Porcul mistret infestat cu Pesta Porcina este in depozitul de la Dej VIDEO

Ca urmare a "călătoriei” unui pui de mistreț infectat cu Pestă Porcină Africană, de la Sălaj la Dej, Protan SA Dej, singura firmă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile, a fost închisă. 

După cum relata doctorul Nicolae Lapoș, de la DSVSA Sălaj, procedurile legale în acest caz nu au fost respectate. Deși cadavrul mistrețului trebuia să fie incinerat, până la rezultatele analizelor, leșul de porc a fost transportat la un laborator din Zalău. Probele analizelor au fost trimise la un laborator din Satu Mare, analize ce au confirmat prezența Pestei Porcine. Între timp, cadavrul a fost plimbat până la firma Protan SA Dej. 

”Proba a fost pozitivă. Deci era categoric interzisă deplasarea sau transportarea cadavrului la o unitate ca Protan Dej. Ori aici, exact așa s-a făcut. Mai mult, porcul a plecat de la Dej la Protan Codlea (n.red județul Brașov la 350 de kilometri de Cluj)”, explică dr. Nicolae Lapoș.

DSVSA Cluj a dispus începerea unei anchete interne pentru a constata care au fost consecințele incompetenței de la Sălaj. 

”A fost declanșată ancheta epidemiologică: s-au stabilit primele măsuri de profilaxie generală, urmare a verificărilor efectuate în unitate. Pe principiul trasabilității s-a identificat containerul și recipientul în care este depozitat porcul mistreț respectiv. Unitatea a fost plasată sub restricții sanitar-veterinare”, a declarat Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj.

Au fost luate astfel, ”primele măsuri”, chiar dacă porcul mistreț infectat cu Pestă Porcină Africană se află într-o călătorie îndelungată prin țară încă din data de 27 iulie 2018.

Pentru combaterea riscului de apariție a Pestei Porcine în județul Cluj, activitatea firmei Protan SA Dej a fost sistată. 

Acțiunile de ”profilaxie generală” urmează să acopere și județul Cluj, tocmai pentru a evita apariția Pestei Porcine. 

Știau cei de la Protan SA Dej că porcul respectiv era infestat cu PPA?

Conform declarației lui Ioan Oleleu, acest aspect urmează să fie stabilit în urma anchetei care se află în desfășurare.

Riscul ca Pesta Porcină Africană să fi ajuns și la Cluj planează în continuare asupra județului. Dar primele măsuri au fost luate cu întârziere, anchetele sunt în curs, iar autoritățile au adoptat măsuri de profilaxie sanitar-veterinară.

 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! Cum s-a plimbat un leș de porc, de la Sălaj la Cluj, plin de Pestă Porcina, cu largul concurs al autorităților

Adauga comentariu