Din oras

Politia Locala asteapta cu nerabdare publicarea OG privind ridicarea masinilor. Angajatii primariei promit ca vor face curatenie printre soferii nesimtiti

In Cluj-Napoca, ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar a fost sistata in urma cu mai bine de un an, ca urmare a deciziei Inaltei Curti, care a hotarat ca aceasta activitate nu poate fi reglementata de catre autoritatile locale. Acest lucru, coroborat cu lipsa locurilor de parcare, a transformat zona centrala a municipiului intr-o jungla in care soferii nesimtiti opresc unde ii taie capul – pe pistele de biciclete, pe trotuare sau chiar pe zonele pietonale, la cativa metri de terasa unde isi savureaza cafeaua de dimineata. 

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, vineri, proiectul de Hotarare de Guvern care va reglementa ridicarea masinilor parcate neregulamentar. O masura binevenita si totodata asteptata de catre reprezentantii autoritatilor locale, ca urmare a cazurilor tot mai des intalnite, cand autovehiculele parcate  neregulamentar blocau mijloacele de transport in comun, trecerile de pietoni sau diferite zone de acces pietonal. Potrivit noului proiect, masura ridicarii vehiculelor poate fi pusa in aplicare doar de administratorul drumului respectiv.

La Cluj-Napoca, Polita Locala asteapta cu nerabdare publicarea OG in Monitoru Oficial pentru a trece la treaba si pentru a putea ridica din nou masinile care stationeaza neregulamentar in Cluj-Napoca. In opinia reprezentantilor Politiei Locale aflata in subordinea Primariei Cluj-Napoca, metoda de sanctionare prin ridicarea/bocarea autovechiculelor care sunt parcate neregulamentar va duce la reducerea numarului celor care vor incalca legea.

“Majorarea amenzilor nu a fost niciodata o solutie. Am avut amenzi foarte mari, dupa care s-a revenit. Nu aceasta este solutia, deoarece, daca nu se plateste, se ajunge la executare, de acolo sunt contestate in instatnta. Cu cate e mai mare amenda, sansa primariei de a pierde in instanta creste, deoarece onorata instanta spune: “Ii dai 2.000 de lei pentru ca a parcat neregulamentar?” Si ne trezim ca ii transforma sanctiunea in avertisment. Solutia ce mai buna este ridicarea masinilor parcate neregulamentar. A fost mult mai curat centrul, cel putin cand se ridicau autovehiculele si cand se blocau”, au afirmat reprezentantii politiei locale.

Ziar de Cluj prezinta cititorilor de mai bine de o luna imagini cu soferii nesimtiti care au transformat pistele de biciclete in drumuri  publice, zonele pietonale in parcari personale sau caurile in care au fost bocate caile de acces ale mijloacelor de transport in comun. Numarul politistilor locali este cu un procent de 30% sub pragul prevazut pe lege insa, desi se organizeaza periodic concurs pentru ocuparea posturilor, candidatii nu reusesc sa treaca de probele de admitere destul de exigente. 

“Conform normativelor, trebuie sa fie un politist local la 1.000 de locuitori. La populatia Clujului, noi ar trebui sa fim 315. Dar in realitate suntem 208. Recent a avut loc un concurs, iar din 46 de candidati doar 2 au resuit sa fie declarati admisi”, a afirmat Sorin Oltean, directorul interimar al Politiei Locale. 

Potrivit acelorasi reprezentati ai Politiei locale clujene, saptamanal sunt amendati aproximativ o mie de soferi “nesimtiti”. Insa metoda de sanctionare doar cu amenda nu este suficienta, motiv pentru care, odata adoptata ordonanta de ridicare a masinilor se va face curatenie in oras. In aceasta luna, Politia Locala a impartit nu mai putin de 5.133 de amenzi pentru stationari pe banda de circulatie, in statii de transport in comun , in intersectii si sensuri giratorii, pe treceri de pietoni, pe piste de biciclete si in parcarile cu plata, pe zone rezidentiale si pietonale. 

“Avem patrule permanente, din pacate nu poti sa ii educi pe soferi deoarce sunt greu educabili.  Exista anumite zone in oras, asa numite zone fierbinti in ceea ce priveste preferintele soferilor nesimtiti in a stationa dupa bunul plac. E vorba de strazile Eroilor, Memorandumului, Motilor. O data ce va intra in vigoare a ordonantei vom avea o scadere semnificativa a orpririlor/stationarilor neregulemantare. Politia locala asteapta cu nerabdare publicarea ordonantei privind ridicarea masinilor. Contravenientii sunt  recalcitranti la ridicarea masinilor dar aceasta metoda de sanctionare e mult mai eficienta.Atunci cand se ridicau masinile, soferii  nu erau deranjati ca trebuiau sa plateasca amenda ci de faptul ca trebuiau sa se duca pana in Someseni sa isi ridice masina si pierdeau timp. Oamenii sunt grabiti insa multi dintre cei care stationeaza neregulamentar dao dovada de nesimtire”, au afirmat reprezentantii primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *