Politica

Petre Daea, despre problemele producătorilor români și măsurile implementate de Oros: „Batjocoritor! Platforma online o poate face un copil de școală…”

Criza provocată de pandemia de coronavirus a afectat în mod direct producătorii români și sectorul agricol. Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a lansat recent o platformă online unde retailerii pot accesa produsele direct de la fermierii români. Între timp, problemele cu care se confruntă producătorii români s-au acutizat. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, consideră că ministerul de resort a greșit când a suspendat activitatea lanțului românesc al Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea”, al cărei critic vehement s-a arătat chiar Adrian Oros, pentru a pune la conducerea acestui proiect un specialist cu studii veterinare, și anume liberalul Ionuț Dănilă. 

CITEȘTE ȘI: Aprozarele lui Daea în varianta Oros: „Această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal”

După cum apreciază Petre Daea, situația actuală din agricultura românească, în condițiile pandemiei de coronavirus, este în favoarea marilor lanțuri de magazine care au împânzit România, fiind prezente și „în scările de bloc”, iar producătorii români sunt dezavantajați. 

Astfel, Petre Daea propune trei măsuri urgente: balanța produselor românești, care este necesarul și care sunt capacitățile de producție/ programul de aprovizionare a populației bazat pe un plan riguros și implicarea statului pentru susținerea cheltuielilor necesare irigării culturilor. 

În agricultură timpul nu ne așteaptă și nu poate fi recuperat. Dacă l-am pierdut acum, la anul ne mai întâlnim cu el…

Casa Română de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, societate înființată în timpul mandatului lui Petre Daea la șefia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, criticată dur de către Adrian Nechita Oros pe vremea când PNL reprezenta „opoziția”, a fost reinventată:

acum, la șefia lanțului de aprozare românești se află chiar un liberal, în persoana lui Ionuț Dănilă, un specialist cu studii veterinare, dar și în domenii de printare, comunicare și cărți de vizită, după cum semnalează AgroIntel.ro

Monopolul este în mâna celor care nu au legătură directă cu România

Petre Daea apreciază că desconsiderarea și discreditarea acestui proiect de către liberali – care au reușit între timp să-l monopolizeze prin numirea unor apropiați din anturajul actualului ministru Adrian Oros, sub forma unui liberalism „de stat” – a fost o greșeală.

Din contra, acest proiect și-ar fi dovedit utilitatea chiar în aceste vremuri în care fermierii și producătorii români întâmpină dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus: 

„Este o greșeală că această Casă de Comerț Agroalimentar a fost blocată, pentru că nu întâmplător are asemenea titulatură, pentru că este a României, este pentru interesul României, este pentru interesul fermierilor, este pentru interesul consumatorilor, o formidabilă greșeală că a fost blocată o asemenea activitate”, a declarat Daea. 

Dimpotrivă, acum cei care au de câștigat sunt chiar lanțurile de magazine care numără aproape 3.000 de puncte de desfacere pe tot cuprinsul țării, în detrimentul producătorului român: 

„Am regretat și n-am înțeles, dar poate cu timpul vom putea înțelege fiecare dintre noi, de ce această recrudescență, de ce această opoziție față de un instrument necesar politicii agricole din România, pentru că României în politica agricolă îi lipsea această verigă de comercializare, un instrument al statului așezat pe principiile economiei de piață, care să faciliteze accesul produselor pe piața românească și să fie și un regulator de prețuri, știindu-se că acum monopolul este în mâna celor care nu au legătură directă cu România. 

Sunt o serie întreagă de lanțuri comerciale care s-au realizat și sunt peste 2.700 în țară, care s-au plasat până și în scara blocurilor. Le-am dat suprafețe, le-am dat spații generoase, iar acum refuză să se aprovizioneze de la producătorii români, cum au refuzat de fiecare dată, lăsându-i cu producția în câmp, depreciind-o, înregistrându-se pierderi, și într-un fel bătându-și joc de produsele românești care sunt extrem de valoroase, sunt de bună calitate și căutate de consumatori. 

Din nefericire, nu există canal de comercializare pentru că foarte puține dintre aceste lanțuri au înțeles să se ancoreze la realitatea pe care o are România”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. 

Viabilitatea Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” și-ar fi dovedit sustenabilitatea chiar în condiții de criză, consideră fostul ministru al Agriculturii:

 „Perfect. Astăzi, după cum puteți vedea, avem consumuri colective… Cine duce hrana la aceste consumuri colective? Era în mâna statului, sau este în mâna statului, cu bani suficienți pe care poate să-i folosească în această direcție, să vină cu produsele respective, să le dea la consumurile colective și piețe, într-un cuvânt, să joace în alternativă pe ofertă cu aceste lanțuri de comercializare care există la această dată și chiar să fie și integrator pentru lanțurile respective. 

Un instrument excepțional pentru țară. Păcat că nu se folosește și este puțin probabil ca oamenii să nu-și dea seama, într-un timp scurt, de ce am făcut acest proiect”, a adăugat Petre Daea.

În privința noii găselnițe a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, prin care retailerii pot achiziționa produse românești de pe platforma dezvoltată de specialiștii din ministerul de profil, Daea consideră că este un proiect impropriu, care vine „în urma faptelor”. Sau în lipsa lor.

Mai mult, fostul ministru afirmă cu o asemenea platformă este la mintea unui copil de școală, iar ministerul Agriculturii sfidează astfel adevăratele probleme cu care se confruntă fermierii români:

Este o măsură recentă și, într-un fel, este batjocoritor.

Ca să spun foarte clar, deși n-aș fi folosit acest cuvânt, dar de cinci luni de zile caut să comunic cu cei de la Ministerul Agriculturii, spunându-le din experiența mea, precum și din ceea ce am realizat și este posibil să se facă în România, iar ei fac platforme online. 

Platforma online o poate face un copil de la școală, care să pună în contact producătorii, iar apoi ceilalți n-au decât să se descurce… 

Într-un cuvânt, este o monitorizare a faptelor și nu o acțiune care să genereze noi căi pentru aprovizionarea populației. 

Suntem în urma faptelor și nu în fața lor. 

Este de luat în seamă și hrana populației, pentru că acum ne frământăm să rezolvăm problema a 20.000 de bolnavi, dar agricultura României trebuie să asigure de trei ori pe zi hrana pentru cei 20 de milioane de români”, crede Petre Daea. 

Lipsa de exercițiu în actul de conducere și nepriceperea în domeniu creează acum mari probleme alături de pandemie

Ce măsuri trebuie să ia acum Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea producătorilor români pe timp de criză?

Petre Daea susține că a prezentat planul necesar pentru susținerea sectorului agricol din România încă de la finele lunii noiembrie a anului trecut, doar că aceste propuneri au fost neglijate cu nonșalanță de către actuala conducere a ministerului Agriculturii: 

Primul lucru pe care trebuie să-l facă acum este să se facă balanța pentru fiecare produs.

 Produsele necesare traiului românilor. Să știe care este necesarul, care este consumul, apoi stocurile de produse din țară, precum și starea juridică a acestor stocuri: fie că este rezervă de stat, fie că este vorba de un contract în derulare pentru valorificare, iar apoi deficitul sau excedentul. Dacă avem excedent, sigur se continuă exportul, dacă avem deficit, cum aprovizionăm atunci, cum asigurăm necesarul și acoperim acest deficit. Și sunt două căi: pe de o parte, producția internă și importul, iar pe de altă parte, la producția externă, vedem ce avem în țară, care este starea de vegetație, care este perspectiva producției, ce trebuie să facem pentru realizarea ei. 

În al doilea rând, trebuie să facem programul de aprovizionare al populației:

în situații de criză, planul, instrument de conducere al țării, trebuie să funcționeze indiferent dacă ne aflăm în această economie de piață sau nu… Pentru că n-o exclude, dar o planificare foarte clară este necesară. Practic, la ora actuală țara nu are un tablou de comandă, nu are o sinteză a deciziilor în care să se spună: „mergem în această direcție…”.

Am făcut apel mereu și, iată că simt o anumită revoltă interioară, pentru că îmi dau seama că sunt lucruri atât de ușor de înțeles dar lipsa de exercițiu în actul de conducere și nepriceperea în domeniu creează acum mari probleme alături de pandemie. 

Iar o altă problemă acută ține de vreme: să nu uităm, agricultura țării se desfășoară sub zodia riscului. Sunt câteva județe care suferă de secetă și care trebuie să fie sprijinite. Cu ce trebuie sprijinite? 

Trebuie imediat puse în funcțiune stațiile de pompare pentru irigarea culturilor, trebuie extinse suprafețele de irigat, dându-le posibilitatea să se irige din orice sursă de apă și statul să suporte, oferind posibilitatea producătorului și fermierului român  să nu plătească energia respectivă, cu alte cuvinte să suporte costul energiei necesare pentru pomparea apei în acțiunile de irigație. 

Iar toate astea sunt necesare pentru că în agricultură timpul nu ne așteaptă și nu poate fi recuperat. Dacă l-am pierdut acum, la anul ne mai întâlnim cu el. Dacă ne mai întâlnim, a conchis Petre Daea. 

De asemenea, fostul ministru al Agriculturii și-a exprimat regretul în privința măsurilor marcate de lipsa de profesionalism implementate de Adrian Oros:

„Îmi pare rău, este clujeanul dumneavoastră, aici, dar… face platforme de comunicare în loc să se ocupe de problemele din agricultură”

 

 

 

 

sursa foto: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *