Din oras

Politia Animalelor se lasa asteptata. Apelati la Protectia si Bunastarea Animalelor de la DSV

Dupa ce in iulie seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, promitea infiintarea Politiei Animalelor in cadrul Directiilor Sanitar-Veterinare din octombrie, se pare ca procedura ar mai putea dura inca 30 de zile. Cel putin asta este situatia la DSV Cluj, dar conducerea Directiei spune ca si pana acum au gestionat cazurile de maltratare sau de abuz prin compartimentul Protectia si Bunastarea Animalelor. Sesizarile sunt surprinzator de putine, 2-3 pe luna, chiar daca seful DSV, Nicolae Pivariu, spune ca lumea e la curent cu partea aceasta a activitatii Directiei.

“Avem un responsabil cu Protectia si Bunastarea Animalelor, care e sinonim cu Politia Animalelor si avem opt medici veterinari oficiali zonali.  Cele mai multe sesizari le-am avut de la iubitorii de animale, asociatii nonguvernamentale, care au reclamat atat adaposturile unde se tin cainii, cat si proprietarii care tin cainii in curti in conditii improprii. Pe langa aceasta problematica mai avem si altele care privesc animalele de ferma. Care la fel necesita o intretinere corepunzatoare in niste limite prevazute pentru fiecare specie in parte”, a subliniat Nicolae Pivariu, seful DSV Cluj.

Acesta spune ca sesizarile se rezolva in functie de gravitatea lor si de disponibilitatea personalului. Acestea se pot face la adresa de mail office-cluj@ansvsa.ro, prin telefon la 0264447997, prin fax la 0264445729 sau la adresa Directiei din Piata Marasti, nr.1.

“In Directia de Bunastare lucram continuu, in baza unui program pasiv la care se adauga reclamatiile care apar. Nu exista luna sa nu avem doua-trei reclamatii care sesizeaza: cal tinut necorespunzator, caini tinuti in mizerie Avem o supraveghere pasiva. Mergem periodic in fermele de animale si verificam bunastarea, intre timp apar reclamatii sau cazuri in care ne autosesizam, cum a fost cazul adapostului de caini de la Dej. Am aplicat imediat o amenda de 3.000 de lei si am facut plangere penala la politie”, a subliniat Pivariu.

In cazul de la Dej, in luna august, ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a unor articole aparute in presa si a unor inregistrari video in care apareau angajati ai unui adapost public de caini fara stapan din Dej, care maltratau animalele.

Reprezentantul departamentului pentru Protectia si Bunastarea animalelor are la indemana un intreg arsenal de legi pe baza carora poate aplica sanctiuni.

“Aplicam sanctiuni contraventionale, masuri de remediere a situatiei prin stabilirea de termene si daca noi nu putem sa ducem pana la capat aceste masuri putem sa intervenim cu celelalte organe ale statului precum politia. Amenda maxima e de 6.000 de lei”, a mai aratat seful DSV.

In ceea ce priveste confiscarea animalelor de la stapanii care ii maltrateaza, deocamdata este doar o utopie.

“Este o problema cu confiscarea animalelor. Ar trebui sa avem pe raza judetului ferme specifice: o ferma de ovine, o ferma de cabaline, o ferma de bovine, pentru ca nu poti duce animalele sa le confisti numai intr-o unitate autorizata care ofera conditii prevazute de legislatie, care sa respecte bunastarea. Pe raza judetului avem la RADP Cluj, dar cu numar limitat: 5 locuri de cabaline, patru locuri de bovine, 15-30 de locuri de ovine. Ar trebui sa existe fonduri necesare, pentru ca animalele stau acolo mai mult sau mai putin in functie de remedierea situatiei sau interventia proprietarului, fonduri pentru hrana si ingrijirea lor”, spune Pivariu.

Nu se asteapta la mai multe sesizari, odata cu infiintarea Politiei Animalelor, procedura estimata a fi finalizata in 30 de zile.

“Va fi un angajat care va primi ajutor cand este nevoie de la celelalte servicii sau de la medicul special care e pe zona, oricum puterea lui va fi marita. O sa avem un om care este suficient de activ, de bine pregatit si incisiv in a rezolva problemele. Avem in spate structuri, va primi ajutor ori de cate ori situatia il depaseste. Suntem in derulare pentru implementarea noului loc, probabil cam in 30 de zile se va finaliza”, a conchis Pivariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *