In vizor

Parlamentarii clujeni, fruntasi la plati, codasi la munca

Primul an de mandat, trecut de la castigarea alegerilor parlamentare in decembrie 2012, s-a scurs diferit pentru deputatii si senatorii clujeni. In timp ce unii s-au remarcat prin numeroase initiative legislative, luari de cuvant in plen, intrebari si interpelari, altii au trecut aproape invizibili prin Parlamentul Romaniei. Unele activitati sunt copiate dintr-o rubrica pe site-urile Parlamentului Romaniei si puse in alta, ca sa para mai activi. Multe probleme abordate sunt abstracte, departe de realitatea din „teritoriu”. Mai mult, clujenii sunt campioni la cheltuirea banului public pe subalterni si terti angajati.

De cand a ajuns in Camera Deputatilor, penelista Steluta Cataniciu a luat cuvantul de 11 ori, in 6 sedinte. Lipsa de initiativa de la Bucuresti e surprinzatoare, avand in vedere faptul ca aceasta reusea sa vorbeasca tot atat intr-o singura sedinta de Consiliu Local din oras. Cataniciu a avut si 17 propuneri legislative la Bucuresti, majoritatea privind sistemul de invatamant de stat. La capitolul interpelari, deputatul bifeaza una singura – referitoare la desemnarea unui oras din Romania pentru titlul de Capitala culturala europeana in 2021. Pe de alta parte, intr-un top alcatuit de mediafax.ro referitor la sumele decontate de parlamentari, deputatul PNL de Cluj Steluta Cataniciu ocupa un onorant loc 2 la Camera Deputatilor. Ea are nu mai putin de 5 angajati.

Deputatul PDL Adrian Gurzau a fost ceva mai vorbaret anul acesta. El a luat cuvantul de 59 de ori in 34 de sedinte. Cu toate acestea, 57 dintre discursuri au fost declaratii politice care incepeau cu USL, Ponta, Romania. De curand, Gurzau a fluturat in Parlament steagul Romaniei si a vorbit impotriva exploatarilor de la Rosia Montana. Spre deosebire de colegii sai, care au propuneri legislative doar impreuna cu inca 2,3 sau 58 de deputati, Gurzau a initiat trei propuneri legislative de unul singur, din totalul celor 14 in cate este membru in total. Si la capitolul intrebari si interpelari e campion: 166 si 8 motiuni.

Mate Andras Levente, trimis in Parlamentul Romaniei de UDMR, a luat cuvantul de 45 de ori in 29 de sedinte. Are 15 propuneri legislative initiate, dar niciuna gandita doar de el. Intrebari si interpelari are doar 7.

Mircea Irimie, trimis in Parlament de Alianta Romania Dreapta, a luat de 13 ori cuvantul in 9 sedinte, 9 dintre cuvantari fiind declaratii politice. Desi are trecute la portofoliu 34 de propuneri legislative initiate, Irimie s-a lipit, de fiecare data, pe langa 4, 12, 100 sau chiar 300 de alti deputati. In tot anul trecut, deputatul a avut 5 interpelari si intrebari.

Deputatul Ioan Moldovan, membru PP-DD, a luat de 11 ori cuvantul in tot atatea sedinte, are 3 intrebari si interpelari intr-un an intreg si 30 de propuneri legislative la comun.

Deputatul PNL Adrian Oros a postat la categoria Luari de cuvant 14 declaratii politice, care de care mai utile, toate in scris, mai putin cea cu nr. 14, care este chiar depunerea juramantului. „Lovitura de stat nu a fost, dar ANI a fost totusi lovita”, „Niciun eveniment major fara reactii negative din partea lui Traian Basescu si PDL”, „Domnule Boc, memoria va joaca feste?, „Traian Basescu, “ultimul autocrat al Europei”, „Guvernele PDL au rezolvat problemele din Valea Jiului cu telegondola portocalie si acum ofera solutii USL”, sunt cateva din declaratiile pe care Oros le-a depus pe site-ul Camerei Deputatilor. La categoria Declaratii figureaza tot cele de mai sus, mai putin depunerea juramantului. Nu mai putin de 21 de propuneri legislatative apar a fi initiate de Oros, insa la toate figureaza alaturi de cate un grup mare de parlamentari. Totusi, parlamentarul clujean a avut in aceasta perioada si trei interpelari si intrebari in nume propriu. Una i se adreseaza ministrului Educatiei si are ca obiect nereguli in finantarea contractelor POSDRU, semnalate la biroul sau parlamentar. In urmatoarea, acelasi ministru este anuntat de o problema a absolventilor de Medicina Veterinara. A treia intrebare din palmaresul lui Oros ii este adresata urmatorului ministrul al Educatiei si are ca obiect “care este strategia ministerului, in ceea ce priveste invatamantul superior, pentru ca institutiile de invatamant superior, in anii viitori, sa se claseze pe locuri din ce in ce mai bune in topurile de specialitate”.

Cornel Itu, deputat PSD de Cluj a consemnat pe site ca ar fi avut 30 de luari de cuvant, insa mai toate au fost doar scrise, cu teme ca “Cifrele vorbesc: un bilant pozitiv la final de an”, „Accesele de populism ale domnului Emil Boc”, „Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul”, „Clujul aduce Romania in elita lumii academice”, sau „Targul martisorului – 27-28 februarie”. Intr-una din declaratii avertizeaza ca revistele literare sunt in pericol, fara finantare substantiala de la stat, cu referire la revistele clujene ale Uniunii Scriitorilor din Romania: „Steaua” si „Apostrof”, la „Convorbiri Literare” de la Iasi, „Ramuri” din Craiova sau „Viata Romaneasca” din Bucuresti. Ca si in cazul precedent, declaratiile sunt aceleasi cu interpelatile. Una din putinele interpelari care a si luat cuvantul se numeste “ „Nu ne vindem tara, o dam gratis!”. Toate cele 24 de propuneri legislative postate sunt initiate “la comun” cu alti parlamentari. La interpelari si intrebari adresate Guvernului, Itu a semnalat 19 probleme, de la „Continuati discriminarea PDL-ista in privinta sporului de doctorat in invatamantul preuniversitar”? la temeiul scaderii salariilor politistilor, centura ocolitoare a Dejului sau finantarea pentru proiectului cu sangele artificial.

Radu Zlati, deputat PNL de Cluj are 19 “luari de cuvant”, in scris, cu teme ca „Avem un buget – sa spunem nu santajului prezidential”, „Avem nevoie de o noua Lege a educatiei nationale”, „Si adevarul ne va elibera” sau prezentarea datelor istorice de considerare a datei de 10 mai ca zi a independentei si traditiei monarhice a romanilor”. Cateva din acestea se regasesc si la sectiunea Declaratii politice. De asemenea, figureaza cu 18 propuneri legislative, toate initiate alaturi de alti parlamentari.

Elena Uioreanu, aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.13 Cluj, a postat pe site-ul Camerei Deputatilor 11 luari de cuvant. Mai toate in scris, cu nume ca “Traditii pentru viitor”, “Stop camatoariei mascate”, „Oportunitatea ca lacul Tarnita sa produca turism real”, „Fiecare comuna din Colegiul nr.9 Cluj va avea un partener strain pana in 2016”, sau „Sanatatea din Cluj se pune pe picioare”. De asemenea, deputatul a avut o interventie in care a sustinut ca “scoaterea prefectilor si subprefectilor din viata politica este o masura nefireasca, iar aceasta anomalie trebuie corectata”. Mai toate cele 10 declaratii politice au fost luate cu copy-paste de la rubrica anterioara. Cele 19 initiative au fost puse in miscare, de asemenea, alaturi de alti colegi. La Intrebari si interpelari, Elena Uioreanu a postat o cerere de interzicere a barcilor cu motor pe lacul Tarnita, a atras atentia asupra fondurilor insuficiente alocate Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Cluj, a intarzierii deconturilor elevilor navetisti clujeni si a “restructurarilor exaggerate din cadrul Postei Romane SA, in jud. Cluj”.

Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, figureaza cu 31 luari de cuvant, majoritatea in scris. Intre problemele abordate se numara „Un an economic imbucurator pentru Romania”, „Institutul oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuta» din Cluj, model de profesionalism medical in Romania”, „Cheltuirea eficienta a banilor publici, un principiu european pe care Guvernul Victor Ponta si-l asuma”, „Evaziunea fiscala, un fenomen impotriva caruia trebuie sa luptam impreuna”, sau „Un viitor comun, un proiect numit Romania”. In cadrul interpelarilor sustinute in plen, deputatul a vorbit in sprijinul producatorilor autohtoni de medicamente, impotriva cresterii artificiale a taxei clawback sau “588 servind o Romanie puternica”. La fel ca si colegii ei, Cristea a postat aceleasi documente si la sectiunea Declaratii politice si are 20 propuneri legislative comune cu alti parlamentari. 30 de Interpelari si intrebari adresate Guvernului figureaza in activitatea deputatului clujean. I-a atras atentia fostului ministru Barbu ca nu se cade sa isi declare sustinerea pentru Timisoara la titlul de Capitala Culturala Europeana, a atras atentia asupra pericolului infectiilor nosocomiale in spitalele clujene, cresterii obezitatii la tineri, preventia dezastrelor natural sau sprijinirea producatorilor autohtoni de vin. De asemenea, Aurelia Cristea a mai cerut solutii de “reformare a corpului de politie al Romaniei”, al salarizarii angajatilor Caselor de Cultura, majorarea alocatiilor de hrana din spitale, continuarea cercetarilor arheologice in Muntii Orastiei sau pentru finantarea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Nici senatorii clujeni nu sunt mai vorbareti la Bucuresti.

Marius Nicoara, senator PNL, are 11 interpelari si intrebari si tot atatea declaratii politice, 14 luari de cuvant in plen, nicio motiune si 2 interpelari adresate primului ministru.

Pe de alta parte, tot la Senat, Marius Nicoara “reprezinta” Clujul in topul angajatorilor platiti de stat, cu 10 oameni in subordine. Senatorul se justifica sustinand ca lucreaza “cat mai mult de trei deputati”. Mai exact, Nicoara are 10 angajati, dintre care 4 in baza unui contract individual de munca si 6 in baza unei conventii civile pentru care decontat in iulie suma de 5.305 lei.

Pesedistul Alexandru Cordos a fost mai harnic anul trecut. Senatorul are in portofoliu 26 de initiative legislative, 16 declaratii politice, 50 de intrebari, 33 de interpelari si 37 de luari de cuvant in plen.

Senatorul UDMR Laszlo Attila figureaza pe site-ul institutiei cu 9 initiative legislative, alaturi de alti colegi. Nu a postat nici o declaratie politica, nici o intrebare, motiune sau interpelare adresata primului ministru. A avut 7 luari de cuvant in plen si o interpelare referitoare la intentia de modificare a schemei de ajutor de stat cu Certificate Verzi.

Totusi, Alin Tise, senator PDL de Cluj, are 17 initiative legislative, din care trei ii apartin in exclusivitate. A postat 16 declaratii politice, pe teme ca “Guvernarea USL, cea mai nociva guvernare de dupa 1990”, „Ponta, Codul insolventei si dorinta de a dresa presa” sau „Sanatatea, in Romania, e bolnava!”. A adresat Guvernului nu mai putin de 64 de intrebari, 44 de interpelari, plus inca doua adresate primului ministru si 57 de interpelari in plen, dar nici o motiune.

Foto: stiridecluj.ro, qmagazine.ro, gazetadecluj.ro, ghimpele.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *