Din oras

Preotul Constantin Necula: Adevărata iubire e cea care frânge pâini la Pata Rât și-i dă o bere celui care-i sete de o bere

Preotul-profesor ortodox, Constantin Necula a susținut, în cadrul celei de-a 61-a ediții a Berăriei Culturale o conferință „despre Sens, Muncă și Bucurie”, în deschiderea căreia au concertat două trupe rock clujene.  Evenimentul a avut și un caracter caritabil, fiind destinat strângerii de fonduri pentru salvarea Casei memoriale a lui Iuliu Maniu din Bădăcin. În sala Casei de Cultură a Studenților s-au adunat circa 700 de persoane, care l-au ascultat pe cunoscutul preot ordox, care le-a vorbit și despre provocările din Țara Absurdistanului, cu care românii se confruntă zilnic. În deschiderea conferinței au cântat trupele: The Fuse și Trupa lu’ Bunu, în baza proiectului „Fabrica de Lideri, finanțat de municipalitatea clujeană, care le oferă tinerilor talentați din Cluj Napoca un afiș și o scenă pentru a performa.

Părintele Necula a spus în conferința sa de la Berăria Culturală că „oricât s-ar supăra unii pe noi, trebuie să spunem că adevărata iubire iese cu mult dincolo de lăcașurile de cult. Adevărata iubire frânge pâinile la Pata Rât și îi dă ciorapi călduroși celui desculț. Care – vorba Părintelui Savatie Baștovoi – întinde din când în când o bere unuia care are o sete de o bere.” El a făcut referire și la experiența sa de 25 de ani de lucru cu alcoolicii, cu care nu-i de ajuns să le vorbești de sfinții părinți  și să crezi că i-ai salvat de dependența lor.

În același timp, preotul –profesor s-a referit și la muncă. „Modul nostru de a fi este modul nostru de a munci pentru a ne pune la dispoziția celorlalți. Toată lumea vrea să facă carieră. Ori eu n-am găsit în Scriptură cuvântul Carieră. Ce-o fi fost în mintea Mântuitorului nostru că nu a spus: Mergeți și faceți-vă o carieră. Umpleți-vă de bani! Faceți-vă jacuzzi, inclusiv la bucătărie! Nu există toate astea. Sunt interzise cumva? Nu! Dar ele nu pot să fie țel. Ele nu pot fi sens. Pentru că sensul se leagă fundamental de o persoană care ne dăruiește capacitatea de a iubi până dincolo de moarte ceea ce împlinim. Să știți că doar aceia sunteți cu adevărat oameni de vocație care trageți de inima frățiilor voastre până la final și știți că după ce veți închide ochii și alții vor pune capacul, ducându-vă unde nu vreți – sau poate veți vrea atunci -… ei bine, veți ști că inima voastră va bate dincolo tot pentru ceea ce ați făcut pe pământ. Eu vă spun cinstit: mi-ar place să fiu popă și pe partea cealaltă, dar n-o să-mi iasă, pentru că n-am nicio șansă. Preoții sunt șefi la „cuptorul cu microunde”. Adică, dacă sunt ca mine sunt primii băgați în cuptor și după noi, ceilalți. Nădăjduiesc să nu fie așa.

Vreau să înțelegeți lucrurile acestea. Nu merită să trăim decât pentru ceea ce merită să înviem. Închipuiți-vă că ați murit și ați înviat. Ați mai merge la servici în ritmul în care o faceți? Unii da, alții ba. Nici eu nu m-aș mai duce la o parte din serviciul meu. Primul și cel mai de preț șantier ce-l avem în viață suntem noi. Eu cu mine. Aici trebuiesc zidite toate idealurile, trebuie construită toată pasiunea inimii, care să reziste la presiunea de a merge mai departe demn înaintea lupilor. În interior se construiește împărăția, ne îndeamnă Hristos. Toți ceilalți fac ochii holbați și mai caută ceva de cumpărat. De unde o fi dat boala asta în români, că înainte eram mai cumpătați și mai atenți.”

Preotul Necula crede că marea provocare pentru români este să-și păstreze bunul simț, într-o lume care și-a anulat simțurile. „Taina pe care noi o străbatem acum, ca popor, ca Biserică, ca Neam al lui Hristos este această taină a întâlnirii cu nonsensul . A întâlnirii cu absurdul și cu Absurdistanul. O țară mai la nord de Prostie. Că atunci când ești prost, mai zâmbești din când în când, dar când ești absurd atât de tare te iei în serios, încât tu crezi că ești. Lupta pe care noi o ducem în favoarea familiei, a unității naționale , în favoarea valorilor care ne unesc e lupta contra Absurdistanului, care e cea mai nenorocită dintre țări. Și din nefericire e vecină cu noi și nu de ieri și de azi, ci din totdeauna. Pentru că trebuie să știți că efortul românilor de a sta împreună, efortul bisericilor, a credințelor de a găsi o cale de pace nu e de ieri de azi. Noi suntem parte integrantă a efortului lui Dumnezeu de a ne spune că ne iubește. Am primit un mesaj ferm de avertizare ca să nu mă hlizesc în această seară la Cluj. Uitați-vă la mine! Sunt sobru și serios. Sunt sobru pentru că sunt obosit să tot răspund la atacurile contra Bisericii din care fac parte și a poporului meu. Am obosit să-i aud pe „tromboniști” cum cred că ei cântă la tobe. Prefer bateriștii. Ăștia transpiră. „Tromboniști” – nu cei care chiar cântă la trombon – cântă la orice altceva decât să cânte la adevăr. Trăim într-o lume extrem de avidă de dreptate, dar care refuză să vadă adevărul, iar Adevărul este unul singur. Cel care dă sens vieții noastre și este legat de o singură persoană. A doua persoană din Sfânta Treime – Hristos, care este Fiul lui Dumnezeu cel întrupat. Ați văzut că uneori Îl definim oricum. Îl întoarcem pe toate fețele. Ați văzut că la televizor, la știri Hristos e acceptat așa din când în când. E băgat acolo cumva, sub formă de sarmale, de pulpă de miel , dă gogoși de Paști, dă brânză ( preotul a folosit un accent bucureștean) , de ceapă verde. Când e să scoată un rating din Hristos, ni-l transformă în produse de mâncat . Ba uneori și în produse dă băut. Dar nu zic nimic de băut într-o berărie, că sună prost rău. (…)”

Conferința Părintelui Necula a durat aproape un ceas și jumătate, timp în care a vorbit și despre alte teme arzătoare pentru om și sufletul său. La final, acesta a stat încă 90 de minute pentru a semna autografe pentru cei care i-au cumpărat cărțile. Remarcabil a fost faptul că una dintre doritoarele de autografe a fost o venerabilă doamnă de peste 90 de ani, care a i-a spus preotului că a venit la conferința sa din respect pentru Iuliu Maniu, cel căruia i-a dăruit un buchet de flori pe când era o copilă, în Reghin. Preotul Necula a susținut această conferință la Cluj, la invitația jurnalistului Ion Novăcescu și a echipei sale de la Berăria Culturală & Fabrica de Lideri.

Precizăm că evenimentul acesta a fost oferit de NTT DATA România.
Un proiect Fabrica de Lideri finanțat de Municipalitatea clujeană.

Berăria Culturală este un proiect cultural și comunitar al Fundației Armonia, susținut de Ursus, care a intrat în cel de-al patrulea an de activitate.
Producător: Ion Novăcescu

Consultant: Ilyas Andrea.

Sponsori: PPT Security, Hotel Royal Classic, Mobila Dalin.
Parteneri: PMA Invest, Cluj-AM.ro, Casa de Cultură a Studenților, Cinema „Florin Piersic”, „CASINO” – Centrul de Cultură Urbană,  Rock Academy.

Parteneri media: Ziar de Cluj. Foto: Nicu Cherciu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *