Preluarea de către danezi a fabricii de tortilla chips din Apahida, exportator unic pentru SUA, în vizorul Consiliului Concurenței

SamMills Distribution Apahida, parte a grupului Sam Mills Business Investment Holding, va fi preluată de Grupul Givesco A/S din Danemarca. Această tranzacție se află în vizorul Consiliului Concurenței, care va stabili compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.

„Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care grupul Givesco preia Sam Mills Business Investment Holding. În România, Grupul Givesco A/S din Danemarca desfășoară, activități de comercializare a produselor din mai multe domenii: patiserie, textile, creveți și furaje pentru pești, componente și ansamble hidraulice, componente auto. Sam Mills Business Investment Holding este o societate de tip holding care controlează mai multe companii care desfășoară activitate comercială în diverse sectoare, precum: producția de carne de pui, nutrețuri pentru animale, apa îmbuteliată, paste fără gluten, făină de grâu și de porumb, tărâțe și bere. În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune reprezintă o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurență va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.

Sam Mills Business Investment Holding are asociați două persoane juridice – Sam Mills SRL și Givesco AS din Danemarca. Administratori figurează Ioan Arcadie Bercean, Jim Trudslev (Danemarca), Matteo Riolfi (Italia) și Giorgio Riolfi (Italia). Firma a fost înființată în 2017, când a avut pierderi de aproape 675.000 lei.

Sam Mills a fost înființată în 1994, în Satu Mare și are asociați două persoane juridice – R&B Trade SRL și NB & Trade Invest SRL și trei persoane fizice – Ioan Arcadie Bercean, Angela Bercean și Giorgio Riolfi. În 2018, compania a declarat o cifră de afaceri de aproape 2,2 milioane lei, pierderi de 80.000 lei și un număr mediu de angajați de 2 angajați.

SamMills Distribution cu sediul principal în Satu Mare, are 14 sedii secundare, printre care și Apahida, județul Cluj. Firma are ca obiect de activitate fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate din patiserie. A avut, în 2018, o cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, pierderi de 2 milioane lei și un număr mediu de 249 angajați. Asociații SamMills Distribution sunt Sam Mills Business Investment Holding și Sam Mills Feed SRL.

Fabrica din Apahida a fost deschisă în 2014, pe fonduri europene și produce tone de tortilla chips, fără gluten, pentru SUA. La momentul deschiderii, era unicul exportator din România pentru SUA pentru această categorie de produse.

Fabrica produce în fiecare zi cinci tone de chipsuri fără gluten, făcute din mălai, apă şi condimente aduse din Olanda. Chipsurile din Apahida nu ajung numai pe mesele americanilor, ci şi pe rafturile din România, Ungaria, Spania sau Belgia. În Apahida se mai fabrică și paste făinoase, ulei de porumb şi apă îmbuteliată.

sursa foto: clujcapitala.ro

Adauga comentariu