Povestea salvării de către voluntarii clujeni 4x4 a două mașini accidentate sâmbătă seara

 „Rescue 4×4 – Asociația Salvatorilor Voluntari 4×4” este serviciul public comunitar gratuit de salvare, recuperare și intervenții în situații speciale și de urgență.

Asociația Salvatorilor Voluntari 4×4 este o organizație non-guvernamentală, independentă, înființată în martie 2017 și guvernează serviciul gratuit oferit prin intermediul Rescue4x4.ro. Participarea membrilor la misiuni și intervenții se realizează pe bază de voluntariat, fără remunerare.

Această asociație de voluntari activează și la Cluj, iar membrii ei ne-au relatat povestea a două intervenții efectuate în seara zilei de sâmbătă, 22 martie:

„Sambata seara, ora 20.20, suna telefonul.

Ma uit, incident pe Cluj pe platform Asociatiei Salvatorilor Volutari Rescue 4x4. O masina impotmolita in Salicea. O masina de teren ramasa pe “burta” in Salicea .

Urmez protocolul, verific care din colegi mai participa,

Ma imbrac, imi iau echipamentul, lanterna, statia si sar in masina. Ma intalnesc cu ceilalti colegi CJ-256, CJ-457 , CJ-423 , undeva pe drum si pornim frumos, in coloana spre locul incidentului. In 15 minute ajungem… un noroi, pfuai , pana peste glezne. Rezolvam incidentul, mai schimbam 2-3 vorbe cu baietii ramasi, le povestim cine suntem, ce facem.

Nu le venea sa creada ca totul este gratuit si putem fi atat de prompti. Le-am explicat ca, in caz ca, ramas in varf de munte, in zapada, nu le merge caldura in masina, nu putem sa-I lasam sa inghete de frig, ne grabim. Asa ne-am facut noi un “patern”, sa intervenim in cel mai scurt timp posibil.

Socati, nu le vina sa creada, ne despartim. Coboram in coloana spre oras, la un moment dat, aud prin staie de la CJ-256, „se pare ca mai avem un incident, acum am fost sunat ca la 2-3 km de unde suntem ne asteapta cineva”.

Incet incet, ajungem la noul incident. O masina rasturnata intr-o vale, 4 persoane, 2 adulti, 2 copii. Masina, un Hyundai , i-a fugit spatele si-a ajuns in sant.

Nicio problema, ne uitam la oameni, sunt ok, intrebam, copiii? „Sunt speriati, i-au dus acasa cu alta masina”, zice unul dintre adulti.

Bun, zic, hai sa ne apucam de treaba.

Cobor in rapa, ma uit, masina pe plafon, plin de crengi rupte si cioate de la padure, sigur se va agata masina intr-unul si n-o sa poata sa fie trasa si va trebui macara. Fac o tura in jurul masinii, nu curg lichide, nu s-a aprins, e ok. O legam cumva si incepem s-o tragem.

Masina cu troliu… incepe sa vina si ea la vale, zic, stai ca nu e ok. Ne repozitionam, punem la roti niste bolovani  si incepem sa tragem cu troliul. Ma intrebam daca o sa putem trage, deoarece era intr-o pozitie foarte ciudata si nu stiam daca plafonul nu s-a bagat in pamant si sa fie intepenita. Nicio  treaba, aluneca pe pamant, ca pe gheata, se intoarce, pica pe roti si de acolo incolo joaca de copii, s-a tras in drum fara nicio problema.

Am adus masina in deal dupa aproape o ora, oamenii sunt bine, speriati, dar bine.

2 incidente in decurs de 3 ore, unu de altul la o distanta de 5 km, in Faget, Cluj Napoca.

Asociatia Voluntarilor Salvatori Cluj va sta la dispozitie 24/7 si este un serviciu GRATUIT.

Pentru mai multe detalii: www.asv4x4.ro   www.rescue4x4.ro”

Adauga comentariu