeze ceea ce piața onorează la nivel de cost mai ridicat și dacă ne bucurăm de situația geopolitică pe care o avem încă în momentul de față. 

Și aici, dacă ne gândim la Brexit, nu știm ce va fi, fiindcă s-ar putea să se grupeze Comunitatea Europeană iarăși și să ne trezim pe dinafară, să fim un fel de membru EU, să nu mai fim acel membru EU. 

Dacă se formează nucleul greu, să nu mai existe armată, o singură armată pentru toți, un singur cod penal pentru toți, lege financiară pentru toți, dacă merg în direcția aceasta francezii și nemții, nu știu câți vor rămâne la sfârșit în grupul acesta dur. 

Dar, în momentul de față, sunt mai optimist decât eram acum un an-doi ani, din punctul acesta de vedere, pentru că văd că necesitățile pe piață sunt imense, cresc de la an la an, nu am mai întâlnit așa ceva. Acum este al cincilea, al șaselea an în care creștem și nu știm ce se va întâmpla; și creștem indiferent de factorul politic, economia nu mai bagă în seamă factorul politic”, a conchis Daniel Metz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *