Din oras

Parintii acuza: nu s-au adaptat nici acum mobilierul si toaletele pentru copiii din clasele pregatitoare

Desi suntem la a treia generatie de copii care urmeaza si clasa pregatitoare, in multe scoli nu exista nici acum dotari pe masura lor. Parintii unor copii aflati in aceasta situatie se plang ca bancile sunt prea mari pentru ei si ca se intorc acasa cu hainele rupte si cu rani pe picioare din cauza lor. Mai mult, nu au fost adaptate nici toaletele, asa incat multi copii ajuns sa nu mearga deloc la baie pe parcursul unei zile de scoala. 

Dupa trei ani de cand s-a inaugurat clasa pregatitoare, copiii tot isi rup in bancute pantalonii si vin acasa invinetiti de la ele, dupa cum a povestit Gabriela Barbu, voluntar al Fundatiei Parinti Clujeni, mama a doi baietei care invata la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.

“Un tatic a vrut sa indoaie barele acelea care ii ranesc pe copii, insa conducerea scolii a spus ca nu se poate, ca sunt de la minister. Dupa cum arata bancile, cei de la minister au vazut copii doar in reviste. Daca si-au fi imaginat cum sta un copil pe genul acela de scaun, si-ar fi dat seama ca se fac rani de la tevile de sub banca. Copiii au energie, se misca mult, e inevitabil in conditiile acestea sa se loveasca”, a precizat ea. 

O alta problema in acelasi context este lipsa de adaptare a toaletelor pentru copilasii de la clasa pregatitoare. 

“Am vorbit despre asta cu inspectorii scolari, mi-au spus ca nu se pot nici schimba aceste toalete, ca e nevoie de proiect. Ar trebui sa fie mai mici pentru ei. Si acasa, parintii le amplaseaza un inaltator, unii au inca olita. Sunt copii, cum este si al meu, mai mititei. De multe ori vine acasa fara sa fi mers la toaleta, si sta pana la ora 16 la scoala. Toate scolile au aceste probleme si nu se poate modifica nimic, pentru ca e nevoie de proiect”, a dezvaluit clujeanca. 

Copiii din clasa zero nu ajung nici la chivetele din grupurile sanitare ale scolilor clujene, amplasate prea sus pentru inaltimea lor. 

“In Franta, de exemplu, copiilor li s-a pregatit temeinic mediul in care vin la scoala. La noi nu aveau cadre pregatite, nu aveau manuale, mobilier sau material didactic. Nimic. Insa i-au adus repede, ca asa a fost atunci, pe repede inainte si multe nu s-au adaptat nici acum.  Cei de la Asociatia Parinti Clujeni au organizat atunci o conferinta, au venit mai multi inspectori, a fost o actiune mediatizata si acolo ne-am sustinut parerea. Eu m-am dus cu o statistica de la Spitalul de Copii in care se arata cati copii au scolioza, cati au cifoza din cauza ca stau indoiti, in mobilier neadecvat. Sunt nevoiti sa poarte ghiozdane mari si pline, nu li se pun la dispozitie dulapioare ca sa nu isi mai care atata acasa”, s-a plans Gabriela Barbu. 

Nimeni de a inspectorat nu a ascultat cu atentie aceste doleante ale parintilor si nu s-a luat de atunci nici o masura pentru remedierea situatia. 

Numarul copiilor care au ajuns la Spitalul de Copii cu probleme ale coloanei vertebrale la acea vreme era de peste 500, in primul an de dupa instituirea scolii pregatitoare. Era vorba doar de cei care merg la medic si fac kinetoterapie in sistemul de stat. 

“Nu au tinut cont de nimic cei de la ISJ. Acum se vorbeste ca ar trebui sa se mute inapoi la gradinita. Nu cred ca asta e solutia. Se vad rezultate dupa urmarea clasei pregatitoare, insa cred ca autoritatile trebuie sa faca un efort sa ii ajute sa se integreze in scoala. Sa nu le dea banci care sunt mai mari decat ei, banci in care sa isi rupa picioarele, sa schimbe si sa adapteze mobilierul si, mai ales, sa fie mai flexibili mental. Auzim mereu ca nu se poate schimba nimic, ca e de la primarie, ca e de la ISJ. Aud prea des “nu se poate” in aceste institutii, cand trebuie sa schimbi o toaleta sau niste dulapuri. Un tatic din clasa baiatului meu s-a oferit sa ajute el, e inginer, am spus ca vine si sotul meu. Cu trei tatici poti repara un mobilier. Pe langa ca sunt mari, au si cuie iesite, exista dulapuri care stau sa cada peste copii!”, atrage ea atentia. 

Situatia este sub control si nu au fost inregistrate plangeri in acest context, potrivit lui Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj. 

“In mod normal, s-au facut investitii in acest sens. In acest moment nu avem nici o scoala sa fi sesizat probleme. S-a cumparat mobilier in primul si in cel de-al doilea an (de la instituirea clasei pregatitoare, n. r.) s-a completat mobilierul adaptat, deci nu ar trebui sa existe asemenea probleme, decat daca, prin absurd, numarul de copii in anul respectiv a scazut fata de primul an de pregatitoare, iar asta se intampla foarte rar. Eu nu spun ca nu ar putea sa existe niste situatii, dar nu ni s-a sesizat ca ar avea nevoie de fonduri. E adevarat, sesizarea se depune la primarii, ca sa le aloce fonduri pentru adaptare. Noi ii putem ajuta, luam legatura cu primariile, discutam acolo, incercam sa fortam un pic mana, daca aveam astfel de sesizari, numai ca nu avem nici una in momentul de fata”, a precizat Cuibus. 

In primul an de pregatitoare s-ar fi achizitionat mobilierul necesar pentru toate scolile din judet, dupa care, in anul urmator, acesta s-a completat, potrivit sefului ISJ Cluj. 

“Anul trecut nu au mai fost necesar, pentru ca nu a crescut numarul de copii pe o anumita structura. S-au mai redistribuit dintr-un loc in altul cand a fost vorba de banci. In privinta grupurilor sanitare, ele s-au facut in mod normal in primul an. Nu ar trebui sa existe probleme, decat daca au shimbat locatia sau ceva de acest fel. Sunt banci specifice, adaptate copiilor, de anumite dimensiuni si sunt grupuri sanitare adaptate, de asemenea, la marimea copilului. In plus, scolile au mai fost dotate cu materiale scolare specifice. Noua nu ne-a sesizat nimeni. Probabil e un caz, dar, daca nu ni l-au sesizat, e greu de rezolvat”, a mai spus Valentin Cuibus. 

Problema a mai fost semnalata si pe forumuri de specialitate. In acest an scolar s-au inscris la clasa pregatitoare aproximativ 5.000 de copii din Cluj. 

Foto: romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *