Analiza

Prețurile apartamentelor au crescut la Cluj săptămâna trecută, rupte de realitate, de cerere și de ofertă

În martie, conform ultimului raport imobiliare.ro, interesul cumpărătorilor pentru achiziția de apartamente și case la Cluj a scăzut cu 43% față de februarie, oferta s-a diminuat cu 8-10% față de luna anterioară, însă, contrar mecanismelor firești de piață, care spun că prețul e dat de raportul dintre cerere și ofertă, prețurile solicitate de proprietari au încheiat luna în creștere. Pretențiile proprietarilor s-au prăbușit, în prima săptămână de după instaurarea stării de urgență, cu 15,4%, în cea de-a doua, prețurile au crescut cu 0,5%, iar săptămâna trecută s-au majorat cu 12,3%, media ajungând la 1 730 euro/mp util.

În condițiile în care numărul cumpărătorilor interesați de o achiziție a scăzut la jumătate pe site-urile de profil, procentul celor care mai caută încă fizic un apartament (asumându-și vizionări, negocieri, încheieri de acte) este, cel mai probabil, redus la 10-20%. S-a redus și oferta, însă nu suficient cât să justifice creșterea prețurilor. Dacă puținii cumpărători nu ar mai avea de unde alege, puținele apartamente scoase la vânzare s-ar scumpi. Însă, oferta este încă abundentă.

Așadar, proprietarii clujeni cresc în prezent prețurile din pură lăcomie, așa cum făceau și până acum, când mulți dădeau anunțuri cu prețuri umflate la modul nesimțit, doar-doar se găsește vreun fraier să cumpere! Așa apăreau uneori apartamente în Mănăștur cu 30-50 000 de euro mai scumpe decât media pieței sau ”penthouse”-uri cu sute de mii de euro, spre milion, pe care nu le achiziționa nimeni cu anii. În statistici, însă, toate aceste pretenții aberante trăgeau prețul mediu pe metru pătrat util în sus. Iar proprietarii de bun-simț, văzând că prețurile cresc, fără a ști că e o creștere fictivă, speculativă, mai adăugau și ei ceva în plus din când în când, fiindcă proprietățile erau oricum vandabile.

Statisticile prețurilor din această perioadă nu reflectă realitatea, pentru că sunt rupte de mecanismele reale ale pieței imobiliare. Prețurile reale vor fi acelea trecute în contractele notariale care se vor încheia după încheierea pandemiei. Și, poate, nici acelea, pentru că românul e șmecher și știe cum să evite anumite obligații.

Atâta timp cât cererea scade, prețurile nu au cum să crească sau să se mențină la nivelurile de până acum. Investitorii din țară și din străinătate, care cumpărau apartamente la Cluj pentru a le închiria, sunt izolați la domiciliu în această perioadă, ca noi toți. Studenții și tinerii cu venituri modeste, chiriașii Clujului, ar putea fi mai puțini după această pandemie, care ar putea reduce numărul de joburi și la Cluj, veniturile și, implicit, posibilitatea plății unei chirii. Mulți dintre cei proveniți din alte județe s-au putea întoarce în orașele natale, dacă banii nu le vor mai ajunge pentru viață scumpă de la Cluj. Și, astfel, imobiliarele, unul dintre motoarele economice importante ale orașului, s-ar putea gripa temporar. Pe termen scurt, mediu sau lung.

În aceste condiții, proprietarii care cresc prețurile la apartamente sunt doar aceia care nu vor cu adevărat să vândă. Și nici nu le vor vinde, prea curând.

Dar, să vedem datele statistice, oferite de imobiliare.ro. Cifrele reflectă realitatea de pe cel mai mare site de imobiliare din țară. În aceste zile, însă, online-ul este o realitate paralelă cu cea fizică, cu care s-ar putea întâlni sau nu după încetarea crizei sanitare, când, o recesiune sau o criză economică ar putea schimba cu totul datele problemei. Iar Clujul, campionul pe țară la imobiliare, ar fi primul care ar avea de suferit dacă și acest important sector economic și-ar reduce turația la relanti în următoarele luni. Sau ani.

Cererea a crescut săptămâna trecută cu 3%, după ce a scăzut dramatic înainte

Conform statisticilor imobiliare.ro, cererea pentru apartamente și case a scăzut, în municipiul Cluj-Napoca, în intervalul 16-22 martie, cu 47% față de săptămâna anterioară decretării stării de urgență și cu 67% față de perioada similară din anul anterior.

Cifrele săptămânii 23-29 martie ne arătau scăderi suplimentare, interesul cumpărătorilor pentru achiziția de apartamente și case la Cluj diminuându-se cu 14% față de săptămâna anterioară și cu 73% față de perioada similară din anul 2019.

În săptămâna 30 martie – 5 aprilie, interesul cumpărătorilor a crescut cu 3% față de săptămâna anterioară, însă s-a diminuat cu 72% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Luna martie, per ansamblu, chiar dacă doar jumătate a fost guvernată de starea de urgență, a însemnat scăderea interesului cumpărătorilor cu 43% față de luna februarie și cu 38% față de anul anterior.

Oferta nouă a continuat să scadă

Și oferta de apartamente și de case a scăzut în săptămâna 16-22 martie, cu 4% față de săptămâna anterioară și cu 44% față de perioada similară a anului trecut.

În săptămâna 23-29 martie, oferta a scăzut cu 4% față de săptămâna anterioară și cu 47% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Oferta nou intrată pe piață a scăzut în prima săptămâna a stării de urgență cu 22% față de săptămâna anterioară și cu 21% față de anul 2019.

În săptămâna 23-29 martie, oferta nouă s-a redus cu 27% față de săptămâna anterioară și cu 46% față de anul anterior.

În săptămâna 30 martie – 5 aprilie, apartamentele și casele scoase la vânzare de către proprietari au fost cu 3% mai puține față de săptămâna precedentă și cu 48% mai puține, comparativ cu anul anterior. Oferta nou intrată pe piață a fost și mai mult diminuată, respectiv cu 10% față de săptămâna 23-29 martie (și cu 34% față de anul anterior).

Per ansamblu, în luna martie, oferta a scăzut cu 8% față de luna februarie și cu 29% față de anul anterior.

Prețurile cresc din nou, rupte de realitatea și de mecanismele pieței

Prețurile solicitate de către proprietari prin anunțuri proprii pe site-urile de profil au scăzut în prima săptămână a stării de urgență cu 15,4% față de săptămâna anterioară (ajungând la 1 530 euro/mp util), și cu 2,1% față de perioada similară a anului anterior.

În săptămâna 23-29 martie, prețurile solicitate de către proprietari au crescut cu 0,5% față de săptămâna precedentă, ajungând la o medie de 1 540 euro/mp util.

În săptămâna 30 martie – 5 aprilie, prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare de către particulari au crescut cu 12,3% față de săptămâna anterioară, ajungând la o medie de 1 730 euro/mp util. Față de aceeași perioadă a anului 2019, prețurile actuale sunt cu 18,4% mai mari.

Problema este că, cu cât prăpastia dintre pretențiile proprietarilor și ale cumpărătorilor crește, cu atâta s-ar putea bloca piața mai tare, iar criza generată ar fi mai dură și mai de durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *