„Piața” furturilor din autoturisme, în cădere liberă, de la începutul pandemiei

Pandemia de coronavirus și instituirea stării de urgență par să fie doi factori cheie care au influențat semnificativ până și „piața” furturilor din autoturisme și furtul de autoturisme. În Cluj-Napoca, în prima lună de la declararea stării de urgență, s-a constatat o scădere semnificativă a furturilor de bunuri din mașini.

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj, în ceea ce priveşte furturile din autoturisme înregistrate la nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, în luna ianuarie a anului curent au fost sesizate 24 de furturi din auto, fiind cauzat un prejudiciu estimativ de 18.400 lei. În luna februarie, 2020, au fost sesizate 33 de furturi din auto, prejudiciul creat fiind de aproximativ 19.400 lei. În luna martie, 2020, au existat 11 astfel de sesizări, prejudiciul estimativ fiind 50.000 lei.

Trendul a fost descendent, începând cu luna martie, însă cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat odată cu instituirea stării de urgență.

“Cu privire la dinamica infracţiunilor de furt din autoturisme, în perioada 16.03.2020 – 16.04.2020, au fost înregistrate 8 furturi. Astfel, se constată o scădere semnificativă, cu 66.67%, faţă de luna ianuarie a acestui an, când au fost înregistrate 24 de astfel de fapte de natură penală, şi cu 75.75% faţă de luna februarie, când au fost înregistrate 33 de astfel de infracţiuni”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Bunurile sustrase din autoturisme sunt cu preponderenţă bunuri lăsate la vedere: telefoane, laptop-uri, tablete, genţi, borsete, portmonee cu bani şi acte, unelte electrice, aparatură electronică sau carburant.

În perioada analizată au fost soluţionate şase dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt din auto.

În ceea ce priveşte furturile de autoturisme, în luna ianuarie a anului curent au fost înregistrate 2 astfel de fapte, 3 furturi de autovehicule în luna februarie, 2 fapte de furt în luna martie, respectiv un furt de autovehicul în prima parte a lunii aprilie.

Dinamica furturilor de autovehicule este, de asemenea, în scădere, în perioada 16 martie – 16 aprilie fiind sesizată o singură faptă de această natură polițiștilor.

Adauga comentariu