Analiza

Părinții nu au cu cine să își lase copiii după 15 mai. Ce soluții le oferă autoritățile?

Copiii nu se vor mai întoarce la școală, la grădiniță sau la creșă în acest an școlar. Dincolo se măsură menită să îi protejeze pe copii și familiile acestora, rămâne întrebarea ce vor face părinții care nu își mai permit să lipsească de la muncă după ridicarea stării de urgență. Unii dintre ei probabil vor risca și îi vor lăsa la bunici, asta deși aceștia sunt considerați o categorie de risc și este recomandat să evite contactul cu alți membri ai familiei. Cei mai mulți părinți nici măcar nu dispun însă de această alternativă și se gândesc cu groază că își vor pierde locul de muncă.

Ce măsuri pregătește Guvernul pentru a veni în sprijinul părinților

Un proiect de lege privind acordarea zilelor libere pentru părinți și pe perioada vacanței a fost avizat pozitiv, urmând să fie supus la vot.

„Prin excepție, în anul 2020, prevederile alin. (1) și (1^1) (ce vizează acordarea unor zile libere plătite părinților dacă se suspendă cursurile, dar și pe timpul vacanțelor) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, potrivit proiectului.

Poate beneficia de aceste zile libere plătite unul dintre părinți sau tutorele legal în cazul copiilor cu vârsta sub 12 ani și a cărui muncă nu poate fi desfășurată de la domiciliu. Părinții vor primi pentru această perioadă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de echivalentul al 75% din câștigul salarial mediu brut.

Mulți angajatori însă nu sunt de acord ca angajații lor să lipsească de la locul de muncă, în special după ce va fi ridicată starea de urgență și multe companii își vor relua activitatea. Acești părinți probabil că vor avea de ales între a sta cu copilul sau a-și păstra locul de muncă. Asta dacă Guvernul nu va veni cu măsuri de sprijin suplimentare.

Creșele și activitățile de tip ”școală de vară” ar putea fi redeschise pe perioada vacanței

Cei mai mulți părinți îi duceau pe cei mici la creșă și grădiniță și pe perioada vacanței de vară. Existând foarte multe instituții de stat care ofereau părinților această posibilitate. Iar pentru copiii mai mari, părinții aveau la dispoziție activitățile de tipul școală de vară. Acum, toate acestea sunt suspendate, iar opțiunile părinților sunt aproape inexistente.

Ministrul Muncii recunoaște că trebuie găsite soluții pentru sprijinirea părinților care nu vor mai avea posibilitatea să stea acasă cu copiii.

”Cred că trebuie găsită o soluţie, cu respectarea regulilor de prevenţie, mă gândesc şi pentru cei care pot să desfăşoare, într-o altă organizare, activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii, deci probabil că şi aici trebuie găsite nişte soluţii care să asigure toate măsurile de protecţie pentru copii, dar nu am luat încă o decizie. E clar că va fi o soluţie tip fonduri pentru a putea să-ţi găseşti un sprijin gen bonă, fie o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program din acesta after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare. Dar nu s-a luat încă o decizie aici”, a declarat Ministrul Muncii.

Premierul Orban recunoaște că este nevoie de măsuri deoarece există multe cazuri în care angajatorii nu le mai permit părinților să stea acasă, în special în cazul familiilor monoparentale, iar aceștia nu își permit să își piardă locul de muncă.

”Știu că e o problemă legată de copii. În familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, cu plata a 75% din salariu, sunt foarte multe mame și tați care riscă să își piarda locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere sa revină la serviciu. Trebuie găsită o modalitate de a putea organiza un sistem în care să poată să aibă grijă de copii, suplimentar de alocarea stabilită prin legea 19„, a afirmat Orban.

Premierul a menționat că deocamdată nu s-a luat o decizie în ceea ce privește redeschiderea în anumite condiții a creșelor sau grădinițelor, dar această măsură este analizată.

Cum vin în sprijinul părinților autoritățile locale din Cluj-Napoca?

La Cluj-Napoca se află în dezbatere publică un proiect menit să acorde sprijin financiar părinților pentru a putea angaja o bonă care să stea cu copiii care nu au fost înscriși încă la creșă sau grădiniță.

Potrivit metodologiei pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii cu vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt până la 3500 lei/membru de familie. Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor lunare pe membru de familie, după cum urmează:

Până la 2100 lei – 710 lei

De la 2101 până la 2.500 de lei – 550 lei

De la 2501 până la 3000 lei – 390 lei

De la 3001-3500 lei – 250 de lei.

Ajutorul se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară.
Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă sau grădiniță, nu a refuzat un loc sau nu a retras copilul de la creșă/grădiniță.

În rest, așteaptă să vadă ce decizii vor fi luate de către Guvern prin care să fie acordat un sprijin părinților care nu mai pot rămâne acasă.

Ce spun părinții?

Părinții încearcă să se descurce cum pot în situația dată, obișnuiți fiind probabil să nu aștepte sprijin de la Guvern. Cei mai mulți îi vor lăsa la bunici în ciuda riscului la care îi supun. Alții au început să caute o bonă, dar în această situație probabil bonele vor fi tot mai greu de găsit și deci și mai scumpe. Sunt însă și părinți care nu au niciuna dintre aceste variante, iar dacă au un copil mai măricel, 8-9 ani îl vor lăsa acasă singur.  

Nu am cu cine sa las copilul de 5 ani, toti bunicii, atat materni cat si paterni, sunt decedati. Nu îmi permit nici bona. Sunt intr-o situatie disperata. Locuiesc intr-un oras mai mic,iar pana acum, pe perioada verii, toate gradinitele din oras lucrau prin rotatie, cate 2 saptamani. Din disperare de cauza, toata vara cel.mic era plimbat din 2 in 2 saptamani, prin toate gradinitele. Acum, e jale mare. Ca toate sunt si raman inchise.

Eu de luni ma intorc la munca…cu tot riscul sa las acasa copil de 9 ani singur pana in orele 16! am investit in camera video de supravechere, o sa-i iau si un telefon mobil mai ales ca lucreaza cu clasa pe whatapp din telefonul meu si va trebui sa se descurce cum poate singura acasa! nici eu nu pot sa mai stau fara munca financiar vorbind dar si psihic! Se pare ca statul nu ofera solutii ci fiecare se va misca in societate dupa deciziile proprii in limita legala. E infinit de greu tot ce ni se intampla lunile acestea si mai ales greul nevazut este dus chiar de copiii nostri!

 Mi-as dori foarte mult sa se deschida optiunea de a avea after-school-uri deschise pe perioada verii, care sa respecte anumite reguli legate de igiena, numar de copii in grupa, spatiul in care se vor desfasura activitatile, eventual in parcuri / gradini / spatii deschise

Fetita mea are 9 ani, si a trebuit sa invete sa stea singura. Nu am gasit nici un fel de intelegere de la angajator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *