Ping-pong cu decorația lui Iohannis pentru Spitalul Județean Cluj: Consiliul Județean răspunde ministrului Sănătății, iar Sorina Pintea trimite o comisie de control

După vizita „inopinată” pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut-o sâmbătă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - prilej cu care a găsit o imagine „dezolantă” – și a semnalat faptul că administrația județeană este responsabilă în privința asigurării condițiilor desfășurării actului medical, în a cărei proprietate se află clădirea unde funcționează spitalul, conducerea Consiliului Județean Cluj i-a răspuns ministrului Sănătății.

CITEȘTE ȘI: A descoperit și Sorina Pintea mizeria din Spitalul Județean de Urgență Cluj. Dar, dacă tot l-a decorat Iohannis “purliomerit”, normal că nu amicul politic Șușcă, cunoscut drept "managerul", este vinovat

Chiar dacă Consiliul Județean Cluj a găsit de cuviință să aloce suma de 100.000 de lei pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame, în vreme ce clădirile Spitalului Județean, care se află în subordinea administrației județene, se află în paragină, CJ Cluj consideră că acuzațiile lansate de Sorina Pintea sunt aduse „propriului minister”:

CITEȘTE ȘI: Vakar Istvan, conte de Rurikovich, Mare comandant al Clujului, vrea să trimită 21.000 euro, din bugetul județului, pentru Notre Dame. Monumentele istorice din Cluj se prăbușesc

„Constatările referitoare la situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzații aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanțe suficiente? Nu se fac operații în weekend? Toate acestea țin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăși misiunea pe care o are.

Consiliul Județean Cluj are în proprietate exclusiv clădirile Spitalului Județean și are sarcina de a investi în lucrările majore care țin de consolidarea și modernizarea clădirii. Igienizarea și lucrările curente sunt în sarcina ministerului. 

Cu toate acestea, în anul 2018, Consiliul Județean a investit numai în acest spital 3.291.590 lei iar pentru primul trimestru din 2019 a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Județean, Consiliul Județean Cluj a accesat și câștigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului.

Consiliul Județean Cluj îi solicită public ministrului Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală", se arată în comunicatul Consiliului Județean Cluj.

După vizita efectuată la Spitalul Județean Cluj, Sorina Pintea a reclamat mizeria din curtea spitalului și a somat Consiliul Județean Cluj să se implice financiar într-un mod mai concret pentru asigurarea unor condiții de calitate în Spitalul Județean de Urgență Cluj. 

„Imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.

Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.

Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj”, a notat ministrul Sănătății.

Recent, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, precum și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” au primit de Ziua Mondială a Sanatatii onoruri din Ordinul „Meritul Sanitar”.

În semn de apreciere pentru importanta activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a acestor instituții medicale: Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca și Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Judetean si Institutul Oncologic, decorate de presedinte. Mizeria din spitale, ascunsa sub covor

Cu toate acestea, vizitele ministrului Sănătății, chiar și „inopinate”, relevă condițiile insalubre în care este defășurat actul medical la unele dintre cele mai însemnate spitale din zonă, adică Spitalul Județean de Urgență Cluj. 

Mai mult chiar, sănătatea pare să deservească mai mult scopurile electorale. Iar „răfuiala” declarațiilor în care s-au lansat atât Sorina Pintea, cât și conducerea Consiliului Județean Cluj, pare să se asemene cu o masa de ping-pong unde se joacă decorația acordată de președintele Klaus Iohannis pentru activitatea medicală în condiții mizere. 

În acest context, Sorina Pintea a anunțat luni că va trimite o comisie de control la spitalul clujean după vizita făcută în weekend la unitatea spitalicească. Ce reacție va avea conducerea CJ Cluj, adică președintele Alin Tișe, rămâne de văzut.

„Va vedea exact ce se întâmplă acolo. (Comisia de control – n.r.) va vedea dacă directorul adminsitrativ şi-a făcut treaba. A fost amuzant pentru că portarul de la clinica de ortopedie mi-a spus că mă aşteptau. Mi-a zis vă aşteptam atunci când aţi fost la Gherla, acum o săptămână. Am senzaţia că nu le-a păsat. Aparţinătorii mi-au spus că stau de ore bune ca pacienţii să fie transportaţi. Ambulanţa după patru ore nu venise, erau paturi blocate. Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanţieri care să transporte pacienţii şi mi s-a spus avem de luni până vineri. Ah şi am spus şi pe week-end nu avem nimic? Fiind spital de urgenţă. Echipa de control va merge şi sperăm ca problemele să se rezolve. Nu ar trebui să treacă mai mult de o lună. Eu mă duc des şi merg şi prin alte clinici”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

 

sursa foto: Sorina Pintea/Facebook

 

Adauga comentariu