In vizor

Parlamentarii si-au votat pensii speciale "pentru ca si altii au"

Deputatii si senatorii au votat astazi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luata cu 303 voturi „pentru”, 124 „impotriva” si doua abtineri. Decizia de astazi inseamna cel putin 1.500 de lei in plus pentru acestia, cand vor iesi la pensie.

Potrivit initiativei legislative, “cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara”.

Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de indemnizatie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câstiga in plus aproximativ 4.600 de lei.  

Nu era o necesitate, spun liberalii

Senatorul Marius Nicoara a declarat ca momentul ales de colegii sai parlamentari sa-si mareasca pensiile nu a fost unul bine ales.

“Ca si toti parlamentarii PNL, am votat impotriva acestui proiect. Sunt de acord ca pensiile parlamentarilor din Romania sunt cele mai mici pensii din Europa, dar nu era acum momentul sa le marim. Sunt mult mai multe lucruri care trebuie rezolvate in acest moment in Romania”, a declarat senatorul Nicioara pentru Ziar de Cluj.

Senatorul UDMR Laszlo Attila spune, in schimb, ca i se pare fireasca marirea pensiilor, de vreme ce si alti fosti angajati ai statului au pensii speciale:

“Exact asa cum am votat la diplomati, magistrati si aviatori, angajatii curtii de conturi, angajatii Ministerului de Interne. Am repus in functiune o lege care a fost suspendata; cred ca era momentul. De ce sunt mai valoroase 150.000 de cadre militare decat un parlamentar al Romaniei? E mai putin de un procent din suma alocata pensiilor speciale din Romania, asta in conditiile in care cei enumerati mai sus au pensii ce ajuns si pana la 25.000 de lei pe luna”, a declarat Laszlo Attila pentru Ziar de Cluj.

Cine sunt alesii Clujului care au cerut pensiile speciale

Pe lista sustinatorilor actiunii se regasesc si jumatate din alesii Clujului: deputatii Aurelia Cristea, Adrian Oros, Cornel Itu, Radu Zlati, Mate Andras si Adrian Gurzau, precum si senatorul Alexandru Cordos.

“Proiectul de lege se refera la acea diferenta care inseamna sporul de vechime pe care nu il are nici un deputat si nici un senator. Nu stiu de ce are un procuror si un judecator iesit la pensie 9.000 de lei! Nu stiu! Se revine la cele taiate si ar trebui ridicate pensiile care sunt mici”, a declarat pentru Ziar de Cluj deputatul UDMR de Cluj Mate Andras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *