In vizor

Părinții elevilor de la liceul Apáczai acuză Inspectoratul Școlar Cluj de discriminare

În opinia mai multor părinţi care au elevi înscrişi la liceul Apáczai, decizia ISJ de a nu înfiinţa o clasă de artă cu linie de studiu în limba maghiară ar fi o decizie discriminatorie. În acest sens aceştia au depus o plângere împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În opinia inspectorului general Valentin Cuibus însă, solicitările părinţilor nu pot fi satifăcute ca urmare a faptului că elevii absolvenţi ai clasei a IV-a sunt mai puţini decât numărul de locuri acordate de către Inspectorat  pentru clasa a V-a. 

Șaisprezece elevi nu au fost de ajuns pentru a aproba clasa maghiară de artă de la Cluj este opinia mai multor părinţi care au elevi înscrişi în ciclul primar al liceului Apáczai. Acuzând ISJ de discriminare mai ulţi dintre părinţi au depus o plângere la CNCD. 

“Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul Apáczai Csere János în momentul în care a dezaprobat clasa de artă (clasa a 5-a) din anul școlar 2016-2017” susțin 26 de părinți de la școala Apáczai, care au depus o plângere pe data de 12 ianuarie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. 

Reprezentanţii Liceului  Apáczai Csere János din Cluj-Napoca, înainte de începerea anului școlar 2016-2017, au solicitat aprobarea clasei de artă (clasa a 5-a)  la Inspectoratul Școlar Județean ISJ care a respins, fără motivare, doleanţele acestora. Ulterior, reprezentanţii liceulului au încercat să soluţioneze problema cu ajutorul secretarului  de stat Király András, care însă nu a putu oferit o soluție de rezolvare a cazului. Din acest motiv a fost făcută o plângere la CNCD în care ISJ Cluj este acuzat de discriminare etnică. 

 “La data de 12.01.2016, respectând termenele legale, Liceul Teoretic ”Apáczai Csere János” din Mun. Cluj-Napoca, a înaintat către ISJCJ proiectul planului de școlarizare pentru învățământulde artă la nivel de învățământ primar și gimnazial pentru anul școlar 2016-2017 (în continuare ”Planul”). Planul înaintat de Liceu nu era cu nimic diferit de planurile înaintate în ultimii 13 ani. Acest Plan respectă toate prevederile legale în materie, inclusiv prevederile art. 63 alin. (1) lit. d), clasa propusă având un efectiv de elevi de peste 12 persoane. Așa cum reiese din Anexa 16 în anii 2004-2014 clasele de arte propuse prin planurile de școlarizare au fost aprobate de către ISJCJ, cu toate că efectivele claselor în unele cazuri nu s-au ridicat nici măcar la numărul elevilor din anul școlar 2016-2017. Cu toate acestea Planul a fost respins de ISJCJ, împiedicându-se astfel lansarea singurei clase a V-a pentru învățământul integrat de arte plastice cu predare în limba maghiară din județul Cluj”, este extrasul din plângerea adresata CNCD.

Valentin Cuibus  susținute că numărul copiilor este insuficient pentru a se putea aproba o clasă de artă în paralel cu o clasă normală şi îi acuză la rîndul său pe cei care ai căror copii urmează cursurile gimnaziale la  Apáczai că execrită presiuni în aceste zile pentru prgrama şcolară 2018-2019. 

“Nu am la mine toate datele dar din câte îmi amintesc ei aveau anul trecut 24-26 de copii. Ei au cerut două clase, o clasă de normal o clasă de artă şi nu afost aprobată decât o singură clasă. Ei au încercat să îşi facă clasă “pe fals”. Au  mai convins nişte copii pe care să îi mute. Erau unul la muzică unul la Bathory şi au ajuns astfel la 36 de copii. Practic într-o clasă de ginmaziu trebuie să fie 30 de copii. Ei mai aveau în plus aducându-i pe cei enumeraţi fără hârti, pentru că oficial nu s-a mutat niciunul, astfel aveau câţiva oameni în plus dar care nu erau mutaţi pe acte. Nu era nimic oficial. Ei au cerut Bucureştiului punctul lor de vedere şi care nu le-a dat niciun răspuns. Pentru că aveau 3 răspunsuri negative noi am considerat că numărul de locuri pe le-am dat este legat de numărul de absolvenţi de clasa a IV-a pe care îl au. Dacă tu ai într-o clasă 25-26 de absolvenţi de clasa a IV-a şi noi am dat 30 de locuri de clasa a V-a unde e problema. De unde să dăm mai mult. Dacă dădeam din altă parte rămâneam în altă parte pe secţia maghiară pe minus. Problema lor privind clasă de artă în limba maghiară, practic învățământ suplimentar, că nu e clasă de artă,. Ei fac presiuni acuma pentru a primi clasă anul acesta pentru planul de învățământ 2018-2019. Anul acesta va fi aceeaşi situaţie pentru că au 24 de copii tot aşa în clasa a IV-a. Deci nu vor primi decât o clasă însă o să le dăm, dacă doresc, clasa respectivă să fie clasă cu învățământ suplimentar de artă. Nu comentez de niciun fel decizia lor de a face plângere la CNCD. Un lucru trebuie reţinut că toată lumea în Romania trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi eu nu cred în ideea de discriminare pozitivă”, a afirmat Valentin Cuibus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *