In vizor

Părinții se zbat să găsească locuri la creșele de stat, Boc îi consolează cu „gogoși”

Primarul Emil Boc umflă cu sutele numerele de locuri disponibile în cea mai recentă creșă dată în folosință în Cluj-Napoca.

De la an la an, pare tot mai greu pentru părinții clujeni să găsească un loc liber la creșele de stat. Anul trecut au fost 1000 de copii pe 375 de locuri libere! Boc se laudă că aproape în fiecare an a construit câte o creșă.  Și totuși criza locurilor insuficiente e încă în floare. Tragem la răspundere statul sau… părinții?

Mulți părinți riscă și anul acesta să rămână cu copilașii acasă sau vor fi nevoiți să apeleze la o bonă, bunică sau mătușă binevoitoare, fiindcă numărul de locuri din creșele de stat nu se va suplimenta. Reprezentanții Centrului Bugetar de Administrare Creșe au declarat pentru că pentru perioada 2017-2018 se așteaptă ca numărul cererilor să depășească cu siguranță numărul de locuri. Dar asta nu e o noutate pentru părinții bine informați. Ce nu știu majoritatea e că anul acesta, înscrierile la creșele de stat e posibil să înceapă mai devreme sau mai târziu în cursul lunii mai, față de anii precedenți. Părinții vor sta cu sufletul la gură până în luna martie ca să afle data exactă. ,,Până la sfârșitul lunii martie vom posta pe site calendarul înscrierilor. Nu toate locurile sunt libere, doar ale copiilor care pleacă la grădiniță. Anul trecut au fost aproape 1000 de dosare pe 375 de locuri libere. Va fi o comisie care va evalua fiecare dosar, se va puncta și se vor face listele în ordinea punctajelor. Criteriile pentru punctaje rămân cele de anul trecut, numai perioadele de înscriere se vor schimba”, au precizat reprezentanții Centrului Bugetar de Administrare Creșe.  

Dilema unei mame

Avem 15 creșe de stat funcționale în Cluj-Napoca, dar numai în jur de 30% dintre copiii înscriși ajung anual în sistem. Un reprezentant al Fundației Părinți Clujeni spune că în ceea ce îi privește pe ceilalți, peste 60%, o parte sunt absorbiți de creșele private, și o parte cel mai probabil rămân în grija mamelor care fie își reduc norma de muncă, fie renunță la statutul de angajat.
De exemplu, Andreea Bobiș, o mămică din Cluj-Napoca se va întoarce la muncă în luna mai și nu știe ce va face cu copilul pentru că nu a mai găsit locuri la nicio creșă din Mărăști, unde locuiește. În timpul unei emisiuni la un post de radio local, avându-l invitat pe primarul Emil Boc, femeia a scris acestui post și a sesizat că nu mai sunt locuri, dar a admis și că nu a știut că trebuie să facă înscrierea la creșă de anul trecut. Ea a afirmat că s-ar fi închis o creșă din cartierul unde locuiește și nu are nicio opțiune pentru a-și duce copilul la creșă.

Ce răspuns îi dă Boc. Oare primarul a uitat să numere?

În timpul emisiunii, Emil Boc a declarat cu privire la cazul Andreei Bobiș următoarele: „Nu am desfințat nicio creșă. Primăria nu a desfințat nicio creșă, dimpotrivă am construit aproape în fiecare an creșe. Chiar anul trecut am construit o creșă de 400 de locuri pe Episcop Nicolae Ivan, anul acesta vom deschide o nouă creșă, care este în lucru, pe strada Donath. De asemenea, vom începe construcția unei creșe pe strada Grigore Alexandrescu și modernizarea creșei de pe Septimiu Albini. Deci, e important să își depună cerere, să rămână în lista de așteptare pentru că se mai eliberează locuri pe parcursul anului, și evident să aibă în vedere creșa aceasta nouă de pe strada Donath, care în partea a doua a anului va fi gata, și poate avea o alternativă. Dacă ar fi depus solicitările în termen, evident că ar fi avut un loc în creșă. Dacă nu depui cererea în termen, nu poți să-i ceri autorității să-ți rezolve de pe o zi pe alta. Și autoritatea își face proiectele și planurile în funcție de cererile care există. O înțelegem pe distinsa doamnă, să depună cerere la Centrul Bugetar de Creșe”. În traducere, Andreea Bobiș are nevoie de o creșă aproape de casă pentru copilul ei, și primarul o trimite în capătul opus al orașului la o creșă încă nefinalizată, pentru greșeala de a nu fi știut când trebuie să-și înscrie odrasla ca să prindă un loc.

Boc a umflat cu 300 numărul locurilor de la creșa nouă

Dacă astfel de greșeli se „plătesc” și părinții se aleg cu ce creșă mai rămâne din oraș, cum rămâne cu locuitorii cartierelor noi, precum Bună ziua, Între Lacuri sau Bulgaria, care nu beneficiază de creșe de stat? Boc a uitat oare să numere? Părinții nemulțumți, precum Andreea Bobiș, nu vor înghiți gogoși. Creșa Vrăjitorul din Oz de pe strada Episcop Nicolae Ivan are o capacitate de numai 100 de locuri, după cum arată pagina de internet a creșei. Reprezentantul Centrului Bugetar de Creșe a confirmat pentru Cluj 100% că există doar 100 de locuri la creșa de stat menționată de Boc. Nu se știe de ce i-a zburat lui Boc porumbelul cu cele 400 de locuri fictive, cert e că părinții vor continua și anul acesta să se zbată pentru un loc la creșa de stat și să caute un plan B dacă nu au succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *