Din oras

Părintele Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului”: „Să îi cinstim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, imitându-i prin faptele noastre!”

Ziar de Cluj le urează „La mulți ani!” tuturor sărbătoriților, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil! 

Părintele Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, a explicat, pentru cititorii Ziar de Cluj, semnificația acestei importante sărbători religioase:

„Sărbătoarea Sfinților, soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil semnifică o adunare a lor, nu numai pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci întreg soborul lor, o sinaxă, o adunare a lor și, dimpreună cu ei, toate puterile îngerești. 

Ziua de astăzi este o sărbătoare a tuturor puterilor cerești, a îngerilor. Noi avem o zi specială rânduită de biserică în care îi prăznuim pe sfinții îngeri, ziua de luni. Pe lângă ziua de luni, în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe avem ziua de 6 septembrie, în care e pomenită minunea Sfântului Arhanghel Mihail din Colose, 26 martie e soborul Sfântului Voievod Gavriil, 13 iulie, a doua sinaxă sau adunare a marelui Arhanghel Gavriil și ziua de 11 iunie e apariția Arhanghelului Gavriil la Muntele Athos. În secolul X s-a petrecut minunea aceasta și, de atunci, a fost prăznuită în 11 iunie, când Arhanghelul Gavriil s-a arătat unui părinte călugăr și i-a spus: «Nu cânți bine așa: „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii”, ci, uite cum e bine: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine!” Și i-a spus întregul axion, i-a scris Sfântul Arhanghel Gavriil cu degetul pe o lespede de piatră. 

Avem, deci, aceste patru sărbători în cursul anului, care sunt consemnate în calendar, dar ziua de 8 noiembrie, ziua de astăzi e o zi cu totul specială, în care îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și, cu ei, pe toți sfinții îngeri. Din care pricină se pomenesc ei astăzi? Pentru că ei sunt binefăcătorii oamenilor! Mai ales Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil s-au arătat foarte des, sunt foarte apropiați oamenilor. Noi știm că suntem păziți de sfinții îngeri. Și bisericile noastre, și noi, de la botez, avem fiecare un înger păzitor. Și atunci, Sfinții Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu și noi, oamenii. Ei au grijă și milă de creștini, îi ajută pe calea mântuirii, mai mult decât ceilalți îngeri. 

Sfântul Mihail este, de exemplu, protectorul direct al călugărilor, al armatelor creștine, al voievozilor. El a fost cel care a pus capăt căderii îngerilor răi. El a zis: «Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!» Și, atunci, nu au mai căzut îngerii! Deci, el a pus capăt căderii. 

Celor care purtau pe câmpul de luptă icoana marelui Arhanghel, sfântul Arhanghel Mihail le e mare ocrotitor, el e cu sabia. Iar Sfântul Arhanghel Gavriil este protectorul fecioarelor creștine, al familiilor creștine, protectorul mamelor care nasc, protectorul copiilor, al călugărițelor iubitoare de feciorie și iubitoare de Hristos, al Bunei Vestiri. Întotdeauna, la intrarea în biserică, în orice biserică, întâlnim pe Sfântul Arhanghel Mihail, cu sabia, ca și arhanghelul legii, al dreptății, iar pe Sfântul Arhanghel Gavriil, cu crinul, ca cel care vestește, are veștile cele bune, Buna Vestire. 

Ziua de 8 noiembrie a fost aleasă pentru că numărul 8 este simbolul vieții veșnice, iar noiembrie este a noua lună de la creație, care s-a săvârșit în luna martie, ca un simbol al celor nouă cete îngerești. Sărbătorim în această zi toate cele nouă cete îngerești. 

Este foarte bine să-i cinstim pe sfinții îngeri, în primul rând participând la Sfânta Liturghie, făcând acatistul lor, rugându-ne, cinstindu-le icoana. Dar, un lucru și mai bun și plăcut ar fi să le urmăm petrecerea prin trăire sfântă. Dacă ne uităm la sfinții îngeri, ei neîncetat slăvesc pe Dumnezeu! Să îi imităm pe ei prin faptele noastre, după putere! Zic sfinții părinți că, uite, îngerii slăvesc mereu pe Dumnezeu! Și nouă ni se cere să slăvim pe Dumnezeu! Apoi, ei ziua și noaptea îl laudă pe Dumnezeu! Sfinții îngeri sunt într-o veșnică mișcare, împlinind cu dragoste voia lui Dumnezeu. La fel și noi, ar trebui să ne trezim din somnul nesimțirii, să alergăm mereu la biserică, să facem voia lui Dumnezeu! Nu din silă, nu cu cârtire, ci cu drag! Apoi, sfinții îngeri se iubesc desăvârșit unii pe alții! Ei trăiesc într-o continuă iubire. Și nouă ni se cere să iubim mai mult! Apoi, ei ascultă unii de alții. Și noi, să fim mai ascultători! E mare lucru! 

Vedem că sfinții îngeri nu au răutate, nu bârfesc, nu simt mânie, trăiesc în bună rânduială. La fel și noi să trăim! Să încercăm și prin asta să le aducem o cinstire, nu numai prin faptul că ne ducem la biserică! Dacă vom trăi așa, în armonie, în iubire, în viață curată și în rugăciune, îi vom imita pe sfinții îngeri și vom deveni creștini adevărați! Și sfinții ne vor ocroti și ne vor acoperi pe noi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *