PORTRET

Paul Cordoș: "Minimalismul pentru mine e toată viața; iar eu trăiesc pentru sârmă"

Când zici sârmă te gândești la un fir metalic, care oxidează în timp, și care poate fi folosit la abajururi sau să legi crengile de vița de vie de aracii din livadă; nimeni nu ar fi crezut că dintr-un fir metalic ai putea face artă, apreciată atât de criticii de artă naționali cât și de cei internaționali.

Paul Cristian Cordoș este artistul care aduce viață firului metalic

Un tânăr clujean care a avut mereu dorința de a crea, a fost cresut în anturajul care i-a potențat și hrănit această sete de creație. Acesta a încercat de toate: la pictură, până la modelaj în lut.
Corespondetul Cluj 100% s-a întâlnit cu „artistul sârmei” pentru a ne explica conceptul de Art Bending.

„Totul a început întâmplător, cu o sârmă galvanizată. Este o sârmă foarte dură care își păstrează forma, însă se poate oxida în timp. Poate să își mențină culoarea și 20 de ani dacă stă într-o cameră uscată. Eu am încercat foarte multe chestii. Mereu îmi doream să creez ceva. De mic am mers la Școala Populară de arte, la cursurile de modelat în lut. Îmi placea foarte mult și așa am simțit că eram atras de artă. Și bunicul meu picta însă nu-mi ieșeau mie desenele. Am avut tentative cu pictura, însă repede renunțam, doarece era așa un negativism că nici eu nu mă susțineam nici alții” – ne povestește Paul.

cordos

Arta neșcolită

Spiritul artistic și imaginația l-au condus pe drumul prin care a descoperit cum să „dea viață” unei sârme. Acesta a urmat Școala Populară de Arte pentru a se regăsi ca și artist. Însă, momentul în care a decis să abandoneze cursurile, se pare că a fost cea mai bună decizie. Așa s-a regăsit și reinventat ca și artist.

„M-am jucat cu sârma absolut întâmplător la cineva acasă. A fost o chestie spectaculoasă că dacă pun  orice corp de luminat în spatele sârmei apar umbre înteresante; și aia a fost genial.
În anul 2000 nu prea mai știu eu cum stăteam cu net-ul sau facebook-ul. De acolo și de la prieteni tot așa mi-au venit alte idei. Apoi mi-am dat seama că vreau să fac o chestie sinceră și să merg la Școala de Artă. Și așa am ajuns la Outsider Artists. Este vorba despre „arta neșcolită”.
La Școala de Arte am renunțat din cauza timpului și alte chestii, și de acolo am început să încerc tot felul de chestii, pe principiul Try and Fail. Am învățat foarte mult din greșeli și sugestii foarte mult” – spune Paul Cordoș

cordos

Întâlnirea cu „Le Signal” de Brâncuși la Paris

Pentru mulți artiști la început de drum, Parisul înseamnă o rampă de lansare, o muză sau o dezamăgire, precum a fost pentru artistul în sârmă Paul Cordoș. Acest lucru nu l-a oprit ci, din contra, la provocat. Și a fost și fost încurajat de prieteni să-și descopere puterea de a fi atras de ceea ce făcea.

„Inițial eu vroiam să fac doar ce îmi place mie, dar după aia am descoperit puterea omului care e atras de ceea ce fac, și am păstrat foarte mult chestia asta de comandă.
Când am plecat la Paris nu a fost foarte roz pentru mine, sau cum mi-am imaginat eu din România. Citisem foarte mult despre Constantin Brâncuși și am vazut la atelier o poză cu Le Signal, că piesa în original nu cred că am văzut-o. E chestie mică, minimalistă, simplă și mi s-a părut ceva fantastic. Așa am zis că vreau să lucrez și eu în ceva metal, și așa am ajuns cumva la sârmă” – mai adaugă Paul.

Rătăcind prin căutarea menirii artistice, Paul și-a regăsit drumul dintr-o întâmplare banală când a mers la ziua unui prieten și a fost rugat să îi modeleze din sârmă o bicicletă, deoarece omagiatul era mare iubitor de biciclete.

„Eram foarte haotic, oscilam și nu aveam o direcție, ca un titirez, în toate părțile și nicăieri. Și prin 2006 am început să am lucrări și să le vând, și din gură în gură prin intermediul prientenilor sa răspândit vestea. La  început m-a rugat cineva dintre prieteni să fac o bicicletă pentru ziua unui prieten, și mi-am dat seama că pot fi plătit pentru lucrările mele.
Atunci am zis gata, știu ce îmi doresc să fac, că deja îmi formasem stilul. Sunt un om foarte simplu și stilul meu de viața e la fel, și îmi și place ceea ce fac, cu un singur fir de sârmă” ne povestește artistul în sârmă Paul Cordoș.

cordos

„Am avut mare noroc nu niște oameni care m-au încurajat”

Pentru mulți necunoscători, la prima impresie, a modela sârma ar părea un lucru la îndemâna fiecaruia, însă este foarte greu să redai un portret de exemplu, o banală cravată, sau o bicicletă în miniatură.
Prin anul 2007-2008 existau doar 3 artiști în toată lumea care făceau acest lucru.

„Asta e o chestie foarte grea de făcut, să o începi într-un loc și să termini în altul, și să și arate bine – a fost o provacare pentru mine.
Prin 2007-2008, am căutat chestia asta cu un singur fir de sârmă luni de zile și am găsit doar 3 artiști în toată lumea.
Nu totdeauna piesele sunt dintr-un singur fir, nu că nu se poate, ci uneori nu vrea omul să fie dintr-un singur fir. Dar toate piesele care le fac pentru mine și expoziții toate merg pe linia asta” – ne spune Paul.

„Transmit emoție celui ce primește, pentru că și eu depun suflet în fiecare obiect pe care îl fac

Corespondentul Cluj 100% a primit de la Paul un cadou: o floare în miniatură modelată din sârmă. Aici Paul ne-a explicat că sârma pentru el a ajuns să fie obiect ce transmit emoție celui ce primește, pentru că și el la rândul său depune suflet în fiecare obiect pe care îl face.

„Dacă faci cu drag, se întâmplă ceva minunat. Altfel eu nu am cum să fac diferența dintre lucrurile care sunt făcute cu drag sau pe bani” – mai adaugă artistul.

cordos

Întâlnirea cu Horațiu Mălăele – „Îmi place ce faci!”

Un moment important din viața sa îl reprezintă întâlnirea cu Horațiu Mălăele. Atât actor cât și pictor, Horațiu Mălăele a fost pur și simplu impresionat de arta pe care o promovează artistul în sârmă Paul Cordoș.

„M-a ambiționat foarte mult când îmi dădeam demisia de la job doar ca să lucrez în sârmă, iar nimeni nu-mi dădea nici o șansă, și asta mi sa părut o chestie foarte tare. Puține încurajări și foarte multe negativisme. Nu există, cu nu se poate.

Colaborarea cu Horațiu Mălăele a început pe vremea în care lucram cu vinurile de la Gramma. Am recunoscut o poză a lui Horațiu Mălăele și m-am gândit să îi scriu. Știam că e mai mult pictor decât actor, dar s-a întamplat invers, chiar și avea o poveste. A fost genial pentru că minimalismul lui din desen se potrivea perfect cu mine.
Țin minte că atunci când m-a sunat prima dată am fost foarte emoționat (Bă Paul, îmi place ce faci și să vii la București că e nebunie ceea ce faci!). Am rămas uimit. Atât de încântat a vorbit cu mine și atât de încântat a fost că eu vreau să fac în sârmă chestia asta. A fost genial, practic eram fanul unul celuilalt.
Când a avut un spectacol la Cluj, ne-am a adunat cu casa Gramma la Comtesse du Barry și, după spectacol, 20 de minute aproximativ, mi-am expus lucrările, la care Malaele a vrut să mi le ia pe toatea căci toate îi erau dragi. După aceea m-a invitat la București unde am mai avut o expoziție. Prin recomandarea maestrului Horațiu Malaele am făcut o caricatură după actorul George Mihăițăcare va ajunge la Teatrul de Comedie” – ne povestește Paul Cordoș.

Acum Paul Cordoș este implicat într-un proiect pentru NTT Data, la lucrări de mărime naturală a unui robot.Ne explică că, la dimensiuni mari, totul se complică foarte mult ca și structură. Cu cât obiectul e mai mare, cu atât e mai greu de executat. 

cordos

Lucrările artistului în sârmă pot fi văzute și în localurile din Cluj-Napoca. Camino și Charlie sunt printre localurile care dețin lucrări de Paul Cordoș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *