In vizor

Politistii de la Sectia 6, mai presus de lege. Au intocmit un dosar penal pentru o paguba minora

Un instalator s-a ales cu dosar penal pentru ca o placa de metal al unui chiller la care lucra a cazut pe masina unei politiste angajate a Sectiei 6. O simpla zgarietura pe portiera din spate a facut ca politista sa izbucneasca intr-o criza de nervi si sa intocmeasca un proces verbal de distrugere, nu pe numele firmei al carui angajat era instalatorul, ci chiar pe numele acestuia. Desi reprezentantii firmei au incercat o mediere pentru aplanarea conflictului, fiind dispusi sa plateasca pagubele create, sub presiunea catorva uniforme iesite la intimidare din sectie, instalatorul Marius P.  a fost pus sa dea declaratii ca ultimul infractor de drept comun. 

Eveniment demn de cascadorii rasului avandu-i actori pe doi instalatori si intreg personalul unei sectii de politie clujene s-a desfasurat in cursul zilei de ieri in parcarea Sectiei 6 de Politie din cartierul Zorilor. In timpul unei interventii pe care cei doi instalatori au avut-o la un chiller (aparat de ventilatie – n.red.) aflat la catova metri de intrarea in sectia de politie, placa metalica ce acoperea una dintre laturile chiller-ului a alunecat de la inaltimea de aproximativ 3 metri si a zgariat portiera din spate a unui autoturism marca Skoda Fabia. In cateva minute incidentul a incins spiritele, iar Marius P. unul dintre instalatorii care lucrau la demontarea chiller-ului a fost legitimat de catre Anca C., politista imbracata in civil, iar ulterior, a fost obligat sa isi intrerupa munca si a fost dus la sectie unde a fost pus sa dea o declaratie prin care sa recunoasca fapta. 

Zoltan M., cel cu care facea echipa Marius P. la intrerventia de la chillerul firmei Hyperdia, a incercat sa le explice politistilor iesiti la intimidare din sediu, faptul ca ei sunt doar angajati, iar pentru despagubirea in cazul incidentului nu sunt ei cei mai in masura sa discute procedura prin care masina avariata ar putea fi reparata.

“Noi le-am oferit numarul de telefon al sefului nostru pentru ca doamna politista Anca sa discute si sa se inteleaga cum ii poate fi reparata masina. In mod normal orice lucrare si interventie pe care noi o avem are si o polita de asigurare pentru evenimente neprevazute ca si cel petrecut ieri. In loc sa discute cu seful nostru au inceput sa se agite si sa il interogheze pe colegul meu. Am incercat sa purtam un dialog civilizat cu politistii care au iesit din sectie, insa nu am avut cu cine pentru ca ne-au amenintat ca vor chema ITM-ul sa ne amendeze. Sa ne amendeze pentru ce motiv nu stiu. Ca a batut vantul si a cazut o bucata de tabla pe o masina? Nu am omorat pe nimeni, nici macar nu se vede zgarietura”, a declarat Zoltan M.

Contactati telefonic, reprezentantii ITM-ului au confirmat ca in cazul in care ar fi fost solicitati sa intervina pentru un control ar fi fost inutil deoarece, potrivit procedurii, anchetele desfasurate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca sunt posibile doar in cazurile in care in urma unor accidente rezulta decesul sau invaliditatea unui angajat.

“ITM-ul intervine doar in cazurile de accidente soldate cu invaliditate sau decesul unui angajat. In cazul relatat nu era de competenta noastra. In mod normal aceste cazuri sunt rezolvate pe planul intern al fiecarei firme”, au declarat reprezentantii ITM Cluj. 

Potrivit unor surse judiciare, procedura de audiere a lui Marius P. nu a fost respectata pe motiv ca el ar fi avut calitate de faptuitor si nu cea de martor. In concluzie, din exces de zel si din dorinta de a mai face inca un dosar penal politistii Sectiei 6 l-au interogat pe Marius P. si l-au pus sa semneze procesul verbal prin care acesta si-a recunoscut vina. Reprezentantii Inspetoratului Judetean de Politie au confirmat cele declarate de catre martorii incidentului in formularea plangerii penale pentru distrugere.

“Nu se confirma sa fi fost vreun incident. Intr-adevar autovehiculul unei colege de a Sectia 6 ar fi fost avariat de catre doi muncitori. S-a inregistrat plangere pentru distrugere. Colega a formulat plangere pentru distrugere, iar in baza ei se fac verificari si ancheta isi urmeaza cursul firesc. Probabil ca nu s-au inteles si atunci s-a formulat plangere pentru distrugere. Si in baza acestei plangeri de regula pentru distrugere, in urma despagubirii de va da o solutie favorabila, este o simpla distrugere. Este foarte probabil ca cei care au iesit sa fie unul ofiterul de serviciu, apoi colegii care au facut constararea la fata locului care implica cel putin doi lucratori de politie, iar alte persoane nu stim sa fi iesit din sediul sectiei. Daca a fost in fata sectiei e posibil ca si alti colegi sa se fi aflat prin preajma. Este firesc in cazul in care se efectueaza cercetare la fata locului, locul faptei nu poate suferi modificari pana nu se incheie procedura”, au declarat reprezentantii IPJ.

In alta ordine de idei exista trei parcari special amenajate in zona destinate Sectiei 6 Politie din Cluj-Napoca. Acestea sunt folosite pentru masinile personale ale angajatilor IPJ in timp de masinile de serviciu sunt tinute in strada blocand o banda de circulatie.Primaria Cluj-Napoca a concesionat spatiul de pe strada Observator numarul 1 unde IPJ a amenajat sediul Sectiei 6 Politie, insa situatia parcarilor este incerta.  

„Nu putem sa confirmam daca la conesionarea spatiului destinat Sectiei 6 Politie in contractul de concesiune sunt trecute si locuri de parcare”, au declarat reprezentnatii biroului mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Urmele bucatii de tabla cazute pe masina sunt cu greu vizibile, fapt ce lasa loc intrebarii de ce a fost nevoie de atat de mult zel din partea politistilor de la Sectia 6 in loc se se aleaga calea amiabila, asemanatoare din cazurile tamponarilor din trafic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *