Din oras

Premiera nationala la Cluj: se lanseaza un proiect de asistenta juridica gratuita pentru persoane fizice si ONG-uri

Peste 20 de avocati cu experienta isi pun serviciile la dispozitia cetatenilor ale caror drepturi au fost incalcate, precum si a unor ONG-uri care activeaza in domeniul drepturilor omului. Lansarea Retelei Pro Bono pentru Drepturile Omului va avea loc joi, 18 decembrie si este primul proiect din Romania de acest fel. 

Motivul lansarii acestei idei la Cluj e unul subiectiv, dupa cum marturisesc organizatorii, cei de la Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO) si tine de faptul ca asociatia care se va ocupa de aceasta actiune este infiintata aici, din 2013. 

“Tocmai pentru ca este o idee relativ noua am vrut sa ramana la nivel local, este ca un fel de proiect pilot. Daca va avea succes, ne gandim sa il extindem in mai multe orase. Este o foarte mare nevoie de servicii jurdice pentru grupurile vulnerabile. Sunt niste subiecte care, din pacate, nu prea ajung in justitie si asta din varii motive. Ideea este ca obstacolele pentru justitie nu sunt doar cele de natura financiara. Toata lumea se gandeste ca e o lipsa de bani care duce la renuntarea la actionarea in justitie, insa cele mai multe cazuri sunt legate de prejudecati, mai ales in cadrul discriminarii. Mai poate fi vorba de nerecunoasterea unor probleme sociale. Cred ca mai exista un mare obstacol si la nivelul pregatirii avocatilor, pentru ca se pune foarte putin accent la Facultatea de Drept pe drepturile omului”, a precizat  pentru Ziar de Cluj Iulia Pascu, cea care coordoneaza proiectul. 

Intre cazurile care pot fi astfel sprijinite se numara, de pilda, unul in care unui bolnav de HIV/SIDA i se refuza tratamentul din partea unui spital public, situatie in care intreruperea tratamentului poate sa ii fie fatal celui in cauza. 

“Mai avem situatia romilor din Cluj si locuintele informale, practic sunt persoane fara adapost. De asemenea, vom avea in vedere si criteriile prin care se acorda locuintele sociale. Este aberant, de exemplu ca sistemul de alocare a acestor locuinte din Cluj acorda 30-40 de puncte pentru o persoana care are un doctorat si abia doua puncte pentru cineva care are un copil in ingrijire”, a atras atentia organizatoarea evenimentului de joi. 

Reprezentarea juridica se face in cazuri punctuale, insa exista si varianta de a lua pozitie atunci cand se constata existenta unor politici publice. 

“Pana acum avem 20 de avocati in retea. Am facut pana acum doua sesiuni de formare pentru avocatii din Cluj, Mures si Bistrita. Au participat 40 de avocati si majoritatea sunt din randul acestora. Avem doua societati civile de avocati care sunt partenere in proiect. L-as mentiona aici pe Radu Chirita, cadru didactic la Facultatea de Drept a UBB care a participat la toate actiunile de pana acum”, a punctat Pascu. 

Cei care au nevoie de asistenta juridica vor completa un formular de inscriere care apoi va fi evaluat de organizatorii proiectului si se va stabili daca se incadreaza in specificul proiectului. 

“Procedura pentru persoane fizice e simpla: se incriu prin completarea formularului si semneaza o declaratie care e una principiala, deci nu obliga la nimic. Reteaua este una informala, nu are statut, nu e un contract. E o retea care asigura asistenta pro bono. Pentru ONG-uri, de asemenea se completeaza un formular pe baza caruia se face apoi o analiza sa vedem daca se incadreaza in domeniu. De exemplu, nu sustinem infiintarea unei firme sau realizarea unui statut al unui ONG, nu intra in domeniul nostru. Noi ne ocupam de drepturile omului si daca e vorba despre asta ii invitam la o discutie si apoi ii punem in legatura cu un avocat din retea. Noi suntem practic, un intermediar, intre avocati, pe de o parte si persoane fizice care au nevoie de servicii juridice daca le sunt incalcate drepturile, pe de alta parte”, a detaliat aceasta.

Este prima initiativa de acest gen din Romania. 

“Avem parteneri internationali, cum ar fi The Global Network for Public Interest Law – PILnet, o organizatie sprijinita de Columbia University si ei sustin astfel de retele in Europa si la nivel global. In alte tari e ceva uzual, e o practica ce functioneaza de foarte multi ani. In Franta, un astfel de centru a fost infiintat chiar de Baroul din Paris. Nu e o strucura publica, ci tot asa, o organizatie nonguvernamentala. Se vorbeste, oricum, despre o miscare europeana pro bono, devine din ce in ce mai puternica. Orice societate civila de avocati are un departament pro bono, se dau premii in functie de cate ore pro bono fac avocatii. Noi suntem in stadiul in care prezentam termenul si il explicam. Pana acum am obtinut un feed-back foarte bun din partea avocatilor”, a mai spus Iulia Pascu. 

Finantarea a inceput din luna iulie, de cand a inceput pregatirea retelei. Este vorba de aproximativ 60.000 de euro, prin Fondul National ONG. Proiectul se desfasoara intr-o perioada de 18 luni, deci se va incheia in decembrie 2015. 

La finalul perioadei vom putea sa ducem centrul mai departe, evident. Sistemul pro bono implica putine costuri de sustinere. Avem oricum un plan de sustenabilitate si incercam sa obtinem si niste sponsorizari, ca sa putem sustine o persoana care sa se ocupe de tot centrul 

Lansarea Retelei Pro Bono pentru Drepturile Omului va avea loc joi, 18 decembrie, lin sala Ambasador de la Grand Hotel Napoca, de la ora 17. Intre participanti se vor numara Mircea Pop (Decanul Baroului Cluj), Lorna Kralik (The Global Network for Public Interest Law – PILnet), Delia Nita (Centrul de Resurse Juridice – CRJ) sau conf. univ. dr Radu Chirita (Facultatea de Drept, UBB). 

Proiectul se desfașoara in judetele Cluj, Mures si Bistrita-Nasaud si se adreseaza persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile (cele mai afectate de discriminare) cum ar fi femeile victime ale hartuirii sexuale si ale violentei de gen, persoane cu dizabilitati, romi, persoane infectate cu HIV/SIDA, membri ai comunitatii LGBT, precum si alte persoane ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate, dar si ONG-urilor si asociatiilor care au ca obiect de activitate promovarea si protejarea drepturilor omului, precum si celor care lucreaza cu grupuri sociale vulnerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *