De cartier

Pe strada Dunării, pietonii "vâslesc" printre mașini

În cartierul Între Lacuri, viața de pieton este extrem de dificilă. De exemplu, pe strada Dunării, mașinile sunt parcate pe trotuare, în stațiile de autobuz și pe carosabil. Peste tot este plin de autoturisme lăsate unde i-a tăiat capul pe șoferi.

Unii clujeni care locuiesc pe strada Dunării pare că s-au obișnuit cu nenumăratele autoturisme parcate neregulamentar și chiar încearcă să le găsească o scuză șoferilor care nu dau doi bani pe drepturile pietonilor.

„La trotuare nu am ce să spun pentru că locurile de parcare sunt într-adevăr foarte puține pentru câte mașini sunt. Cu stația de autobuz nu sunt de acord, acolo chiar nu ar trebui să parcheze, dar de când suntem aici, de peste zece ani, întotdeauna stația de autobuz a fost plină cu mașini parcate”, spune un clujean, care locuiește pe strada Dunării.

Cel mai greu se descurcă mămicile cu copii în cărucioare. Fac slalom printre mașini sau riscă să fie accidentate pentru că aleg să circule pe partea carosabilă.

„Eu ca proaspătă mămică (am o fetiță de cinci luni) câteodată chiar mă simt izolată în casă pentru că nu pot să ajung într-un loc mai departe. Sunt limitată la parcurile din apropiere, mă duc mai mult pe stradă decât pe trotuar, tot pe stradă pe trotuar, pe stradă pe trotuar. Bordurile sunt foarte înalte, e foarte greu cu un copil”, afirmă o mămică.  

Strategia pietonilor este să fie pe fază până când se eliberează carosabilul.

„Aștept foarte mult timp până nu mai circulă mașini pe stradă și ocolesc pe stradă pentru că de obicei e aglomerată și strada și stăm destul de mult să fie mai liber să putem ocoli pe stradă”, subliniază o altă femeie.

Și bunicii care au grijă de copii se plâng de același lucru. Trebuie să meargă pe stradă, împreună cu mașinile și se tem să nu fie accidentați cei mici.

„Nu mi se pare ceva bun că noi trebuie să mergem pe stradă și mașinile-s ocrotite. Acesta e adevărul. Că eu mă duc șchioapă, dar copilul acesta?”, afirmă o femeie în vârstă, care își ține nepotul de mână.  

O altă pensionară spune că este bolnavă și abia umblă printre autoturisme.

„Toate trotuarele sunt pline de mașini, nu ai pe unde trece, tot. Mă incomodează pentru că eu am o poliartrită, de abia umblu, trebuie să înconjur și să mă duc pe după toate mașinile”, declară femeia. 

 

Altora li se pare foarte normal să vadă mașini pe trotuare. Pare că s-au obișnuit cu ele.

„Ne descurcăm, chiar nu este nicio problemă, am avut și eu mașină, acum nu mai am, dar știu ce probleme am întâmpinat când am avut mașina, deci încerc să îi înțeleg”, declară un bărbat.

Am fost curioși să aflăm ce soluții au clujenii din cartierul Între Lacuri pentru rezolvarea acestei probleme. Soluțiile sunt diverse, dar simple și la îndemâna administrației publice locale.

„Bănuiesc că ar putea pune niște stâlpișori din aceia galbeni să nu se mai poată parca și trebuie să asigure ceva locuri de parcare în altă parte”, spune o femeie.

O altă soluție ar fi garajele.

„Păi să facă garaje, să facă locuri de parcare că și normal că nu au ce să facă cu mașinile, numai că nu le bagă în bloc”, declară o altă clujeancă.

Parcările supraterane sunt propuse de o tânără mămică.

„Soluția nu este să interzică parcarea pe trotuar pentru că și mașinile trebuie să le parcăm pe undeva, ar trebui să găsească soluții pentru parcări supraterane. Am văzut în străinătate că sunt parcări supraterane,  pe structuri metalice și sunt câte trei structuri metalice foarte simple, câte trei- patru mașini una peste alta, astfel încât pe o parcare sunt patru mașini. Nu ai nevoie de o construcție foarte complicată, pe locul garajelor din spatele blocurilor cred că s-ar putea face”, explică femeia.

Așteptăm cu interes să vedem când va ține cont Primăria Cluj-Napoca de propunerile cetățenilor și când nu vom mai vedea mașini parcate pe trotuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *