In vizor

PNL propune noi reguli pentru cei care primesc fără să muncească. Primarii riscă să piardă voturile de încredere pentru care au plătit ani la rând

Șase deputați PNL, printre care se numără și adormitul din Parlament, Florin Stamatian și colegul de breaslă Adrian Oros pregătesc un proiect de lege prin care să îi pună la muncă pe votanții primarilor, lăsându-i fără bani de la stat.

 

Proiectul de lege înregistrat la Senat de către adormiții din PNL presupune ca persoanele care beneficiază de ajutor social și refuză a lucra ca zilieri nu vor mai beneficia de venitul minim garantat.

 

„În scopul valorificării forței de muncă locale, primarii au obligația să întocmească Registrul Zilierilor, pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale sau alți beneficiari de lucrări în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, care au nevoie de forță de muncă și funcționează pe raza unității administrativ-teritoriale, denumite în continuare beneficiari de lucrări, dar și a listei cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social”, prevede proiectul legislativ.

 

Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale în luna august beneficiază aproximativ 200.000 de persoane, motiv pentru care cuantumul venitului minim garantat nu este unul consistent. Așadar, deputații PNL care au semnat acest proiect de lege susțin că propunerea vine în ajutorul beneficiarilor.

 „Propunerea de față vine în sprijinul beneficiarilor, oferindu-le acestora posibiltatea să câștige anumite sume de bani în plus lucrând ca zilieri, în conformitate cu Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în expunerea de motive.

Primarii sunt obligați de a întocmi Registrul Zilierilor, ca urmare a înscrierilor celor care beneficiază de ajutor social, însă în urma unor investigații făcute de Ziar de Cluj, primăriile din județ nu beneficiază momentan de acest Registru al Zilierilor. Totuși, până în momentul de față cum au fost selectate legal aceste persoane care beneficiază de ajutor social, care puteau să obțină un loc de muncă? Răspunsul vine de la sine. Fiecare primar are „oamenii lui” cărora le oferă lunar o frumoasă sumă de bani pentru a-și asigura votul de încredere.

 

Venitul minim garantat

Potrivit avocatnet.ro în condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la indicatorul social de referință (ISR – al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori:

  • 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură;

  • 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;

  • 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;

  • 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;

  • 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;

  • câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Așadar, dacă acest proiect de lege va fi aprobat, persoanele care beneficiau de aceste sume de bani fără a misca vreun deget, vor fi nevoiți să lucreze ca și zilieri, dacă doresc să primească în continuare banii. Cât la sută va scădea numărul cererilor depuse dacă se va aproba această modificare, iar primarii ce tactică de cumpărarea a votanților vor aplica?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *