Parkingul din Cipariu, o necunoscută de 8 milioane de euro

Parkingul subteran din Piața Cipariu, o altă promisiune de campanie a primarului Boc, esre readus în discuție de viceprimarul Dan Tarcea. Noutatea este că se știe suma de bani necesară realizării acestui parking: 8 milioane de euro.

Boc promite din 2015 realizarea acestui parking, însă abia acum doi a fost demarat studiul de prefezabilitate, iar anul trecut a fost demarată licitația pentru studiul de fezabilitate.

Parkingul subteran din Piața Unirii – o investiție de 8 milioane de euro

În acest moment încă se caută cea mai bună soluție tehnică pentru acest parking, deci lucrările nu vor fi demarate, ceea ce îi oferă lui Emil Boc ocazia să se folosească de acest proiect și în campania electorală de anul viitor.

Viceprimarul Tarcea a menționat însă că se știe costul unei astfel de lucrări, respectiv 8 milioane de euro.

”În acest moment acolo sunt 99 de locuri de parcare temporare deoarece terenul aparție Bisericii Greco-Catolice. După ce va fi gata biserica greco-catolică acolo va fi esplanada și va fi intrarea în biserică. Noi ne dorim să facem acolo un parking subteran. Avem mai multe propuneri. Acea investiție în acest moment, conform datelor proiectanților costă undeva la 8 milioane de euro, o sumă destul de mare, dar vor fi câteva sute de locuri de parcare. Sunt două variante, o variantă pe structura clasică ce are mai puține locuri de parcare și o variantă modernă, cu lift, acolo ar fi undeva la 350 de locuri de parcare. Mai avem nevoie de câteva detalii pentru a putea lua o decizie. Așteptăm și propunerile proiectanților. Vom face acolo un parking subteran deoarece în zonă este nevoie de un asemenea parking”, potrivit lui Dan Tarcea.

Parcarea cu barieră amenajată temporar, tot mai aproape să devină definitivă

Parcarea cu barieră din Piața Cipariu a fost înființată în urmă cu aproximativ cinci ani, cu caracter temporar, dar în 2019 acea parcare încă există deoarece nici Primăria nu a realizat parkingul subteran și nici lucrările la biserică nu au fost finalizate.

După demararea lucrărilor, cele 99 de locuri de parcare din parkingul situat în fața catedralei vor dispărea. Clujenii vor fi văduviți de alte locuri de parcare în zona centrală pe perioada realizării parkingului subteran.

Nu se știe exact cât va dura construcția acestui parking, dar având în vedere istoricul administrației Boc-Tarcea, care în patru ani nu a relizat niciun parking, orice perioadă este plauzibilă.

În 2018, primarul Emil Boc anunța realizarea unui parking subteran modern, accesibil și eficient care să ofere posibilitatea de garare pentru autoturisme la cele 2,3 sau 4 nivele subterane.

Având soluția de avarie, parcarea supraterană cu barieră, soluție care poate rămâne viabilă până la finalizarea bisericii, primăria mai poate trage de timp. Biserica nu are prespective prea bune pentru finalizare într-un viitor apropiat, astfel că parcarea nu va fi încă desființată.

Citește și:

Parcarea cu barieră din Piața Cipariu dispare. Cum va arăta zona

Adauga comentariu