Sanatate

Picioarele, cele mai afectate de diabet. 25% din pacienții cu diabet ajung la amputarea picioarelor

Pacienții diagnosticați cu diabet ar trebui să acorde o atenție deosebită picioarelor, avertizează medicii specialiști. Aceștia atrag atenția că 25% dintre diabetici ajung să li se amputeze membrele inferioare, din cauză că afecțiunile piciorului nu sunt descoperite la timp, pentru a putea fi tratate. Din păcate, în ultimul timp a crescut numărul pacienilor tineri, diagnosticați cu diabet, care ajung pe masa de operație.

Iata ce spune Dr. Paulapavel, medic primcar chirurgie generală:
„Există un procent foarte mare de pacienți nou diagnosticați, care se prezintă la medic cu primul semn de boală, ulcerație la nivelul piciorului, din păcate. Acestea sunt cazurile care o evoluție ulteriară nefavorabilă mult mai gravă și cu oași mult mai repezi către amputații, deoarece deja la diagnosticul bolii suntinstalate complicațiile”

Pacienții nu ar mai ajunge atât de ușor pe mâna chirurgilor, dacă ar fi informați și educați cu privire la cmplicațiile pe are le poate aduce diabetul. În plus, spun specialiștii, un screening periodic al piciorului ar reduce numărul amputațiilor. 

Iulia Iosep, reprezentant Asociatia de Podiatrie completeaza: „Undeva la 20 de minute la noi în țară din cauza diabetului are loc o amputație, nu neapărat picior întreg, ci deget sau părți ale piciorului. Importantă este prevenția și screeningul anual de polineuropatie diabetică pentru că aceasta afectează modul în care pacienții simt durerea, durerea este până la urmă un dar pe care îl avem. Pacienții care au neuropatie diabetică nu mai simt, se rănesc și vin la noi când este prea târziu.”

O alimentație echilibrată și  puțină mișcare făcută zilnic ar reduce numărul pacienților care dezvoltă o complicație frecventă a diabetului: neuropatia diabetică, afecțiune care duce la afecțiuni ale picioarelor, atrag atenția medicii

„Lipsa simptomelor în nici un ca nu este egală cu picioare sănătoase, motiv pentru care neuropatia diabetică trebuie căutată, motiv pentru care trebuie să facem un screening periodic în rândul persoanelor cu diabet zaharat”, completeaza si Dr. Georgeta Inceu, medic specialist diabte, nutriție și boli metabolice.

În ciuda avertismentelor venite de la specialiști, puțini sunt pacienții care acordă o atenție deosebită afecțiunilor picioarelor. Această doamnă, de exemplu, tocmai a participat la o demonstrație de exerciții potrivite pentru sănătatea picioarelor.  Suferă de diabet de 15 ani. Abia azi a aflat că, deși este bolnavă, este chiar indicat să facă exerciții pentru picioare și să evite astfel complicații mai grave.

„ Am diabet de 15 ani și de aceea am venit, să mă consult puțin la picioare. Până în prezent, sper că nu sunt probleme. Nu am știut ca trebuie sa fac execitii pentru picioare”, spune o pacienta cu diabet. 

Exercițiile fizice sunt indicate pentru bolnavii de diabet, dacă sunt făcute corect și dacă se evită exercițiile de tip cardio, spun antrenorii de sport. 

Multe afecțiuni ale piciorului la diabetici ar putea fi depistate din timp, dacăîn spitalele din România ar exista specialiști podiatri, cum există în străinătate. La noi în țară, însă, meseria de medic podiatru nu este încă legiferată. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *