Din oras

Politicienii tineri ai Clujului, cersetori de invitatii la TIFF

Anul acesta, la a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, numarul biletelor vandute a depasit orice record din trecut. Conform directorului festivalului, Tudor Giurgiu, „spre deosebire de anul 2014, in 2015 s-au vandut cu 108% mai multe bilete”, iar mediul preponderent de achizitie al acestora a fost internetul. Dar recordurile nu au fost batute doar la categoria bilete vandute, ci si invitatii cerute. Se pare ca o data cu “obtinerea buletinului” de catre TIFF si atitudinea politicienilor vizavi de festival s-a schimbat. Si nu in bine.  

In discursul de deschidere al festivalului, Tudor Giurgiu a tinut sa repete că „anumiti politicieni si importanti ai Clujului”, nu a spus care, au solicitat nemeritate invitatii la festival si au facut chiar pressing pentru a le obtine.

Un eveniment mai putin placut, dar interesant pentru o anumita stare de spirit, care se petrece nu doar in Cluj, ci in intreaga tara, e ca atunci cand se intampla un eveniment cultural important apar tot felul de domni care vor sa ceara neaparat invitatii, vor sa se bage in seama, vor sa se agite, sa fie si ei in inima festivalului. Incerc sa le explic acestora, si mai ales colegilor mei, “fratilor, daca dam invitatii, dam pentru un numar mic de persoane, pentru prieteni, pentru sustinatori. Publicul trebuie sa vina la film, nu politicieni din stanga si din dreapta, care vor cu tot dinadinsul sa fie vazuti”, a spus Tudor Giurgiu.

Acesta a subliniat facpul ca TIFF e un eveniment de public, nu e unul in care organizatorii sa conteze pe oameni pe care ii invita la festival. Mai mult, Giurgiu a spus ca se dau, cu mare drag, invitatii unor parteneri, unor sustinatori, dar ca TIFF a ajuns la a 14-a editie datorita clujenilor, care i-au fost alaturi din primul an.

Un domn, n-o sa-i dau numele, un domn foarte tanar, dadea din coate disperat, voia invitatii oriunde, voia sa se vada, sa fie, sa apara. E foarte straniu pentru mine si pentru multi dintre dumneavoastra ca gesturile acestea vin din partea unor politicieni tineri; niciodata n-am avut discutii de genul acesta cu oameni din toate partidele si din toate sferele politicii clujene – de la domnul Rus la domnul Boc sau domnul Kelemen Hunor. Exista o decenta a unei generatii si un bun simt extraordinar, care, din pacate, incep sa fie uitate de cei tineri si foarte tineri, care se catara si vor sa ajunga foarte sus. Le recomand mai multa decenta, le recomand sa incerce sa se faca vazuti trimitandu-i un buchet de flori doamnei Anca Hanu sau intrebandu-ne in timpul anului: “Ce mai faceti? Cum putem sa ne ajutam”. Cred ca e o pozitionare mai inteligenta pentru un viitor politician, care, trecand de bai de multime la serbari campenesti sau la biserici, vrea sa se dea bine si cu cultura”, a mai spus Giurgiu.

Directorul festivalului a mai spus ca toti strainii care ajung la TIFF spun ca festivalul nu ar fi putut arata asa fara studenti, fara oras, fara toata atmosfera extraordinara din Cluj. Anul acesta, numarul invitatilor veniti din strainatate la Festivalul International de Film Transilvana a atins un record absolut: 800.

Cine intinde mana

Potrivit unor surse din mediul politic, consilierii judeteni ai Clujului sunt cei mai obisnuiti sa ceara invitatii la evenimente. Asta pentru ca, spune sursa Ziar de Cluj, ei sunt cei care nu au platit vreodata la vreun eveniment organizat pe Cluj Arena, de exemplu, care se afla in subordinea Consiliului Judetean Cluj. Nici consilierii locali nu se lasa mai jos in aceasta ecuatie, mai spune sursa noastra, care precizeaza ca politicienii tineri nu uita nici de Electric Castle, festival la care se asteapta sa mearga gratis.

Motivatia lor e ca biletele sunt scumpe„, a precizat sursa citata.

In urma cu un an, Ziar de Cluj a dezvaluit modul in care reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au „facut rost” de invitatii la Balul Operei. Atunci, pana si soferul institutiei a avut acces gratuit la event – Consiliul Judetean Cluj a cerut nu mai putin de 150 de invitatii duble la eveniment.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *