Reportaj

Petru Trimbitas, studentul cu minte sclipitoare pentru care se “bat” Google si Facebook

Vara trecuta a participat la Android Camp, iar acum are de ales intre doua oferte de internship: a celor de la Google si a celor de la Facebook. Doua companii gigant ale momentului vor sa il instruiasca pe studentul Petru Trimbitas de la UBB, un tanar cu multe olimpiade la activ care e impotriva socializarii la cursuri. Isi doreste un proiect care sa ii puna mintea in miscare, dar a ales sa isi lase o “restanta” decat sa piarda concertul trupei preferate, Robin and the Backstabbers.

Petru este clujean get-beget, a studiat la Liceul Teoretic “Avram Iancu” pana in clasa a 11-a, iar clasa a 12-a urmat-o la Liceul international de informatica din Bucuresti.

“Acolo se fac pregatiri cu fosti olimpici internationali. M-am calificat la Cangurul (un concurs international de matematica, n. r.) in clasa a 11-a si stiam ca cei de la liceul acela dau reduceri in functie de rezultatele pe care le ai. M-am dus acolo sa vad ce reducere mi-ar da. Mi-au spus ca imi reduc taxa de scolarizare si de camin cu 100%”, a justificat el.

Totusi, Petru a revenit la Cluj ca sa urmeze facultatea. Acum, el este student la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), la Informatica, in limba engleza.

“Am decis sa ma intorc aici din cauza caminelor. In plus, facultatea de aici e la fel de buna ca cea de acolo. In gimnaziu mergeam la olimpiadele de matematica si nu reuseam sa trec nici cum de locala. La informatica m-am calificat la judeteana si pe urma am lucrat foarte mult si am ajuns si la nationala”, a adaugat el.

Astfel, baiatul a fost admis la facultate pe locurile rezervate olimpicilor.  

Despre prima impresie de la facultate, Petru spune ca a fost “mult mai misto decat auzeam”.

“Majoritatea spun ca nu se face treaba. Eu in liceu nu am fost prea bun la mate. In clasa a 12-a am avut un profesor extraordinar si atunci am inceput sa ma pun la punct cu matematica. In facultate am avut profesori buni pe partea de matematica. Din cauza ca nivelul studentilor e destul de scazut sunt si materii neinteresante pentru mine, dar profesorii sunt foarte buni si isi fac treaba”, a apreciat el.

Totusi, tanarul are regrete ca nu a dat la matematica.

“Voiam anul asta sa ma inscriu la mate si sa fac in paralel. Majoritatea chestiilor de informatica le poti invata singur de pe internet”, a mai spus  Petru Trimbitas.

Nu este prea entuziamat de atmosfera studenteasca.

“Eu deja aveam modul de gandire format cand am ajuns in facultate. Cand ajungi intr-o firma mai trebuie sa te familiarizezi cu o tehnologie . Diploma te ajuta doar ca sa nu se lege seful de tine”, zambeste el.

“Nu sunt prea apropiat de colegi, am prieteni mai mari fosti olimpici. Ma enerveaza ca lumea merge la cursuri ca sa socializeze. In plus, e mentalitatea asta formata din liceu, sa mergi la toate orele. Eu nu prea mergeam la ce nu ma interesa. Exista si oameni buni si pasionati printre colegi, cu ei mai ies. La cursuri incerc sa invat cat mai mult, nu vreau sa ajung programator intr-o firma si sa fac chestii monotone”, a marturisit acesta.

Tot Petru este cel care a organizat concursul Mindcoding, alatuti de Societatea Hermes, organizatia studentilor din facultatea la care invata.

„Am crescut foarte mult din cauza ca am fost in legatura cu multi oameni pasionati si valorosi si am organizat un concurs dcare sa stimuleze colaborarea intre oameni. Au fost runde de calificare  care a inceput in 30 ianuarie, primii 15 s-au calificat la o runda finala la Cluj”, a explicat el. 

Stagiul de practica pentru care va trebui sa aleaga intre Google si Facebook va avea loc in vara anului viitor, iar povestea nu e deloc simpla.

“Am aplicat in anul 1 la mai multe firme (Microsoft, Google, Facebook), la Microsoft si la Google am fost super stresat ca au fost primele mele interviuri si nu am trecut. La Google am fost foarte aproape si am fost invitat la Android Camp la Londra. La Facebook m-am descurcat bine la interviuri, dar am aplicat tarziu si nu mai erau locuri”, relateaza Petru.

La Android Camp, faimoasa tabara organizata anual de Google, stagiul a fost memorabil.

“A fost fain, angajatii de acolo sunt foarte bine pregatiti si nu sunt genul ala de „tocilari de la info”, as iesi in oras cu ei. Am fost si la interviuri la firme prin Cluj si oamenii de aici se cred cam superiori si incearca sa se valideze in fata ta. E ciudat sa mergi la un interviu si sa ti se vorbeasca in principal despre cat de tare e firma si sa-si dea aere. La una dintre acestea am fost refuzat pentru ca aveam Google Android Camp trecut in CV si au zis ca nu vor sa ma angajeze pentru ca cred ca o sa plec de la ei”, a relatat tanarul.

Drept urmare, studentul a lucrat pentru o perioada la Bosch si de curand a primit doua oferte fulminante.

“Anul asta m-au contactat de la Google si Facebook, ca sa sustin interviuri pentru vara viitoare. Le-am trecut si, apoi, am primit oferta la Facebook. La google e putin altfel procesul, in sensul ca dupa ce treci interviurile ti se cauta un proiect. Le-am zis, asadar, ca am oferta la Facebook si ca vreau sa merg la New York si sa lucrez la un proiect interesant”, a adaugat el.

Urmarea a fost peste asteptari: dupa ce le-a trimis e-mailul, a fost sunat pe mobil de catre un reprezentant al Google.  

“M-au intrebat detaliile ofertei de la Facebook si m-au intrebat cam in ce conditii as alege Google in loc. Le-am raspuns ca de cand eram mic visam sa stau in New York City si ca vreau proiect interesant, ca in locul unde am facut internship vara asta a fost si cercetare si ca vreau sa fiu pe un proiect pe care sa trebuiasca sa si gandesc, nu doar sa scriu cod. Atunci, ei mi-au spus ca li se aproba proiectele saptamana viitoare si ca o sa grabeasca lucrurile si o sa ma contacteze cat de curand. Sa vad ce oferta imi fac si pe urma ma hotarasc daca merg la Google sau la Facebook”, a dezvaluit studentul.

In cazul in care i s-ar propune un job la compania aleasa, Petru spune ca este posibil sa ramana acolo pentru cativa ani, insa nu isi doreste sa ramana pe termen lung in nici o corporatie. Totusi, sa ramana in Romania nu face parte din visele sale.

“As pleca din tara, evident. Firmele de IT vin aici pentru ca suntem ieftini si nu comentam”, este el convins.  

Familia si prietenii il indeamna, de asemenea, sa plece sa isi incerce norocul in locuri mai bune.

“Ai mei sunt profesori la UBB la Facultatea de Matematica si Informatica. Tata e prof de mate si mama de info. Tata e informatician reprofilat. Ei spun ca e frumos  in mediul academic, inainte de ’90 au lucrat la un institute de cercetare care s-a desfiintat. Am avut mare noroc ca am avut o gramada de carti pe care sa le studiez si tata a fost un model pentru mine. Imi place mult sa predau, fac pregatire cu elevi pentru olimpiade. Mi se pare foarte important sa ai un mentor, eu am cunoscut multi oameni extraordinari care m-au ajutat si care ma ajuta, intr-o echipa in care sa rezolvam probleme reale. Imi place sa citesc, sa ma gandesc si in final sa vin cu solutii”, rezuma clujeanul.

Dincolo de toate acestea, Petru e un tanar cu aceleasi preocupari ca toti cei de varsta lui.

“De filme nu prea am timp, ma inspira Fight Club. Imi place Robin and the Backstabbers. E fain ca Robin mai vorbeste cu lumea dupa concerte, e mai apropiat de public. Incerc sa ajung la cat mai multe concerte de-ale lui. In sesiune m-am dus la concert si am dat geometria in restante”, a marturisit Petru Trimbitas.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *