Sanatate

Pistruii nu sunt un pericol pentru sanatatea pielii

Ca fenomen dermatologic care este comun foarte multor persoane, pistruii sunt pigmentari ale tegumentului cauzate de un exces de melanina. Cauzele aparitiei pistruilor sunt: ereditatea, expunerea la soare, vant. Acestia pot aparea la orice varsta, de obicei la cei cu pielea foarte deschisa la culoare si nu dispare decat sub tratament.

Zonele foarte expuse aparitiei pistruilor sunt: fata, decolteul, spatele si bratele, insa acestia pot sa apara in orice zona a corpului. Exista numeroase tratamente cosmetice ale pistruilor. Ca si in cazul multor lucruri pe care nu le putem schimba, cel mai intelept ar fi sa ne impacam cu situatia data.

Ce sunt si cine ii are?

Pistruii sunt pete mici neregulate de culoare galben-bruna; ei nu reprezinta o boala si nici un simptom. Se localizeaza pe pometii obrazului, frunte, nas, mai rar pe gat, umeri, sapte, antebrate sau dosul mainii.

Pistruii apar in special primavara si vara mai ales la persoanele cu ten deschis la culoare sau la cele roscate. Se mai intalnesc rar la copii si adulti, cel mai adesea acestia ivindu-se odata cu inceputul pubertatii. Apar si la adolescenti, deoarece organismul acestora nu produce suficienta melanina care sa-i protejeze impotriva razelor solare daunatoare. De obicei, pistruii apar doar pentru o perioada destul de scurta de timp, pana cand organismul adolescentului va produce suficienta melanina.

Cauze

Prima cauza a aparitiei pistruilor este de natura genetica, deoarece se mosteneste tipul de piele si tendinta de a face pistrui. A doua cauza este dobandita prin expuneri excesive la soare sau la solar.

Pistruii nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea pielii, dar aparitia lor poate fi un semnal ca persoana respective are o rezistenta scazuta la razele ultraviolete.

Tratamente cosmetice

Industria cosmetica se adreseaza la ora actuala femeilor care doresc sa scape de pistrui, propunandu-le o suita de proceduri care par neplacute: tratamente cu laser sau peeling-uri chimice, care indeparteaza epiderma si o parte a dermei, stratul mai profund al pielii, in care sunt “ancorate” micile aglomerari de melanina.

Mai suportabil sau comod de abordat par diferitele creme de albire sau depigmentare a pielii, care au ca efect estomparea pistruilor si a petelor, cum ar fi produsele din gamele Floritene, Cosmetic Plant, Skincode sau Herbagen. Toate cremele de acest tip trebuie folosite insa cu atentie si testate in prealabil pe o portiune izolata de piele.

Mai sunt promovate diverse metode naturiste, intre care compresele cu infuzie de frunze de patrunjel, decoctul de papadie sau mastile din amestec de iaurt, drojdie de bere, suc de lamaie si apa oxigenata, care pot avea, perseverent folosite, un oarecare efect de estompare a petelor de pigmentatie.

Atentie! Unele tratamente implica si riscul iritatiilor. Din acest motiv pentru orice tratament pe care il alegeti este recomandata sa consultati un medic dermatolog.

Cea mai agreabila abordare privind existenta pistruilor la femei este acceptarea si integrarea lor intr-un soi de estetica naturala mai ales in cazurile “frumos pistruiate”, in care nu se pune problema unor pete mari sau multimi in exces de pistrui. Acest lucru devine cat se poate de evident daca privim cu cata gratie isi “poarta” pistruii cateva dintre cele mai frumoase actrite: Julianne Moore, Nicole Kidman, Emma Watson sau Lara Flynn Boyle.

.ro
Foto: http://www.thenarrative.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *