Povestea incendiului de pe Paris 116: „Dacă mai stăteam acolo și nu opream gazul, săream în aer fix de 1 Decembrie, artificiile eram noi!”

Pe strada Paris, la nr. 116, o casă bătrânească a fost pe jumătate distrusă de un incendiu mistuitor, stins de pompierii care, prin acțiunea lor promptă, au prevenit aprinderea casei învecinate, care a scăpat doar cu acoperișul distrus parțial de flăcări, pe o suprafață de 30 de mp, conform informațiilor comunicate de ISU Cluj.

Pompierii au fost alertați în data de 1 decembrie, în jurul orei 17:30, de către vecinii panicați de flăcările ce ar fi putut să se extindă și asupra casei lipite la calcan, în care locuiește o familie cu doi copii mici și bunica acestora.

Incendiul casei de pe strada Paris 116 s-a întins pe o suprafață de circa 120 mp din acoperiș, distrugând total și o anexă gospodărească din curte, parterul construcției dinspre stradă nefiind afectat de flăcări. Podul casei de la care a izbucnit focul a fost carbonizat pe o suprafață de circa 100 de metri, conform ISU Cluj, care a intervenit cu trei autospeciale de stins incendii și cu o autoplatformă pentru intervenții și salvări de la înălțime, reușind să stingă flăcările în aproximativ 30 de minute.

Conform reprezentanților ISU, nu au fost persoane rănite. Se pare că totul ar fi pornit de la o instalație electrică improvizată; casa arsă era locuită de chiriași, care au sărit pe geam la izbucnirea incendiului și duși au fost! Vecinii casei la calcan sunt deciși să facă plângere penală și să ceară daune materiale pentru recuperarea prejudiciului. Familia Toadere, afectată de inconștiența vecinilor, are doi copii minori, care erau acasă la ora incendiului.

Vecinii afectați de incendiu au făcut plângere penală și vor cere daune materiale

Ziar de Cluj a discutat astăzi cu Daniel Toadere (proprietarul casei vecine, la calcan), care ne-a explicat daunele suferite și împrejurările în care s-au produs evenimentele din seara zilei de 1 Decembrie:

„Vecinii de la 116 au băgat chiriași acolo, din Buzău și din Suceava! Astăzi nu mai e nimeni, și-au luat ce au avut, saltele, ieri seară, și s-au dus de aici!

La mine sunt două corpuri de clădire, C1 și C2. C2 a fost afectat în proporție de 80% și C1 în jur de 10%. La clădirea a doua au fost afectate acoperișul și rețeaua electrică.

Vrem să îi dăm în judecată pe vecini, am doi copii sub 2 ani. Și o să fac plângere penală împotriva lor pentru ce pagube mi-au adus!”

Sabin Ripan, avocatul familiei, care era în casa familiei Toadere când a izbucnit incendiul, a explicat pentru Ziar de Cluj întreaga desfășurare a evenimentelor și demersurile legale pe care le va efectua familia păgubită, pentru recuperarea prejudiciului și pentru pedepsirea celor vinovați:

„Ieri, în jurul orei 5, a început un incendiu acolo, noi eram în casa vecină, am auzit gălăgie și câinele lătrând. Vecinii din spate urlau: «Ieșiți din casă, că arde!» Am ieșit din casă, erau flăcări la etaj! Proprietarul repede a fugit și a oprit gazul și curentul. Noi am evacuat, erau și doi copii foarte mici, unul de 2 ani și unul de 6-7 luni. Noi eram la ziua de naștere a soției proprietarului. Incendiul a început la casa lipită, din spate, după care s-a extins și la casa în care ne aflam noi.

Ne-am panicat, să nu ardă și la ei, dar oricum a ars! Le-a ars podul, tot ce înseamnă stâlpi e ars! Acum o să pună provizoriu o prelată, să nu plouă înăuntru, dar, în clipa în care va ninge, zăpada fiind grea, riscă să distrugă. Deci, tot trebuie făcute lucrări de consolidare a podului.

Proprietarii vor locui acum la socri, are cine să îi cazeze, dar oricum e mare deranjul, sunt cu doi copii mici după ei.

Casa de la care a pornit incendiul avea o instalație electrică improvizată. Asta au constatat chiar pompierii ieri. Proprietara, din câte am înțeles eu, era în Gilău, a venit la fața locului la final și era cumva nepăsătoare.

În chirie erau niște municitori de la firma Romtehnic Construct. Ei, în momentul în care au văzut flăcările, au sărit pe geam și s-au dus, nici măcar nu au avut bunul-simț să sune la 112! Au abandonat și s-au dus! Oricum or să răspundă în solidar, și proprietara, și ei! Proprietara e de vină pentru instalația improvizată și ei pentru că ei erau acolo când s-a aprins focul. Am înțeles că aveau contract de închiriere.

Poliția a deschis un dosar penal, urmează să ne dea număr, s-au sesizat in rem pe articolul 253, aliniatul 4, distrugere cu consecințe deosebit de grave. Când pui în pericol viața și proprietatea altor persoane, e între 2 și 7 ani de închisoare.

Noi oricum o să solicităm și daune materiale, trebuie să vină un evaluator să ne spună exact cât costă să readucă construcția la starea de dinainte. Și daune morale pentru spaima care a fost.

Proprietarii nu se lasă, au mai avut probleme cu chiriașii care stăteau acolo și avem de gând să le facem plângere penală pentru distrugere cu consecințe deosebit de grave, pentru că ne-au pus în pericol viața – dacă mai stăteam acolo și nu opream gazul, săream în aer fix de 1 Decembrie, artificiile eram noi!”

Adauga comentariu