PREMIERA TRISTA: La Cluj, un stadion de 47 de milioane de euro, o bijuterie, va intra in insolventa! Responsabilul Radu Ratiu este in concediu

Doamne, ce vremuri traim in acest oras al carui ghinion cu politicienii pare sa nu se mai termine. N-au fost destui Apostu, Bica, Cordos, Uioreanu, n-a fost destula revenirea lui Emil Boc la carma orasului si aruncarea Clujului intr-o stare de mediocritate, acum trebuie s-o inghitim si pe asta: societatea care administreaza stadionul Cluj Arena sa intre in insolventa.

Stiam ca mediul de afaceri are posibilitatea de a intra in insolventa si, cateodata, e necesar  sau chiar util, fiindca insolventa asigura o stare de protectie. Mi s-a intamplat si mie cand mi-am luat-o in freza in 2009 de la oamenii lui Geoana care, dupa ce “Mihaela, dragostea mea” a pierdut alegerile, au refuzat sa plateasca o factura de servicii si m-au bagat in faliment cu societatea respectiva. Li s-a intamplat multor oameni de afaceri din Cluj-Napoca, ba chiar si tuturor patronilor de presa, ca tot mi-am auzit vorbe despre acest lucru. Nu exista ziar in Cluj-Napoca, online sau scris, care sa nu aiba in spate asemenea insolvente. Unii au folosit sistemul pentru a insela sau pentru a scapa de datorii, altii pentru ca i-a sufocat criza.

Dar niciodata n-am auzit in ultimii zece ani ca o societate comerciala, recent infiintata si care are in gestiune o bijuterie arhitectonica cu potential de afaceri precum stadionul Cluj Arena, sa trebuiasca sa intre in insolventa. M-am consultat astazi cu mai multe firme din Bucuresti, practicieni in insolventa, iar oamenii respectivi m-au spus ca, avand in vedere situatia de la Cluj, intrarea in insolventa trebuie facuta obligatoriu si cat mai rapid. Nu de alta, dar tergiversarea poate sa aduca si implicatii penale pentru cei din conducerea Cluj Arena. Adicatelea Alin Tise le-a lasat elevilor sai politici pe mana un super stadion, iar sinecuristii au reusit performanta de a ingropa societatea printr-un joc stupid al orgoliilor si al calculelor financiare gresite.

Practic Cluj Arena arde, iar Radu Ratiu este in concediu. Ce conteaza ca situatia ameninta sa se imputa intr-un hal fara de hal si sa ajunga Clujul iarasi de rusinea Romaniei, Ratiu se prajeste la soare. Dar nu e numai el vinovat, ci toate partidele politice care si-au plantat sinecuristi acolo. Mici trepadusi care au hapait salarii babane pentru care n-au muncit nimic in ultimii doi ani si cand zic nimic ma refer la ceea ce putem vedea toti cu ochiul liber: Cluj Arena a avut in 2014 o pierdere de 2,6 milioane de lei, iar in 2015 abia a respirat primind Untold spre organizare.

Aceasta foarte probabila intrare in insolventa deschide discutia despre managementul politriucilor de la PDL, azi PNL. Ca n-au facut nimic ca sa optimizeze financiar Cluj Arena, asta se vede. Ca insista sa amane intrarea in insolventa, asta e de neinteles. Ii cer domnului Ratiu sa-si dea demisia sau sa intre in insolventa si apoi sa-si asume repararea financiara a societatii. Clujenii nu vor tolera ca un obiectiv de genul stadionului, cu care ei se mandresc, sa fie murdarit de incompetenta politica. Am observat ca si domnul Boc s-a bagat in discutie, profitand de aceasta situatie trista a societatii. Domnul Boc s-a gandit ca e un prilej nimerit sa hapaie stadionul Cluj Arena pentru care judetul, nu orasul a pus bani, si sa-si asume aceasta prada in cel mai imoral mod cu putinta.

Pentru publicul care a deschis mai tarziu aparatele de manipulare ale pedelimii, va pun in vedere ca luatul cu japca al stadionului de catre Boc este in acest moment un demers foarte greu realizabil. Societatea comerciala Cluj Arena este doar gestionara stadionului, noroc ca acareturile se afla in patrimoniul judetului. Mi-a placut atitudinea lui Vakar Istvan care i-a dat cu flit lui Boc, la auzul grozaveniei pe care primarul Clujului o propunea. Sigur, ar fi putut s-o faca Seplecan, dar este prea procupat sa pescuiasca in Ciurila cu ziaristii si sa se ascunda dupa fustele Marianei Ratiu. Stadionul Cluj Arena trebuie aparat de intregul aparat de consilieri judeteni si trebuie gasita solutia cea mai buna ca datoria sa fie platita catre Primarie. Chiar si o reesalonare in stare de insolventa a datoriilor poate fi luata in calcul, poate chiar construirea unei directii in cadrul CJ care sa se ocupe de un proiect de management mai coerent si care sa aduca bani.

Am spus mereu ca nu inteleg de ce judetul sau Primaria nu pot organiza anual concerte de anvergura  de genul Metallica, Madonna si sa scoata profit din actiuni proprii de organizare de evenimente. Cat de impotenti managerial trebuie sa fie oamenii din CJ incat sa nu gandeasca de-a lungul primaverii si verii evenimente majore de folk, muzica populara, muzica electronica, spectacole de circ, ca sa scoata ei banii din spectacole si vanzare de bilete nu sa lase pe altii sa capuseze acest potential. O sa mai vorbim despre acest subiect in curand, dar treceti pe raboj aceasta premiera: la Cluj, o investitie a statului roman va intra in insolventa. Incredibil!

 

Comentarii

Vasile

11.08.2015 18:48

De ce pe stadion sa se tina doar concerte și spectacole ? Pai atunci care este rolul stadionului ? De scena pentru spectacole sau rolul unui stadion este pentru sport ? Concertul UNTOLD a adus și unele pagube stadionului , în special pistei de atletism, nu din cauza oamenilor care s-au petrecut , ci din cauza firmei care sa ocupat de tot ce era amenajări și pregătiri pentru concert.

Carmen

11.08.2015 23:33

  Daca actualul primar a "aruncat"Clujul intr-o stare de mediocritate atunci ce au făcut restul?De la "restul"nu am auzit nimic.Si nici orașul nu a fost "pomenit"undeva.Intr-un anume top fie el si negativ.Insa din ce știu eu,cu mintea mea putina de absolvent de facultate,Clujul castiga teren.Si nu puțin.Daca cei din interior sapa gropi in el ce sa mai vorbim de restul binevoitorilor.Care ar vrea ei,insa nu se fac remarcați prin nimic.Doar forțat.Desigur.Rade Capitala de noi .Si bine face.Ei știu sa scoată aur si din ce nu e.Nu sa transforme aurul in ceva.Trist...pentru noi si vesel pentru ei.Unde nu e sa fie nu e.Basta.

radu

12.08.2015 13:08

Ar fi bine sa dati o tura pe la stadion, sa vedeti in ce hal arata dupa Untold. Nici macar gunoaiele n-au fost capabili sa le stranga, desi a trecut mai bine de o saptamana de cand s-a terminat festivalul. 

vio

12.08.2015 17:30

Acest stadion este tristul rezultat al conflictului dintre 2 tipi la vremea aceea plini de orgolii  Tise si Apostu. Niciunul nu s-a gandit daca e bine amplasat si ce impact vor avea 2 stadioane in centru, daca e sa analizam ce se intimpla la fiecare meci in Gruia. Acum a venit nota de plata.

Adauga comentariu