In vizor

Petru Susca, managerul Spitalului Judetean Cluj nu are bani de lift: pacientii sunt plimbati cu targa prin curtea spitalului

Spitalul Clinic Judetan Cluj este recunoscut ca fiind cel mai important centru clinic cu profil de urgenta din Transilvania. Cu toate acestea, pe strada Clinicilor, intr-un sistem medical pavilionar,  pacientii sunt plimbati cu targa prin curtea spitalului fara a se tine seama de conditiile meteorologice. Cinci targi, la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) si una la sectia de Chirurgie I, deservesc nevoile pacientilor care apeleaza la un serviciu medical cu pretentii de nivel european. Ziar de Cluj va prezinta o situatie ignorata de ani buni de zile de catre conducerea Spitalului Judetean Cluj. Unitatea are un ascensor, insa e nefunctional si fara sa existe sanse ca in viitorul apropiat sa functioneze. Liftul in auza face legatura intre subsolul sectiei de Chirurgie I si sectia de Radiologie, unde pacientii beneficieaza de tomografie computerizata pentru un diagnostic cat mai complet.

Plimbarea pacientilor prin curtea spitalului este o practica des intalnita si tolerata de catre conducerea Spitalului Judetean Cluj de ani buni. Din pacate, conducerea da vina pe autoritati, pe Ministerul Sanatatii, pe modul de administrare al banilor, pe lipsa fondurilor, pe cladirile vechi in incinta carora isi desfasoara activitatea. Singura solutie, cea mai ieftina si cea mai ingrata este  transportarea pacientilor prin curte, printre masini, indiferent de conditiile meteorologice de afara, intre UPU si sectia de Radiologie, la fel cum se intampla si in urma cu 50 de ani.

Putina lume stie ca in subsolul de la Chirurgie I exista un lift pe care de ani buni de zile nimeni nu il foloseste. Motivul e foarte simplu. Liftul este nefunctional. Nimeni nu stie care sunt adevaratele motive pentru care liftul nu functioenaza .

Poate va vine sa credeti sau nu, la UPU exista cinci targi, iar la sectia de Chirurgie I o singura targa. In conditiile in care media zilnica de interventii medicale la UPU este de 80-90 de pacienti, iar in zilele dificile se poate ajunge pana la aproape 200 de cazuri se pune intrebarea cum este gestionat timpul brancadierilor si al asistentelor care trebuie sa se  plimbe cu pacientul pe canicula sau pe ninsoare pentru un examen tomografic. In acelasi timp, pentru un examen de specialitate au fost cazuri in care pentru transportarea unui pacient de la UPU, de pe strada Clinicilor, la sectia de Neurochirurgie a fost nevoie de 7 ore de asteptare dupa o masina de salvare.

„Noi avem 5 targi la UPU. E dificil sa mergem la un examen CT prin ploaie sau canicula, cu pacientul intubat, cu masca de oxigen, cu perfuzii. Targile se deterioreaza pe zi ce trece din cauza asfaltului denivelat. Asta e singura solutie pe care o avem la ora actuala. Stim ca exista o legatura prin subsolul de la Chirurgie I dar la capatul coridorului liftul e nefunctional”, a afirmat o asistenta angajata la UPU.

Reporterii Ziar de Cluj au parcurs ieri traseul pe care ar trebui in mod normal sa il parcurga brancardierii si asistentele de la UPU si Chirurgie I alaturi de pacientii care au nevoie de o examinare tomografica. La intrarea in subsolul de la Chirurgie I, doua persoane asteapta linistite pe scaunele amplasate in hol. O alta persoana incearca sa isi achizitioneze o cafea de la aparatul instalat in mijlocul camerei prost iluminate. Dupa inca cativa metri, dupa o usa de lemn si  multe camere de supraveghere instalate pentru siguranta personalului, ajungem in subsolul  sectiei de tomografie. In fata nu ai unde sa mergi pentru ca totul se termina brusc cu un perete si un paravan de PFL ce acopera casa liftului.Vizitatorii nepoftiti  privesc spre stanga, unde o femeie inchisa intr-o mini-ghereta completeaza niste acte. Singurul traseu spre iesire pare ca da spre partea dreapta. Odata ajunsi la suprafata, pe niste scari abrupte, reporterii incearca sa vada unde duce liftul. La etaj, casa liftului staluceste de curatenie. Apasand butonul reporterii au constatat ca liftul nu functioneaza. 

De ce este nevoie sa plimbi pacientul prin curte cand ai un culoar de acces care l-ar feri de interperii? De cati bani e nevoie ca Spitalul Clinic Judetean Cluj sa poata beneficia de liftul care ar putea rezolva transportul bolnavilor in siguranta pentru un examen tomografic de specialitate? Cat timp s-ar economisi si cat de decent ar fi transportul pacientilor fara expunerea acestora in vazul lumii? De ce nu este functional liftul care poate transporta bolnavii direct la CT? Cu siguranta la aceste intrebari doar echipa de management a Spitalului Judetean Cluj poate sa raspuna, in scris, deoarece, telefonic le este mai greu. Vom reveni cu amanunte din interiorul SCJ, amanunte despre modul de lucru si felul in care este tratat personalul auxiliar. Clujenii si, implicit, cei care isi platesc luna de luna contributia pentru fondul de sanatate ar trebui sa le cunoasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *