Din oras

Presedintele Federatiei Medicilor acuza autoritatile de neglijenta in contextul tragediei din Apuseni

Activitatea de zi cu zi a medicilor se desfasoara “in aceleasi conditii  in care colegii nostri au fost trimisi sa recolteze organe”, atrage atentia Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor Cantacuzino (FSMC). Structura solicita asigurarea unor conditii sigure medicilor care merg in misiune pentru a salva vieti.

Intr-un comunicat de presa in care isi exprima regretul fata de tragedia de ieri si transmite condoleante familiilor indurate, oficialul federatiei se arata consternat de “modul neprofesionist in care au reactionat autoritatile “competente” in situatia de ieri”.

“Din pacate, aceasta reactie nu ne surprinde: atragem atentia, cu toata responsabilitatea, ca activitatea noastra de zi cu zi se desfasoara in aceleasi conditii in care colegii nostri au fost trimisi sa recolteze organe: cu echipamente vechi, depasite, fara mijloace de protectie si fara proceduri realiste, care ne expun riscurilor atat pe noi, medicii, dar si pe pacienti”, spune medicul.

Totodata, autoritatile sunt avertizate sa asigure siguranta medicilor care pleaca in misiuni de salvare de vieti.

“Nu ni se pare acceptabil ca in anul 2014 sa pierdem membri valorosi ai corpului medical din cauza incompetentei autoritatilor. Nu este acceptabil ca persoane ranite si in pericol sa astepte 6 ore venirea salvatorilor, in era tehnologiei, in conditiile in care s-au investit foarte multi bani in serviciile de telecomunicatii speciale si in timp ce sanatatea publica continua sa sufere din lipsa fondurilor elementare. Urmarim deseori in media cat de facil este sa se localizeze o persoana urmarita si apoi arestata in timp record, pentru situatii care nu pun in pericol viata cuiva, dar asistam neputinciosi, in direct, timp de 6 ore, la incompetenta celor indrituiti sa rezolve asemenea situatii. Sa ne amintim catre ce servicii ale statului s-au dus banii din sanatate la finele lui 2013?”, atrage atentia presedintele FSMC.

Medicii s-au saturat, potrivit acestuia, sa primeasca explicatii care nu rezolva nimic si asteapta masuri concrete care sa ofere siguranta medicilor aflati, zi de zi, in misiune de salvare de vieti. Amintim ca, potrivit ptotv.ro, un avion al SMURD in valoare de 1 milion de euro, cumparat in 2012, ar putea fi utilizat pentru zborurile de prelevare de organe, insa acesta este “parcat” intr-un hangar din Baneasa.

“Speram ca din aceasta situatie sa nu ramana doar amaraciunea vietilor irosite, ci sa reusim sa intelegem cat de important este pentru intreaga societate sa construiasca un sistem care sa le ofere siguranta atat celor care salveaza vieti, dar si pacientilor nostri, din care, iata, ajungem si noi, medicii, sa facem parte”, conchide Florin Chirculescu.

Foto: vimeo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *